Redactieblogger

439 x bekeken 1 reactie

Opa voor speciale gelegenheden

Opa is populair. Gelukkig valt het aantal verzoekjes om tekeningen nogal mee. En dat is maar goed ook.

Af en toe krijg ik het verzoek van iemand - niet iemand van Boerderij - of ik een Opa wil tekenen voor een speciale gelegenheid. Eigenlijk mag dat niet. De auteursrechten van de figuur Opa liggen immers bij Boerderij, en alleen die mag beslissen waar Opa mag verschijnen. Maar ach, als ik in het archief een plaatje kan vinden dat geschikt is, dan doe ik niet al te moeilijk, en hopelijk de redactie ook niet.

Een maand of wat geleden werd ik gebeld door iemand van een dartclub in het Noorden van het land die graag Opa op hun T-shirts van de jeugdafdeling wilden hebben. Die kon ik vrij vlot helpen, dacht ik. In 2004 had ik een plaatje gemaakt voor een poster voor het studentenabonnement waarop Opa staat met een hooivork in de aanslag. Die leek mij wel geschikt.

Op het oorspronkelijke plaatje stond Opa in een weiland met een trekker er bij. Die moest ik er eerst afsnijden. Dat gaat allemaal op de computer natuurlijk, maar het blijft prutsen. Daarna bleek dat de drukker het in een ander bestandsformaat moest hebben dan ik kon aanleveren.

Snel een collega ingeschakeld, die het plaatje dat in het ene softwarepakket was opgeslagen in het andere softwarepakket ging overtrekken (jazeker: overtrekken) en opslaan in het bestandsformaat dat de drukker wilde hebben. En dan naar mij sturen. En ik stuurde het weer door naar de drukker. Al met al een heel gedoe.

Het plaatje ‘opa met hooivork’ ziet u in sterk verkleinde toestand hiernaast. De T-shirts zijn mooi geworden, mag ik hopen. Maar ik ben blij dat ik niet al te vaak gevraagd wordt om tekeningen. Mocht u dat willen doen, dan raad ik u in ieder geval aan eerst Boerderij om toestemming te vragen.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Maarten Peters

  deze reactie is voor Herman Roozen (striptekenaar opa.)
  wil je mij alle strips van opa in stuuren
  van vorig jaar dat ging over de O.p.a
  (onderneemmende partij voor argrariers)
  want mijn moeder had ze perongeluk weggegooit.
  ik ben ook een groot fan van opa.
  ik heb zelfs een map met opastrip's.
  Groetjes Maarten

Of registreer je om te kunnen reageren.