Redactieblog

608 x bekeken

MRSA-beleid verschilt per ziekenhuis

Ziekenhuizen gaan heel verschillend om met de richtlijnen voor patiënten die van een varkensbedrijf komen.

Dat blijkt tijdens een bijeenkomst van de LLTB over nt-MRSA bij varkens. Voor varkenshouders geldt een speciaal beleid in ziekenhuizen, omdat het risco groot is dat varkenshouders dragers zijn van de ziekenhuisbacterie MRSA. Uit onderzoek blijkt dat varkenshouders 760 keer meer kans hebben om MRSA te hebben dan de gemiddelde Nederlander.

De Stichting Werkgroep Infectieziekten Preventie (WIP) geeft ziekenhuizen een richtlijn over hoe ze het beste om kunnen gaan met varkenshouders die behandeld moeten worden. Toch blijkt uit een steekproef van Stigas dat de werkwijzen heel divers zijn.

"Terwijl je bij het ene ziekenhuis als varkenshouder alleen gescreend hoeft te worden als je opgenomen wordt, screent een ander ziekenhuis niet alleen de varkens- of kalverhouder zelf, maar ook andere bewoners van het varkens- of kalverbedrijf voor zowel een poliklinische behandeling als een ziekenhuisopname", constateert Ton Joosten, preventie adviseur van Stigas.

Anja Haenen van het RIVM is betrokken bij het MRSA-onderzoek. Ze schrikt niet van de verschillende aanpak van ziekenhuizen. "WIP heeft een richtlijn opgesteld, het is geen wetgeving. Ziekenhuizen kunnen zelf afwegen en bepalen hoe in hun situatie het beste gehandeld kan worden. Sommige ziekenhuizen besluiten dus om mensen wel te screenen en in isolatie te houden tot is vastgesteld dat ze MRSA-vrij zijn, anderen besluiten niet te testen. Dit is geen onwetendheid, maar een bewuste keuze.Een ziekenhuis dat niet screent is niet automatisch slechter."

Of registreer je om te kunnen reageren.