Redactieblog

318 x bekeken

'Gebruik kunstmest daalt verder'

Het gebruik van stikstof- en fosfaatkunstmest zal het komende jaar opnieuw dalen.

Dat verwacht Luuk Hagting van Triferto, de grootste kunstmesthandel in Nederland. De vraag naar fosfaatkunstmest is in 2007 gehalveerd en voor 2008 verwacht Hagting opnieuw een daling.

"De gebruiksnormen in het mestbeleid worden aangescherpt en de fosfaatnorm wordt voor een belangrijk deel opgevuld met dierlijke mest. Daardoor wordt er op gras- en maisland bijna geen fosfaatkunstmest meer gebruikt. De hoge prijs speelt ook een rol."

De prijs voor ammoniak, de basis van stikstofkunstmest, stijgt volgens Hagting in januari van dit jaar enorm. "Dat komt omdat de productiecapaciteit wereldwijd kleiner is dan de vraag."

In Nederland is er dit jaar naar verwachting wel voldoende voorraad, denkt Hagting. "Maar als het moment van strooien in de
akkerbouw en veehouderij tegelijk komt, wordt het krap. Ondernemers die de mogelijkheid hebben om alvast kunstmest in voorraad op te slaan doen hier goed aan."

In Europa neemt de vraag naar stikstofkunstmest naar verwachting toe, door het afschaffen van de verplichte braak van grond. Wereldwijd wordt een toename van de vraag met 3 procent verwacht. "Deze vraag komt vooral uit Zuid-Amerika, Azië en Afrika."

In Nederland verwacht Hagting een daling van het stikstofverbruik. "Het afschaffen van de braakplicht heeft veel minder effect op de vraag naar kunstmest dan het aanscherpen van de gebruiksnormen voor gras- en maisland."

Of registreer je om te kunnen reageren.