Redactieblog

217 x bekeken

Nieuwe exportregels herkauwers

De vijf EU-lidstaten die te maken hebben met bluetongue van het serotype 8 hebben opnieuw een convenant gesloten voor het handelsverkeer tussen de getroffen landen.

Dat maakte het ministerie van landbouw vandaag bekend. Het convenant veroorzaakt een versoepeling van het bestaande beleid, maar is strenger dan het vorige convenant dat Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, België en Nederland hadden. Dat convenant werd verbroken na de nieuwe bluetongue-gevallen in Duitsland en België.

Het rechtstreeks vervoer van slachtvee vanuit het beperkingsgebied naar vrije gebieden in Duitsland en Frankrijk is weer mogelijk. Dat geldt ook voor het vervoer vanuit het 20-kilometergebied naar slachthuizen in Duitsland en naar de beperkingsgebieden in Nederland en Frankrijk. Voor deze transporten moeten de dieren wel behandeld worden met insecticiden of insectenwerende middelen.

Nuchtere kalveren vanuit het beperkingsgebied mogen onder voorwaarden naar de vrije gebieden in Duitsland en Frankrijk vervoerd worden. Vanuit het 20-kilomtergebied mogen nuchtere kalveren naar beperkingsgebieden in Nedelrand, Frankrijk en Duitsland worden vervoerd zonder bloedtest.

Voor volwassen herkauwers gelden dezelfde mogelijkheden op voorwaarde dat er van de dieren een bloedtest is op bluetongue met een negatieve uitslag.

Bekijk het dossier bluetongue op boerderij.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.