Redactieblog

460 x bekeken

FAO: progressie in strijd tegen vogelpest

De strijd tegen vogelpest gaat beter dan drie jaar geleden. Dat zegt Joseph Domenech, de hoogste veterinair van de wereldvoedselorganisatie FAO.

"We hebben wereldwijd veel progressie gemaakt in de strijd tegen vogelpest. We zijn nu beter voorbereid op een uitbraak dan drie jaar geleden. De surveillance, vroege detectie en directe maatregelen zijn verbeterd en veel landen die voor het eerst met H5N1 te maken kregen is het gelukt om het virus buiten de pluimveesector te houden", zegt de veterinair.

De FAO noemt de werkwijze in de Europese Unie bij een uitbraak van H5N1 erg effectief. "Maar we zien virusinfecties in pluimvee die niet afkomstig is van wilde vogels. Hierdoor rijzen vragen op over mogelijke andere bronnen van het virus, zoals eenden die in uitlopen worden gehouden", aldus Domenech.

Recente uitbraken van vogelpest van het type H5N1 in vijftien landen wijst erop dat de wereldwijde dreiging van het virus blijft en dat strikte controle en monitoring nodig blijft, vindt de FAO.

Of registreer je om te kunnen reageren.