435 x bekeken 33 reacties

CDA: zet campagne Voedingscentrum onmiddellijk stop

De nieuwe campagne van het Voedingscentrum over duurzaam geproduceerd vlees moet onmiddellijk worden stopgezet.

In haar reclamespots geeft de organisatie een te eenzijdig beeld van de effecten van het houden van dieren met meer ruimte op de kwaliteit van het voedsel.

Dat zegt Tweede Kamerlid Joop Atsma van het CDA. Samen met zijn fractiegenoot Ger Koopmans diende hij vandaag schriftelijke vragen in bij minister Gerda Verburg van landbouw. Volgens Atsma neemt het Voedingscentrum duidelijk stelling voor een veehouderij waarin dieren meer ruimte hebben en daar is de organisatie niet voor bedoeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Freek

  Jammer zo'n reactie. Meestal wordt er vanaf de rechterkant in de kamer geroepen dat de consument bepaald hoe dieren gehouden worden. Nu hebben we een organisatie (of ie er nu voor bedoeld is of niet) die de mensen confrontert met de effecten van het koopgedrag en dan moet dat weer niet. Al jaren wordt er geroepen dat de koper in de supermarkt bepaald hoe de stal eruit ziet en dan nu terugkrabbelen en een discussie beginnen of die dieren het wel of niet leuk vinden buiten met allerlei drogredenen over voedselveiligheid. "Er zit salmonella in die kippen die buitengelopen hebben", nee er zitten äntistoffen tegen salmonella in die kippen en die zijn misschien voor ons wel makkelijk als we ook eens levende salmonelli's binnen krijgen.
  Ik vind het zelf een hele goede aktie met geen kwaad woord over een boer die zijn kippen of varkens te "weet ik wat verkeerd of te kort" doet. Niet het dwingende vingertje van links van alles moet biologisch. Nee alleen maar "aan u de keus, u bepaalt"!!

 • no-profile-image

  jan "gangbare varkenshouder"

  Geheel met Freek eens, het voedingscentrum kiest stelling, kun je over twisten, maar ik denk dat jij gelijk hebt Freek, de consument moet geprikkeld worden om naar de site te gaan. En kan dan verder zelf oordelen, of hij meer wil betalen voor het stukje vlees van kip of varken, wat vrijer heeft kunnen rondscharrelen. Dus wat het CDA betreft, hou je mond, laat het de consument zelf bepalen.

 • no-profile-image

  R. Burger

  Jan uit Erp; barbequen?
  Zoals Hans Baaij van Varkens in Nood in 2Vandaag terecht zegt, elke vleesconsument is keihard verantwoordelijk voor de wantoestanden in veetransporten. Ik ben blij dat ik 24 jaar lang geen vlees meer eet. Ik heb hiermee al heel wat levens van koeien en varkens bespaard :o)

 • no-profile-image

  rv

  biologisch vlees gezonder. dat weet ik nog niet zo. zeker de melk is niet gezonder dieren hebben daar vaak minder welzijn dan in de gangbare melkveehouderijen. stel een koe heeft uierontsteking dan mag een bio-boer niets doen en lijd de koe pijn......

 • no-profile-image

  Susi

  Interessant dat uitgerekend het Voedingscentrum geen stelling mag nemen. Hoe zat het ook al weer? We worden steeds dikker, bewegen minder, eten ongezonder.....maar ga maar lekker door! Een stelling nemen? Ho maar! Dat is eng! En het feit dat wij daadwerkelijk een keuze hebben en de dieren niet..wat hypocriet!! Het voedingscentrum toont lef en het CDA ach ja, die beledigen onze intelligentie.

 • no-profile-image

  jan

  In de vorige reaktie staat " vlees = dode dieren"
  Eet hij ze liever levend dan?
  Eet Wietse Haak zelf liever kreeft dan?
  Vlees eten met mate is gezond!!
  We gaan weer Barbequen!

 • no-profile-image

  Canjels

  De campagne zelf vind ik ook niet zo sterk.
  Maar misschien hoeven we het kind niet met het badwater weg te gooien. Consumenten er op attenderen dat ze zelf ook een verantwoordelijkheid en invloed hebben vind ik wel heel goed. Dat waren ze volgens mij al helemaal vergeten. Wie weet zijn de mensen zelfs blij verrast te horen dat ze er toe doen. Deze wetenschap zal ze ook helpen om te kiezen voor Nederlandse i.p.v. Braziliaanse producten, als we inderdaad ook daar de voor- en nadelen van communiceren.

 • no-profile-image

  linda

  Nog begrijpt men het niet - gangbaar in goed nederlands betekent: geaccepteerd, gebruikelijk. Als bij een dier alle zintuigen beknot, afgeknepen en verminkt worden, is dat niet acceptabel!
  Er is maar één woord van toepassing op de bio-industrie (die op geen enkele manier tegemoet komt aan hun behoeften en instincten) en dat woord is niet Gangbaar maar Gangreen.
  Een zwarte, afstervende bladzijde voor mens en dier in deze tijd.

 • no-profile-image

  R. Burger

  Het is juist zeer verstandig dat het Voedingscentrum een stelling inneemt tegen bio-industrie vlees. Mijn biologie-leraar zei altijd: een dier dat heeft gerend, gevlogen of gezwommen bevat gezonde onverzadigde vetzuren. Bio-industrie vlees bevat daarentegen ophopende verzadigde vetzuren. Bovendien krijgen bio-industrie dieren groeihormonen toegediend, die doorwerken in het menselijk lichaam. Dit verklaart waarom de helft van de Nederlandse bevolking intussen als een Michelin mannetje rondloopt.

  Maar er is nog een beter alternatief dan biologisch vlees, n.l. het bijzonder veelzijdige soja. De productie is efficienter en daarom goedkoper dan zwaar gesubsidierd vlees.

  Afzender boerendochter:
  Rosemarie Burger

 • no-profile-image

  leo

  help het cda verzuipt en zou het liefst in een veel te klein hokje zitten .,hoe kleiner de hersens des te kleiner het hok meer ruimte meer kans op ziekte het moet echt niet gekker worden met het cda

 • no-profile-image

  sfde jong

  Het is in Nederland en de rest vd wereld een groot misverstand, dat men denkt dat als men geheel biologisch zou gaan er hongersnood zou ontstaan! Hou toch eindelijk eens op!
  Er is in Nederland een overproductie , dit dient voor de export-dus alleen voor de commercie en niet vanuit de gedachte de hongerige mensheid een hapje voer te produceren hoor!!!!
  ----------De Bio-industrie-------- zorgt juist voor armoede in de "3e Wereld".....die landen wordt hun eigen voeingsmiddelen ontroofd om hier onze vleesdieren mee te voeren jajaja!!

 • no-profile-image

  Marcel

  Ik heb een gangbaar bedrijf, en mijn varkens zijn ook vrij van antibiotica en groeihormonen. Is namelijk wettelijk verboden in Nederland om groeihormonen te gebruiken en de contole hierop deugt. Wordt namelijk uitgevoerd door onze eigen politie, de A.I.D.

 • no-profile-image

  Corrie Harland

  Als het om dierenwelzijn gaat moet je bij het CDA zijn maar niet heus, het is werkelijk de meest dieronvriendelijke partij die je maar kunt bedenken. Stel je voor dat de suggestie wordt gewekt dat een stukje vlees beter smaakt als de dieren meer ruimte en vrijheid hebben gehad. Die link mag echt niet gelegd worden, stel je voor. En we mogen zeker niet gaan denken dat biologisch boeren nog zo gek niet is. Nee geef ons maar uitbreiding van de bio-industrie vindt men binnen het CDA.

 • no-profile-image

  Mathijs

  Het voedingcentrum kan haar verantwoordelijkheid blijkbaar niet aan en het is dus meer dan terecht dat ze van de buis worden gehaald. Echt eerlijk zijn ze niet, waarschijnlijk door de extreme voorvrouw. Zij laat de kaas uit de schijf van vijf schrappen, omdat het een verkeerd signaal zou afgeven naar de consumenten. Wat een onzin, wij zijn toch geen kleine kinderen?
  De stelling van, van der Putten is terecht. Mensen in Nederland moeten zich realiseren dat het voedsel wat we naar dit land slepen meestal niet onder dezelfde strenge regels is geproduceerd. We zijn in Nederland erg goed in het afkraken van onze eigen goede voedsel en als het er op aan komt eten we liever Zuid-Amerikaanse hormonen en Chinese bestrijdingsmiddelen. Laat het voedingscentrum de Nederlanders die keuze maar eens voorleggen.

 • no-profile-image

  Canjels

  De campagne zelf vind ik ook niet zo sterk.
  Maar misschien hoeven we het kind niet met het badwater weg te gooien. Consumenten er op attenderen dat ze zelf ook een verantwoordelijkheid en invloed hebben vind ik wel heel goed. Dat waren ze volgens mij al helemaal vergeten. Wie weet zijn de mensen zelfs blij verrast te horen dat ze er toe doen. Deze wetenschap zal ze ook helpen om te kiezen voor Nederlandse i.p.v. Braziliaanse producten, als we inderdaad ook daar de voor- en nadelen van communiceren.

 • no-profile-image

  Monique

  Biologisch eten en dus ook vlees, is veel smakelijker en gezonder mede omdat het niet stijf staat van de kleur- en smaakstoffen, antibiotica en nog meer van die rommel (slecht voor de gezondheid): het is daardoor de pure smaak. Daarnaast staat het niet stijf van het dierenleed en ook dàt proef je, om er maar niet eens van te spreken dat je emotioneel ook lekkerder eet. CDA, jullie laten je weer lekker in de kaart kijken en zijn dom bezig. De "C" in jullie naam staat niet alleen voor de zorg voor mensen, maar voor alle levende wezens, dus ook voor de dieren, maar dat is bij jullie ver te zoeken!

 • no-profile-image

  DB

  En was het laatst niet zo dat een onderzoek in Australië heeft uitgewezen dat scharrelkippen meer stress ondervinden dan de kippen die per een aantal in een hok zitten. Dus wat is nu eigenlijk beter voor het dier.

 • no-profile-image

  WVO

  En weer laait de discussie op tussen biologische producten en gangbare producten.
  Wat als er geen gangbare landbouw meer zou zijn? alleen maar biologisch? dan krijgen we hongersnood want dan is er nooit genoeg.
  Zelf ben ik niet zo biologisch puur omdat ik liever kwaliteit heb dan bijv. groenten en fruit vol mer ziekten en plagen. Want dat is biologisch. En dan zou het gezonder en lekkerder zijn? dat geloof je toch zelf niet dat zit tussen je oren.
  De consument in Nederland draait door en de reden daarvoor is dat er niemand meer van het platteland komt. Men heeft geen gevoel, geen band en geen idee van wat boeren doen. Een boer en een jager weten net zoveel over de natuur en dierenwelzijn als de dierenarts en boswachter.
  Een huisarts gebruikt toch ook chemische middelen om jou te genezen? of moet een huisarts toch maar omschakelen naar de biologische sector?.

 • no-profile-image

  Judit

  Tjonge, wat zeuren jullie toch! Regelmatig lees ik op deze forums dat de boer ook voor beter dierenwelzijn is, maar dat het aan de consument ligt die maar niet wil betalen. Het gaat hier niet over gangbaar of biologisch, maar om dieren op een dusdanige manier huisvesten dat ze meer ruimte hebben. Hier hangt uiteraard een prijskaartje aan. Als er minder kippen per m2 gehouden worden, dan worden de kippen (en eieren duurder) en de consument moet bereid zijn om de meerprijs te betalen. De keuze is aan de consument, voor weinig geld plofkip eten (ingespoten met water) waar onlangs nog 14 residuen van medicijnen in zijn gevonden, waar dierenwelzijn geen issue is; of wat meer betalen en kiezen voor de kip die wat meer ruimte heeft en minder aangetast wordt in haar natuurlijke gedrag. De verrantwoordelijkheid ligt bij de consument, maar de meeste mensen staan hier totaal niet bij stil en daarom is het uitstekend dat hier aandacht aan wordt besteed!!!! Zijn de boeren nu zelf al zo vervreemd en uitsluitend met industrie bezig inplaats van met levende wezens? Het is toch fijn als de dieren in hun korte leventje het leuk hebben! En wees nou een eerlijk, wat smaakt lekkerder een stuk vlees dat in een klein hokje zit, of een stuk vlees dat rond heeft kunnen lopen. Waarom vinden mensen wild zwijn lekkerder, dan een bio-industrie varken? Het is alleen maar toe te juichen dat de consument zich ervan bewust wordt dat hij een eigen verantwoordelijkheid heeft; wel of niet kiezen voor dierenwelzijn en daarvoor betalen. En bij het CDA heeft het Christelijke, goed zijn voor dieren, (zoals in de bijbel staat) plaatsgemaakt voor Cash. Dat is het enige dat blijkbaar telt.

 • no-profile-image

  Henk Makkink

  Het voedingscentrum moet zich bezig houden met voeding en de kwaliteit van ons voedsel.
  En dus niet met politiek !!!

 • no-profile-image

  Saskia Oskam

  Ja hoor, het CDA weer door de bocht!!! Ik heb het Voedingscentrum een felicitatie gestuurd, wat een goede campagne is dat zeg! Wanneer laat het CDA haar christelijke hart zien en toont men eindelijk naastenliefde (ja, ook voor dieren)? Ik hoop dat het Voedingscentrum doorgaat met deze prachtige reclames...

  Saskia

 • no-profile-image

  M.M. Santen

  Het is goed als de dieren meer ruimte krijgen. Dieren hebben ook gevoel en bewustzijn. Zij moeten zich kunnen bewegen.

 • no-profile-image

  Wietse Haak

  Typisch weer iets voor het CDA, de partij van de boeren en jagers, om misstanden in de bio industrie die aan de kaak gesteld worden proberen te ondermijnen!
  Bij het Voedingscentrum wordt nu duidelijk te kennen gegeven dat er wel degelijk misstanden zijn! Iets wat steeds wordt ontkend. Ik hoop dat het CDA geen gelijk zal krijgen. De mensen moeten veel bewuster worden van het leed dat er kleeft aan het produkt "vlees=dode dieren".

 • no-profile-image

  sfde jong

  Enkele dagen geleden heb ik een compliment gestuurd aan het Voedinscentrum om hun juiste en simpele en duidelijke boodschap aan het Nederlands publiek, consumenten!
  Het is geen dwingende en verhullende boodschap: het publiek mag immers kiezen, maar moet dan wel weten waarvoor te kiezen.
  Vanuit de politiek:CDA!!!!!, moet het publiek gestuurd worden om diervriendelijk te kunnen kiezen: veel mensen hebben er het geld niet voor om biologisch te gaan!!!!!!
  SUBSIDIEREN van van biologische landbouw is de enig goede en eerlijke oplossing voor dit uiterst dieronvriendelijke dierenhouden in de BIO industrie!!! Als je het steunen van de biologische veeteelt aan de consument overlaat wordt het nooit wat. Jammer he CDA???
  Doe Christelijk en neem die stap in de richting van meer compassie ook met de dieren !!!!! Niet zo eng als jullie denken!!!!??????
  Biologisch.......LOGISCH!!!!!
  Hopende op bezinning. Geen enkel levend wezen verdient mishandeling!!!
  Sandra de Jong Badhoevedorp

 • no-profile-image

  van der putten

  een gangbaar gehouden varken gaat efficienter om met zijn voer dus ook milieuvriendelijker,ook word de lucht steeds vaker gewassen d.m.v. luchtwassers of andere groenlabelsystemen dit gebeurt niet bij biologiche varkens,en het is voor jan modaal tenminste betaalbaar want als je b.v. in de bouw zit moet je elke dag een goed stuk vlees eten anders houd je het niet vol en de salarissen zijn daar nou eenmaal niet zo hoog als die z.g. beleidmakers met hun vette salarissen.

 • no-profile-image

  Judit

  Als het aan de dieren ligt dan kiezen ze er voor om rond te scharrelen. Ben laatst op bezoek geweest bij een biologische varkensboerderij. De varkens hebben ruime binnenhokken met stro, waarin ze graag tegen elkaar aan liggen doezelen. Verder kunnen ze naar behoefte buiten een modderbad nemen, maar ook de enorme wei in, hetgeen ze regelmatig doen. Deze varkens hebben geen speelgoed nodig en hebben het geweldig tot ze de vrachtwagen in moeten voor de slacht.... Ben vaak naar Engeland geweest en, in tegenstelling tot Nederland, zie je daar nog heel vaak varkens buiten, maar ze kunnen ook desgewenst hun hok in. Evenals de meeste mensen vinden dieren het ook niet prettig om gewongen opgesloten te zitten. Het is goed als de consument bewust wordt wat er allemaal vooraf gaat aan hun stukje vlees!

 • no-profile-image

  Marly

  Goede voorlichting van het voedingscentrum om mensen erop te wijzen dat ze een verschil kunnen maken. Ben het dan ook helemaal eens met Freek hierboven.
  Als agrariër stem ik CDA, maar vind deze actie erg jammer.
  Persoonlijk eet ik liever 2-3 keer in de week een lekker biologisch stukje vlees dan elke dag een smakeloze lap 'vlees' die bovendien nog stijf staat van de conserveringsmiddelen en E-nummers.
  Er wordt ook geschreven dat mensen geen geld zouden hebben voor biologisch voedsel: volgens mij is de gemiddelde Nederlander juist aan de zware kant en zou minder, maar goed voedsel niet duurder zijn en wel beter voor het lichaam.

 • no-profile-image

  willem

  Ik vind eigenlijk ook dat de reclame iets te eenzijdig de zaak benaderd, hun zeggen dat ze eerlijk en objectief over eten zijn maar m.i. benaderd deze campagne de zaak meer van de emotionele kant. Tuurlijk is het goed om de mensen er zelf bewust van te maken dat hun het verschil maken, maar ik zou dan liever een spotje zien dat de zaak iets beter onderbouwt in plaats van zo'n losse kreet.
  En louis je doet het zelf ook niet veel beter om te reageren met de opmerking over een gezegend land zonder CDA, dat ze er zijn is bepaald door verkiezingen dus dat is de mening van Nederland dat ze er wel mogen zijn.
  En ik kijk 's avonds altijd uit naar een lekker stuk vlees op m'n bord. Ik vind het knap dat jij het zonder kan en dat mag je van mij ook zelf weten maar ik zou niet zonder kunnen.

 • no-profile-image

  Dorien

  Marly, conserveringsmiddelen en E-nummers worden niet door de boer aan het vlees toegevoegd. Als agrarieren moet je dit weten, als dit gebeurd is dat in de verwerkende industrie (maar de boer krijgt er dan de schuld van). Wie zegt mij dat dit niet gebeurd met biologisch vlees als deze worden verwerkt. Wij moeten in Nederland onze dieren op een milieu en diervriendelijke manier houden. Bij de een staat het milieu voorop omdat de uitstoot van lucht en opvang van mest hiervoor belangrijk is i.v.m. broeikasgassen. Dit botst in veel gevallen met het diervriendelijk houden van dieren (lees in de buitenlucht). Daar wordt dan de oplossing gezocht om de stallen zo ruim mogelijk op te zeten zodat deze dieren een bepaalde ruimte hebben om te bewegen. Ook in vleesvarkens stallen waarvan veel mensen uitgaan dat die dieren niet kunnen bewegen. De stallen worden steeds ruimer voor die dieren. Ook de oudere stallen omdat er minder dieren in een hok mogen. Maar ja dat willen mensen die tegen zijn niet geloven, maar ze gaan ook niet op uitnodigingen in om dat te kunnen zien. Zij willen niet geloven dat er wat veranderd. Verder de boeren die hun dieren diervriendelijk houden kampen met het probleem hoe ze ook met het milieu rekening kunnen houden. Dit in verband met de uitstoot die er is als de dieren buiten lopen en de stromest die moeilijk verwerkt kan worden. Ze hebben vaak ook meer problemen met vliegen omdat deze gemakkelijk kunnen overleven in stro. Als ze dan vlak bij een bebouwde kom wonen komen de mensen klagen omdat ze in de zomer niet buiten kunnen zitten door de overlast van vliegen. Het is daarom in Nederland nooit goed hoe de dieren worden gehouden. Het voedingscentrum doet er goed aan om een eerlijk beeld te geven, wat met deze campagne niet gebeurd want gangbaar geproduceert vlees is zeker niet ongezonder en die boer geeft ook om zijn dieren. Anders kun je niet 7 dagen in de week 52 weken per jaar met deze dieren omgaan.

 • no-profile-image

  Freek

  Waar zijn wij hier in godsnaam mee bezig, en dan bedoel ik in het rijtje hieronder. Van alles wat het voedingscentrum voor ogen had: dit niet denk ik zo. De burger roept over dierenwelzijn en diezelfde burger pakt in de winkel het goedkoopste en daar zit meestal wat minder welzijn in zeker als het uit China komt. Het voedingscentrum wijst de burger op zijn schizofrenie en wat gebeurd er... wordt het oude vuurtje weer opgestookt over de tegenstelling tussen bio en gangbaar!!!! Daar kun je best een goeie discussie over voeren, mits je over de juiste feiten van beide zijden beschikt, maar daar gaat het hier niet om. Wees zeker als gangbaar bedrijf blij met zo'n aktie. Ik weet bijna zeker dat de meeste boeren het eigenlijk ook leuker vinden als het spul buiten loopt, als je je gedachten zuiverd van milieu, extra voerkosten en lagere groei. Als die burger nou voor de spiegel aan de consument vertelt dat hij dat zelf in de winkel bepaalt of die kip buiten loopt maar dat je er dan wel voor moet betalen dan zijn we er toch! En diegenen die het niet willen betalen die blijven gewoon gewoon vlees eten dus je gaat volgende week echt niet failliet.

 • no-profile-image

  louis

  Wat zou ons land gezegend zijn zonder een cda. En van der putten doet bouwvakkers (ben zelf 49 jaar in de bouw werkzaam geweest waarvan 30 jaar vleesloos) onrecht aan door zo vreselijk dom te reageren.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  wij nederlandse boeren maken de beste voedings produkten van de wereld de best opgeleide onder nemers ,dit is niet mijn mening maar gewoon de waarheid. komt daar zoeen "voedingsentrum" met spotjes die kant nog wal raken ,men laat zich niet hinderen van enige kennis maar wil alleen maar armoede zaaien,en dat van onze belasting gelden

 • no-profile-image

  linda

  Het woord gangbaar is zo verhullend! Het is namelijk ABNORMAAL om dieren zoals in de bio-industrie te huisvesten.
  Dat deze manier van dieren houden als normaal en gangbaar wordt gezien maakt het allemaal nog erger. Dus biologisch gehouden dieren -vrij kunnen bewegen in de wei, geen anti-biotica en groeihormonen, ziet de agrarier als afwijkend. Nou dan is alle hoop echt verloren - voor mens én dier!

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.