Redactieblog

397 x bekeken 3 reacties

Forse prijsstijging fosfaatmest

De prijs voor fosfaatkunstmest is de afgelopen maanden fors gestegen. De fosfaat die als grondstof wordt gebruikt voor fosfaatkunstmest is sinds februari met meer dan 50 procent in prijs gestegen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  H.Bartlema

  Een extra reden -naast de mileukundige- om alles in het werk te stellen fosfaat uit organische mest zo veel mogelijk te gebruiken. Komt men daarmee niet uit, dan : uitsluitend kunstmestfosfaat toedienen vlak voor de start van het gewas en in de wortelzone.Daarvoor is de eenvoudige, betaalbare en bedrijfszekere precisiebemester gemaakt. Wie toch nog breedwerpig wil (moet) toedienen, gebruikt dan natuurlijkle kleine hoeveelheden. Om toch nog voldoende kilogrammen produkt te strooien ( minstens 150 kg/ha moet een strooier wel hebben om goed te werken)kan het beste met een ammoniumhoudende NP meststof werken. Op wereldschaal is DAP(diammoniumfosfaat) de meest gebruikte NP meststof.Fosfaat komt in combinatie met ammonium het beste tot werking komt. DAP is de betaalbaarste fosfaatmeststof en goed verstooibaar. Meestal zijn de korrels wat kleiner dan korrels van KAS, dus let op snellere doorstroming en kleinere werkbreedte. Dit laatste is te compenseren door bv het toerental te verhogen of de strooier breder in te stellen. Dan moet DAP wel in de strooitabellen voorkomen.Tegenwoordig heeft elke strooierfabrikant een internetsite waar de meest actuele instellingen te vinden zijn voor vrijwel alle beschikbare meststoffen .

 • no-profile-image

  john de laat

  wordt het nu dus weer tijd dat er voor de
  drijfmest weer geld betaald gaat worden.Kunstmest strooien wordt ook een dure zaak.

 • no-profile-image

  jeroen

  leuke foto

Of registreer je om te kunnen reageren.