Redactieblog

445 x bekeken 1 reactie

KNMvD: voldoende vaccinatiecapaciteit bluetongue

Er is voldoende capaciteit onder dierenartsen om de veestapel preventief te vaccineren tegen blauwtong.

Dat zegt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). "Capaciteit onder dierenartsen is er voldoende, de beschikbaarheid van voldoende vaccin op het juiste moment zal lastiger worden", verwacht Arjan den Hartog van de KNMvD.

Dierenartsen hebben voldoende tijd om de veestapel te vaccineren. "Afgelopen jaar heeft de verzorging van zieke dieren als gevolg van bluetongue ook veel tijd gekost. Dat was ongeplande tijd, de vaccinatie is geplande tijd, waardoor het makkelijker zou moeten zijn", aldus de dierenarts. Vooral bij rundveebedrijven zal het vaccineren weinig tijd kosten. "Ik schat in dat het een uur tot anderhalf uur per koppel gaat duren. De dieren staan vast, dus dan gaat het snel. Bij schapen kost het meer tijd om dat die dieren los lopen."

LTO pleit ervoor om kosten en tijd te besparen dat veehouders zelf de dieren mogen vaccineren. "Het bluetonguevaccin is een UDD-middel. Dit betekent dat alleen dierenartsen het middel mogen toedienen. Het is dus niet mogelijk dat veehouders zelf gaan vaccineren."

Eén reactie

 • no-profile-image

  gj

  Dat elite clubje van dierenartsen regelt het wel even voor de dierenartsen.
  Alsof boeren niet zelf die paar cc netjes en rustig kunnen vaccineren!
  UDD = Uitbuiting Door Dierenartsen?
  Bij een inentings campagne komen die dierenartsen in een zeer korte periode bij alle veehouders. Naast de standaard hygiene regels die zowieso moeten worden aangehouden loopt de veehouderij daardoor een enorm risico van insleep.

Of registreer je om te kunnen reageren.