368 x bekeken 2 reacties

Dierenbescherming werkt samen met Vion

De Dierenbescherming krijst niet maar werkt samen met Vion. Daarmee bereikt ze meer dan Wakker Dier en de Partij voor de Dieren.

Stel je voor dat het vee- en vleescomplex een schip is, en dat zowel de Dierenbescherming als de radicale dierenbeweging aan boord is. Beide vinden dat het schip een andere koers moet varen. Hoe pakken ze dat aan? De een schreeuwt verwensingen naar de kapitein en roept dat het roer helemaal om moet. De ander gaat naast hem staan en probeert hem met argumenten zo ver te krijgen dat hij iets bijstuurt.

Bio+
Aan deze simplistische vergelijking moet ik denken bij het lezen van een persbericht over vleesgigant Vion en de Dierenbescherming. Dit duo werkt sinds kort namelijk samen om biologisch vlees te promoten. Vion heeft een productlijn met biologisch vlees en vleeswaren, die het onder de onder de naam Bio+ op de markt brengt.

Niet schreeuwen hoe het moet, maar kijken hoe het kán
De Dierenbescherming verbindt nu haar naam aan Bio+. Met Vion gaat ze geld investeren in promotie en in spaaracties. Via lespakketten en activiteiten moet ook de jeugd voor biologisch vlees worden gewonnen. De Dierenbescherming vindt dat biologisch vlees al met al veruit het meest diervriendelijk. Dus moet dat aan de man worden gebracht. En als je dat wilt, ga je aan tafel met marktpartijen. Niet zonder kritiek, wel pragmatisch en constructief. Want ook de Dierenbescherming zou het liefst helemaal af willen van intensieve veehouderij. Dat zegt ze openlijk. Maar ze schreeuwt niet hoe het moet; ze kijkt hoe het kan.

Pragmatische aanpak Dierenbescherming
Hoe anders gaat dat bij sommige andere dierenclubs. De Partij voor de Dieren en Wakker Dier krijsen, maar of ze ook wat krijgen is de vraag. Doordat we die twee de laatste tijd veel horen, raakt de meer op samenwerking en overleg gerichte aanpak, zoals van de Dierenbescherming, onderbelicht. Nog even terug naar dat schip waarmee ik begon. Toegegeven, als er op volle zee een ijsberg in zicht is, hoop ik een kapitein te treffen die het stuurwiel niet aait, maar er een ferme ruk aan geeft. In alle andere gevallen echter is voorzichtig-anders-breekt-het-lijntje meestal de betere aanpak. Enfin, misschien heb ik de laatste tijd iets te veel Titanic-documentaires gezien.

« vorige | volgende »

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Arjan Kleuver

    Hulde voor de columnist. Zorg voor dierenwelzijn, milieuzorg... Te dikwijls kakelen zure mesnen over repressie en verboden, terwijl er veel te halen is door innovatie. Biologisch produceren is ook innovatie. Milieuzorg en dierenwelzijn zijn geen negatieve zaken, ze bieden kansen!

  • no-profile-image

    vedepe

    Leuke vergelijking, met dat schip!

Of registreer je om te kunnen reageren.