Redactieblog

470 x bekeken 1 reactie

Toename weidevogels Kop van Noord-holland

In de Kop van Noord-Holland is het aantal grutto's en tureluurs toegenomen.

Dat meldt natuuronderzoeker Marco van der Lee. Hij wijt de groei aan succesvol agrarisch natuurbeheer in het gebied. De Agrarische Natuurverenigingen West-Friesland en Wieringen melden een stabilisatie van het totaal aantal weidevogels. Vanaf 2002 fluctueert het aantal weidevogels tussen de 55 en 65 broedparen per 100 hectare.

De kievit komt met gemiddeld 1800 broedparen in het hele gebeid het meeste voor. "Opvallend is dat het aantal grutto's en tureluurs, die landelijk in aantal afnemen, hier juist toenemen", aldus Van der Lee. Dit jaar steeg het aantal grutto's met 10 procent. Het aantal tureluurs is in drie jaar met 25 procent gestegen.

De combinatie van grasland en tulpenteelt in het gebied vormen naar verwachting een goede basis voor de weidevogels. Percelen met tulpen hebben een belangrijke functie als broedgebied en als opvang voor jonge weidevogels.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    een forse afname in drenthe van weidevogels en een forse toename van kraaien,buizerds en haviken

Of registreer je om te kunnen reageren.