370 x bekeken

Burger vindt spotje Stap in de Stal oké

Wat de gehele veehouderij (PVE en LTO inbegrepen) maar niet lijkt te lukken, lukt de varkenshouderij nu wel: één sterk geluid tegen de briesende dierenbeweging.

De opening van de tiende zichtstal was afgelopen week een feestje bij maatschap Van der Mark in de Beemster. In bijzijn van minister Gerda Verburg en zanger Bennie Jolink vond tevens de aftrap plaats van de grote publiekscampagne van de varkenshouderij.

Dierenpartij ving bot bij minister Verburg
Die campagne vindt zijn hoogtepunt in het pinksterweekend, waarin burgers boerenbedrijven kunnen bezoeken. Dat de dierenbeweging het maar niks vindt dat de veehouderij voor zichzelf opkomt, is niet verrassend. De Partij voor de Dieren heeft zowel in de Kamer als bij de Reclame Code Commissie geprobeerd de campagne onderuit te halen. Bij LNV-minister Verburg ving ze bot. Wat de Reclame Code Commissie gaat zeggen, horen we waarschijnlijk pas na Pinksteren. Als burgers het voor het zeggen hadden, zou dat wel snor zitten. Uit onderzoek van marketingbureau GFK uit Dongen blijkt dat een meerderheid de radiospotjes met Bennie Jolink uitnodigend vindt. Zo zie je maar, niet iedereen krijgt het schuim op de mond als het over de veehouderij gaat. En dan vond ik die spotjes van Varkens in Zicht nog erg simpel en onderkoeld, zeker niet overdreven positief. De sector is zich er duidelijk van bewust dat ze onder een vergrootglas ligt.

Oppassen: Reclame Code Commissie zit naast de grachtengordel
Ach, er is in ieder geval actie in de taxi. Wat de gehele veehouderij (PVE en LTO inbegrepen) maar niet lijkt te lukken: één sterk geluid tegen de briesende dierenbeweging, lukt de varkenshouderij nu wel. Zo lang men dat waardig doet en zonder een overdreven positief of feitelijk aanvechtbaar beeld te schilderen, kun je volgens mij niet verliezen. Dan heeft de sector namelijk een streepje voor op zijn tegenstander, die zich in zijn Heilige Verontwaardiging nogal lijkt te laten drijven door emotie. Vroeg of laat krijgt het grote publiek dat in de gaten. Hoe dan ook, ik ben al met al erg benieuwd naar de uitspraak van de Reclame Code Commissie. Dat nabij de fraaie, maar ook ver van de boer afstaande grachtengordel gevestigde orgaan zou voor een verrassing kunnen zorgen. Ik kijk daardoor uit naar Pinksteren, zeg maar.

« vorige | volgende »

Of registreer je om te kunnen reageren.