Redactieblog

283 x bekeken 1 reactie

Onder de grond

Er is een plan om de Amstel en de Amsterdamse grachten geheel te onderkelderen met autowegen, parkeergarages, winkelcentra, tennisbanen, bioscopen, distributiecentra. De bovengrondse stad wordt dan weer leefbaarder.

Strukton – een bouwbedrijf van de spoorwegen - heeft dat bedacht. Een prachtig plan. Je weet natuurlijk al meteen dat het onhaalbaar is. Het kost veel te veel om te beginnen. We hebben nergens geld voor over, dus zo’n plan zal het niet worden.

Ten tweede: wij kunnen zo'n project niet managen. Een spoorlijntje aanleggen duurt al veertig jaar. Als wij er volgend jaar aan beginnen, duurt het minstens twintig jaar voordat de eerste schop de grond in gaat. Ten derde: technisch gaat dat niet lukken. We kunnen nog geen brug bouwen of er is iets mis mee. Totale fantasie dus, dat plan-AMFORA (Alternatieve MultiFunctionele Ondergrondse Ruimte Amsterdam). Daar was ik in vijf minuten mee klaar.

Maar een gedachte die wel meteen opkwam was: waarom bouwen we de veehouderijen niet onder de grond? Technisch is dat een peulenschilletje, vergeleken met bouwen tussen de Amsterdamse palen. Procedures zouden er zeer door vergemakkelijkt worden, de bezwaren tegen bijvoorbeeld megastallen zouden immers verdampen. De locatie van ondergrondse stallen is veel gemakkelijker te vinden. Je zou het onder het huis van een boer kunnen doen, op een industrieterrein of langs de snelweg.

Ondergrondse ontsluiting kan natuurlijk ook. Emissie op nul zetten en klaar is kees. Geen stank. Geen ammoniak. Geen aantasting van het landschap, geen overlast voor woonkernen. Mij lijken ondergrondse stallen ideaal. Dit plan-KARBONADE moet ik nog verder uitwerken, maar ik voorzie al direct twee belangrijke bezwaren.

Emotionele bezwaren: dieren onder de grond, kan dat ethisch wel? Varkens en kippen maakt het volgens mij niets uit waar ze zitten. Koeien ligt lastiger: die willen af en toe de wei in. Daar is wel wat voor te bedenken: een kleine koeienlift waarmee je ze om de beurt een dagje naar boven stuurt, bijvoorbeeld.

Tweede bezwaar: geld. Ondergronds bouwen zal wel duurder zijn. Als dat zo is – moet natuurlijk eerst goed onderzocht worden – dan moet daar maar subsidie voor komen, bijvoorbeeld in het kader van het streven naar duurzaamheid, dat tegenwoordig nogal opgang maakt. Het bovengrondse landelijk gebied zou er weer leefbaarder van worden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Verbakel

    Goed plan Willem, en door middel van soort lenzen die ook in de woningbouw gebruikt worden is er genoeg daglicht binnen te krijgen voor de intensieve veehouderij, denk ik.
    Jammer dat goede ideeën altijd twee of drie keer onderzocht of uitgevonden moeten worden voor mensen er iets in zien. Wijlen Cor Das ( een varkensboer in hart en nieren) heeft dit plan incl. duurzaam energie verbruik/produktie enz zo'n 10 jaar geleden ook bedacht en gepubliceerd in een collum van hem in de Oogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.