Redactieblog

431 x bekeken 3 reacties

Een drukke boer is niet per se een goede boer

Als boer moet je kennelijk altijd druk zijn. ’s Ochtends om half zes op en ’s avonds om 12 uur naar bed.

Ik geloof er helemaal geen moer van. Van de boeren en boerinnen die zeggen: als je een baaldag hebt, dan néém je die toch gewoon. Dat doen ze namelijk niet. Want wat moet je doen als je eens een dag helemaal geen zin hebt in koeien, varkens en stofhappen op het land? Met een biertje en een krantje onder de appelboom gaan zitten? Kom zeg, stel dat iemand dat ziet?

Op z’n krent zitten
Want daar zit hem de kneep. Als iemand ziet dat een boer op zijn krent zit, dan is er vast iets aan de hand. Dan gaat het niet goed op het bedrijf. Of het gaat veel te goed, anders kun je je dat niet permitteren. Maar vooral is er de gedachte: dan denken ze dat ik geen goede boer ben.
Dat zuig ik niet uit mijn duim, er zijn drie boeren geweest die me dat in alle eerlijkheid hebben verteld. Ze hadden er wel eens helemaal geen zin in, in hun bedrijf. Maar dat in boerengezelschap hardop zeggen, ho maar. Ook al weet je zelf wel beter, het is niet leuk als anderen denken dat je een slechte boer bent.

Drukke boer, goede boer?
Als boer moet je dus kennelijk altijd druk zijn. Dat merken we hier op de redactie ook bij het schrijven van de rubriek Werkdag. Boeren kiezen daarvoor altijd de drukste dag van de week. ’s Ochtends om half zes op en ’s avonds om 12 uur naar bed. Een drukke boer is immers een goede boer. Maar een bijbehorende boerin fluisterde eens in mijn oor: een drukke boer is helemaal niet per se een goede boer. Hij is vooral erg druk.

« vorige | volgende »

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jantje Oost

  Een goeie boer is een boer die er op tijd bij is. En die op zijn tijd ook gewoon onder de boom ligt te slapen. Dit omdat hij bij dag en ontij de bereging moet verzetten. Draaf niet door in werken, er moet ook nog tijd zijn om na te denken en plannen trekken en relaxen!

 • no-profile-image

  conner p.

  een goede boer is een boer, die zorgt dat alles op tijd af is en precies weet wat er gebeuren moet. of je nou om 6 uur of om 8 uur begint maakt dan niet uit, zolang het (goed) af komt.

 • no-profile-image

  pietje zuid

  je moet op het goede moment op de juiste plaats zijn. Dit betekent als er snachts gespoten moet worden, er dan moet zijn. Dan mag je gerust de dag erna een middagdutje doen. Er is in het leven meer dan werken

Of registreer je om te kunnen reageren.