275 x bekeken 23 reacties

Dierenpartij zet opmars voort

Henk Dokter
In acht provincies krijgt de Partij voor de Dieren (PvdD) een zetel in de Provinciale Staten. In Noord-Holland zelfs twee.

Daar zal het Amsterdam-effect meespelen, denk ik. De andere provincies waar de dierenpartij van zich zal laten horen zijn Groningen, Utrecht, Gelderland, Flevoland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. De PvdD heeft een succesvolle campagne gevoerd en krijgt dus steeds meer vaste voet aan de grond.

Radicalisering

Dat zeteltje in de Staten zal straks felle discussies opleveren steeds als het daar over de landbouw en de veehouderij gaat. In veel provincies moet de agrarische sector vechten om de ruimte, dat is in de aanloop naar de verkiezingen wel duidelijk gemaakt. De Staten maken de afweging waar landbouw, natuur en landschap zich ontwikkelen. Het Statenlid van de dierenpartij zal in ieder debat bepleiten dat de veehouderij maar beter kan oprotten. Want zoals ik in mijn vorige weblog al schreef, gaat het Marianne Thieme en haar club niet meer alleen om verbetering van dierenwelzijn. De veehouderij moet de tent sluiten omdat ze het milieu vervuilt en te veel energie verbruikt. Gezien het aantal reacties schrikken veel mensen van dat zich nu snel radicaliserende standpunt.
Ook in de doorgaans zo bedachtzame Eerste Kamer dringt de anti-veehouderijpartij door: de PvdD krijgt daar één zetel. Dat is nog volgens de prognoses, want de eigenlijke Senaatsverkiezingen vinden eind mei plaats.

Dierenrechten in Grondwet

Alle verkiezingssuccessen nemen niet weg dat de dierenpartij deze week door GroenLinks is ingehaald. Die partij heeft bij de Kamer een voorstel ingediend om de dierenrechten vast te leggen in de Grondwet . Dat initiatief zat er al aan te komen, maar het wachten was op een advies van de Raad van de State.
Door opname in de Grondwet zijn dieren minder overgeleverd aan de politieke waan van de dag, menen de indieners Femke Halsema en Ineke van Gent. Zij gaan er vanuit dat de wijziging van de Grondwet het nodig maakt om de Gezondheid- en welzijnswet voor dieren, de Wet op de dierproeven en de Flora- en Faunawet opnieuw tegen het licht te houden. De dames van GroenLinks zeggen dat daarmee de houderijpraktijk in de intensieve veehouderij sterk zal veranderen.

Raad van State: niet nodig

In de berichtgeving pronkt de partij er nogal mee dat de Raad van State het een mooi voorstel vindt. Die ziet inderdaad geen belemmeringen, maar noodzakelijk vindt die het voorstel ook niet. De Raad wijst er op dat de beoogde doelen ook kunnen worden bereikt door bestaande regelingen op peil te brengen. ‘Wijziging van de Grondwet is daarvoor niet direct nodig, noch direct behulpzaam’, schrijft de Raad. Een overbodig stukje wetgeving, lijkt mij dus.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  heino

  Met de pvdd is het net als met kleine kinderen die zeuren.Hoe meer aandacht je ze geeft,hoe meer ze beginnen te zeuren.Alleen negeren helpt.Als je mevr. Thieme alle aandacht geeft zullen de andere groene dames haar alleen maar na papagaaien om ook wat aandacht te krijgen

 • no-profile-image

  meep

  ik sluit mij helemaal bij heino aan, geen aandacht geven 0,0. dit zegt veel over nederland!

 • no-profile-image

  wouidam@caiway.nl

  Dit is een aktie voortvloeiend uit onze grote welvaart, waarin we met zijn allen in leven. Dus dit wordt: blinken en weer heel snel verzinken.

 • no-profile-image

  Stumpke

  De PvdD denkt niet goed na over hun standpunten. De meesten zijn in de praktijk niet eens haalbaar. ze weten niet eens waar ze over praten.

 • no-profile-image

  doet er niet toe

  mens Thieme heeft duidelijk geen oorlog meegemaakt; dan komt ze er wel achter hoe hard we met z'n allen de veehouderij nodig hebben. Wat een zielige, niet serieuze verschijning.

 • no-profile-image

  Wilco

  dit gaat ze toch nooit lukken, wat is dit voor een partij? alleen maar gezeur op de boeren ze vergeten alleen: wie de boeren laat stikken heeft straks niks te bikken!!

 • no-profile-image

  Patrick

  Waarom zijn die 'dierenvrienden' toch altijd in het nieuws, en waarom zijn er geen boeren die nou eens het tegen hun proberen op te nemen, ja ik weet dat het haast onbegonnen is omdat soort lui om te praten, maar om niks te blijven doen is natuurlijk ook niet. Er moet gewoon een soort van bin laden onder de boeren opstaan, net zoals Emiele Ratelband dat zegt, want als we niks blijven doen gaan we toch allemaal de afgrond in.

 • no-profile-image

  Den Ham

  Laten we mevr. Thieme vooral niet te veel aandacht geven. Het is een vervelend mens, dus gewoon negeren dacht ik maar

 • no-profile-image

  ronald

  Uitgaan van je eigen kracht en geloven in eigen vakmanschap. Laat maar komen die PvdD

 • no-profile-image

  van den pol

  ik vindt dat ze niet de kans moet krijgen want een boer is heel goed voor zijn vee . als zij de baas zijn is straks er niks meer over van het groene hart .vindt je allerlei wild en ongedierte . en dan keijgen ze er weer te veel last van

 • no-profile-image

  rien

  Blij dat er eindelijk een partij is die afrekend met de sportvissers die er genoegen in scheppen vissen te kwellen voor hun eigen plezier

 • no-profile-image

  Henny

  Laat ze maar flink radicaliseren die pvdd. Zie dat graag. Des te eerder wordt ze door de rest van Nederland niet meer serieus genomen.

 • no-profile-image

  Leo D

  Heer dokter, rekenen is ook een vak. Als je twee zetels in de 2e kamer haalt is het vrij logisch dat je een zetel in de eerste kamer haalt. Hoezo oprukken ?? Eens met "Heino" dwz negeren. Ook geen weblogs aan besteden.

 • no-profile-image

  sjeng

  Ik ben tegen amerikaanse toestanden, maar als hier voor elke thema een one-issue partij wordt opgericht met een hoog aaibaarheidsgehalte, geef mij dan maar het 2 partijen-systeem. Nederland is op weg naar een lagere school regering. Schreeuwende kinderen krijgen de meeste aandacht.

 • no-profile-image

  bakker

  ze wil de boeren failliet. en ze wil voor dat vlees wil ze van die vegertaarieze rommel hebben. maar in die vegertaarieze rommel, zitten sojabonnen. dat moeten helemaal uit amirika komen. en daar moeten vliegtuigen en boten voor in de plaats komen. en die zijn slecht voor het milieu. en ook voor de dieren. dus dan gaan er nog steeds dieren dood

 • no-profile-image

  joze

  De partij van de dieren weten niet waarover ze praten.Ze kakelen als kippen zonder kop en steken hun kop in het zand net als een struisvogel. Als in nederland geen boer meer over is waar moet dan ons eten vandaan komen? Uit het oostblok, weet je dan nog wat er in zit of erger nog waar het mee behandeld is.En als het daar te droog is dat er iets groeit? allemaal maar aan de lijn?

 • no-profile-image

  Gerhard

  Het is belangrijk dat de sector verstandig en met argumenten reageert en vooral niet te emotioneel. Een duidelijk standpunt in belangrijk. Als sector moeten we excessen voorkomen! Als je merkt dat de dieren bij de buurman er slecht uit zien durf actie te ondernemen. Zo kun je bij de pvdD en groen links ieder geval al wat wind uit de zeilen nemen

 • no-profile-image

  gerda

  de meeste aanhang van deze partij zit in de steden , waar ze een grote hond op 4hoog achter hebben!is dat diervriendelijk??

 • no-profile-image

  Wilma Beuzel

  Zulke mensen als marianne thieme zien wij liever niet in de kamer, maar ze hebben een zetel, dus daar zullen wij mee moeten leren leven. Waar ik moeite mee heb is dat als een voorbeeld genoemd wordt, zoals het er in de intensieve veehouderij aan toe zal gaan,vaak oude voorbeelden of misstanden als het voorbeeld gebruikt worden. Wij hebben zelf ook een varkenshouderij en ik kan zeggen dat wij goed zijn voor onze dieren, op een manier zoals je met dieren om moet gaan. PvdD laat dieren op een menselijke manier denken en dat kan een dier niet. Een dier kan niet denken, ik wil graag naar buiten als het nog nooit buiten is geweest. Dat zij proberen de veehouderij uit Nederland te krijgen, zal haar niet lukken, omdat zelfs in de vroegste geschiedenis je kunt zien, waar mensen wonen wordt voedsel gemaakt. Daar hebben de mensen het meest vertrouwen in. Ik zou ook geen vlees uit bv Brazilie eten. We mogen de burgers best laten zien hoe wij in de stallen met onze dieren omgaan, want vaak heeft men een heel verkeerd beeld.

 • no-profile-image

  Theo

  Laten we maar eerlijk zijn, de PVDD is gewoon gevaarlijk. Ze praten over dingen waar ze niets van weten en weten zo ook nog zetels te behalen! Ik heb laatst gehoord dat iemand van de PVDD de melkveehouderij bio-industrie noemde. Voor zover ik weet is bio-industrie nog steeds niet aan land gebonden landbouw, als er iets aan land gebonden is dan is het wel de melkveehouderij of niet soms? Ze hebben nu 2 zetels en wat mij betreft zijn dat er 2 teveel. En trouwens Gerhard, is het niet klikken en (maten)naaierij als je je buurman aangeeft?

 • no-profile-image

  PIETER

  Geen aandacht aan deze partij schenken. Dit zijn allemaal mensen met honden en katten die pens en vis uit blik eten. Hebben alleen oog voor eigen ik. En geen greintje verstand van de natuur. Onkunde komt hen duur te staan.

 • no-profile-image

  maydonna

  pvd is het gevolg van slechte p.r . leden van p.vd. komen uit de stad en weten niets van landbouw . zien in de zomer de koeien in frankrijk lopen en denken dat het zo moet . ze moesten eens in een ander jaargetijde kijken en zien dat ze dan vreten op hun eigen mesthoop. onze belangen organisaties , doen er weer niets aan denken door stil te zwijgen dood te zwijgen . dit is niet waar Thieme is gehaaid en niet dom . Kom eens in belgie langs de snelweg vind je goed p.r die vragen oproept zoals [ooit nog een boer gezien] Thieme wil de landbouw de grens over hebben en er zijn ook nog andere grondclaimers natuur en woningbouw. met achterover zitten en afwachten teken je je eigen doodsvonnis.wij moeten onze consument niet alleen beschermen maar ook aan het denken zetten . we willen allemaal een betaalbaar en gezond lekker stukje vlees dierenwelzijn is daar een onderdeel van . dit is het tegenovergestelde van wat pvd wil pvd heeft niks met landbouw maak dat de consument duidelijk. in belgie hebben ze op een goede manier korte metten met deze activisten gemaakt ook in frankrijk worden boeren zeer goed beschermd in nederland zijn we een uitstervend ras.

 • no-profile-image

  floor en bores

  weet thieme wel wat ze zelf aan voedsel opeet laat ze maar eens de schappen waar dat voedsel klaar licht om gegeten te worden. het meeste voedsel is met E NUMMERS behandeld als exstra BV houdbaarheid smaak kleur oogelijk en dan praat men over voedsel veiligheid.als thieme dat is goed onder de loep neemt en eens onderzoekt wat voor chemie er allemaal in zit (en volgens mij in behoorlijke hoeveelheden) chemie daar is ons lichaam niet tegen bestand dan doet ze volgens mij veel goed werk en daar is iedereen bij gebaad MET DANK VOOR IEDEREEN

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.