Redactieblog

214 x bekeken 1 reactie

Administratief hoogtepunt

De dikke envelop van Dienst Regelingen met daarin de Gecombineerde opgave 2007 voor de landbouwtelling, mestwetgeving en verzamelaanvraag is bij een kleine 100.000 boeren afgelopen dagen in de bus gevallen. Het is het jaarlijkse hoogtepunt voor de boer op het gebied van administratie.

Korting voor late inzenders

Voor 15 mei dit jaar moeten alle gegevens ingediend zijn bij Dienst Regelingen. Boeren riskeren een korting op hun te ontvangen steun over 2007 als ze de paperassen te laat insturen. Het gaat om geld, voor veel bedrijven om veel geld. Als ik boer was, zou ik ervoor zorgen dat die formulieren zo snel mogelijk ingevuld en wel in Assen komen te liggen.

Met de pen of online?

Boeren kunnen de gegevens op twee manieren invullen en aanleveren. Invullen op de ontvangen formulieren zelf en deze vervolgens per post (aangetekend) versturen naar Dienst Regelingen of de gegevens invullen en versturen via internet. Dit laatste heeft als voordeel dat de boer zeker weet dat hij alles goed heeft ingevuld én dat de gegevens veilig in Assen zijn gekomen. De boer wordt automatisch gewezen op fouten en krijgt bericht dat de gegevens correct zijn overgekomen. Deze zekerheid heb je niet als je het met de pen invult en per post verstuurt.

Papieren versie insturen voor 1 mei

Dienst Regelingen garandeert dat de papieren opgaven die voor 1 mei in Assen zijn, binnen 8 werkdagen worden gecontroleerd op volledigheid. Is er iets niet goed, dan volgt hierover bericht en kan de betrokkene alsnog de juiste gegevens op tijd doorgeven. Boeren die vlak voor de deadline van 15 mei de papieren opgave opsturen, hebben deze garantie niet. Zij lopen de kans gekort te worden, mocht de opgave onjuist of onvolledig zijn.

Doel: één op de drie boeren online

De dienst stelt zich als doel dat één op de drie boeren de opgave dit jaar online invult. Een heuse campagne is er op touw gezet om boeren te overtuigen van het belang om de opgave via de computer in te vullen. Naast de nodige informatiefolders kunnen boeren nu ook chatten en een online helpdeskmedewerker, na toestemming, mee laten kijken op hun beeldscherm.

Heisa vorig jaar

Ik kan me de heisa van vorig jaar rondom het online invullen van de opgave goed herinneren. Het programma liep telkens vast en om de haverklap werd je tijdens het doorlopen van de vragen ‘eruit’ gegooid. Ook het intekenen van de percelen op de computer was een allerminst eenvoudige klus. Directeur Peter Draaisma beloofde vorige week dat deze kinderziektes allemaal verholpen zijn, maar kan niet verzekeren dat alles vlekkeloos gaat verlopen. Ik volg dit proces de komende weken nauwlettend. Ben benieuwd naar de ervaringen van boeren.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Akkerbouwer

    ja je kunt het mooi vertellen maar wij zitten momenteel van 6 tot 22uur op het land!

Of registreer je om te kunnen reageren.