Redactieblog

198 x bekeken 7 reacties

'Jonge boeren moet middelen hebben om te kunnen ondernemen'

Jonge boeren moeten wereldwijd kunnen beschikken over land, informatie, financiële middelen en een politiek beleid dat de landbouw ondersteunt.

Dat is de belangrijkste conclusie van het tweede IFAP (International Federation of Agricultural Producers)-jongerencongres dat in Buenos Aires werd gehouden.

De jonge boeren constateren dat de landbouw een cruciale rol speelt in de wereld.Op het congres spraken 150 jonge boeren uit dertig landen over de toekomst van de landbouw. Namens Nederland waren Hans Akkermans en Roel Litjens van het NAJK bij het congres.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkens boer

  2050 - Einde van de veeteelt

  De boodschap van Nostradamus' "Centurie X, vers 52", zijn profetie voor het jaar 2052 zal de huidige mens doen huiveren (?) De vandaag nog steeds ontzette populaire vleesleveranciers als koeien, varkens, schapen en kippen zullen er tegen het jaar 2050 volgens Nostramasus niet meer zijn. Vanaf het midden van de 21ste eeuw meent de ziener dat deze dieren niet langer zullen gefokt worden en dus praktisch uitsterven.

  Een paar stuks vee zal nog te bewonderen zijn in verblijven die op de huidige dierentuinen lijken.

  De Franse ziener gaat ervan uit dat de mens er tegen die tijd in zal geslaagd zijn op vlees gelijkende producten van planten te halen. Om kort te gaan: de boer zal zijn vlees zaaien en oogsten.

  Het zal mij benieuwen wie er gelijk zal krijgen.

  Groeten een varkens boer

 • no-profile-image

  Joep

  Het stoort mij dat mensen het consumeren van vleesproducten en daarbij ook de zuivelproducten vanuit hun eenzijdige principes proberen (soms radicaal)te ontmoedigen. In de landbouw en het buitengebied horen (productie)dieren (vee) thuis. Het nuttigen van vleesproducten en zuivel mag dan ook. Het is de gewoonste zaak dat agrariërs nu duurzaam en diervriendelijk gaan ondernemen. Dit misschien met kleinere veestapels en minder C02 uitstoot. De nieuwe boer als rentmeester en natuurbeheerder van een duurzaam en leefbaar buitengebied. De consument (al is dat nu nog pril) vraagt daar ook om. Als er goed met vee wordt omgesprongen is er niks aan de hand. En mogen we de producten van het vee ook gebruiken. We moeten oppassen dat radicale zogenaamde diervriendelijke urbans een buitengebied voor ogen hebben zonder vee. Deze dieren valt toch niks te verwijten? Ik ben vóór duurzame en diervriendelijke landbouw. U toch ook? In de AH of andere supers kunt u zelf kiezen tussen dieronvriendelijke of duurzame en zelfs biologische producten. Help de boer en zijn vee in plaats van een strijd te voeren tegen ze.

 • no-profile-image

  Riemer

  Volgens mij Ineke heb je er niet heel lang over na gedacht.
  zet eens een vegetariër en een niet vegetariër naast elkaar, dan schrik je er vast van als je ziet hoe slecht de vegetariërs er uit zien, dus zo slecht zijn dierlijke producten niet.
  Dus als je wat wilt bikken moet je de boer vooral niet laten stikken!!!!
  Wees blij dat er nog boeren zijn, anders was het hier een grote wildernis, en dan begin je weer te zeuren over de muggen....

 • no-profile-image

  Canjels

  Of Ineke gelijk of ongelijk heeft, daar gaat het toch niet om. Kijk nou eens even goed wat ze ook zegt: jonge boeren zijn in staat om verder te kijken dan alleen naar het product dat zij van thuis uit kennen. Een jonge boer die goed in de smiezen heeft welke problemen en kansen rond de nieuwe landbouw zwermen, kan ook heel andere keuzen maken. Nieuwe landbouw vraagt nieuwe ondernemers, d.w.z. lui die wereldwijd voedsel kunnen maken voor steeds meer mensen, voedsel dat steeds milieuvriendelijker zal moeten zijn. Ga eens een paar uurtjes met een grasspriet tussen de tanden in zo'n schommelstoel zitten, voor mijn part bij de barbeque, en verbeeld je dan eens dat jij degene bent met het perfecte idee. Kassa ?

 • no-profile-image

  Ineke de Wild

  Het zou het beste zijn het dierlijk productengebruik bij de consument te ontmoedigen, de productie van 1 kg vlees kost gemiddels 15 kg plantaardig voedsel en dus ook grondoppervlakte, 70% à 80 % van het voedsel wordt via de veeteeld gewoon weggegooit, dit voedsel zou naar de derde wereld moeten gaan.
  Nederland is groot genoeg om voor alle Nederlanders gezond plantaardig voedsel te verbouwen, nu wordt driekwart hiervan geImporteerd uit het buitenland, de mensen daar kunnen voor zichzelf geen voedsel meer verbouwen, en/of dieren worden heen en weer gezeuld
  Met het afnemen van de minerale brandstoffen is de grond nodig om gewassen plantaardige plastic en dergelijke te verbouwen.
  Dierlijke producten zijn ongezond, (osteoporose bijvoorbeeld komt alleen voor in landen waar melk wordt gedronken!)
  het dier onvriendelijk, en voor mens en milieu ongezond, verwoestijning, de veeteelt stoot evenveel CO2 uit als ons gehele wagenpark, zure regen, etc.
  Ik zou zeggen tegen alle veeboeren en vooral hun zonen en dochters willen zeggen KOM OP STOP! er is frisser en prettiger werk te doen. bijvoorbeeld (biologische) akkerbouw en fruitteelt, zodat er over honderd jaar nog op een verantwoorde duurzame manier een voedselvoorziening bestaat, waar mens dier en milieu echt bij gebaat zijn!.

 • no-profile-image

  Rikus

  Ineke je bent wel erg negatief over onze sector er zijn echt ook positieve punten
  b.v. de sate stokjes bij de barbecue
  de snitsels (jager of wiener) in de restaurants en eethuisjes
  de hamlapjes in de babi panga.
  de carbonaatjes op de barbecue.
  de speklapjes op de barbecue.
  de varkenshaas met champignonsaus
  de parmaham bij het diner of onbijt.
  de plakjes ham onder het ei bij de uitsmijter.
  de leverworst bij de hapjes
  de rookworst bij de boerenkool en zuurkool.
  Kortom kunnen we dit missen nee||||
  Dit is cultuur van de bovenste plank.

 • no-profile-image

  arend

  ineke probeer eens een reactie te schrijven met behulp van feiten en zonder beweringen!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.