Redactieblog

534 x bekeken 9 reacties

Ruim 50.000 extra kadavers door blauwtong

Rendac heeft aan het eind van dit jaar naar verwachting 40.000 meer dode schapen en 12.000 meer runderkadavers opgehaald dan vorig jaar. De stijging komt door bluetongue.

Uit cijfers van het kadaververwerkingsbedrijf blijkt dat 3 procent van de 1,37 miljoen schapen in Nederland dit jaar is gestorven aan de besmettelijke virusziekte.

Tot en met november van dit jaar heeft Rendac 188.000 schapen opgehaald, terwijl er in heel 2006 157.000 schapenkadavers zijn opgehaald. In normale jaren worden er in december 9.000 schapen opgehaald door Rendac. In 2006 was het aanbod schapen ook al verhoogd door bluetongue. Toen werden 6.000 schapen meer opgehaald dan in 2005.

Het aantal runderkadavers dat door Rendac werd opgehaald was met 63.000 kadavers tot en met november al hoger dan de 56.000 runderen die in heel 2006 zijn opgehaald. In december worden normaal gemiddeld 5.000 runderkadavers door Rendac opgehaald.

De oorzaak van het verhoogde aanbod kadavers wordt door Rendac niet geregisteerd. "Maar het laat zich raden dat bluetongue hier de oorzaak van is", aldus directeur Chris Rietveld.

De extra aanvoer van schapen is duidelijk in een piek te zien. "De piek liep van augustus tot en met oktober. In november was het aanbod weer vergelijkbaar met voorgaande jaren. In de aanvoer van rundvee is geen piek te zien, dit is stabieler verhoogd."

Rendac kon de extra stroom goed aan. "Schapen zijn klein dus het gaat om niet zoveel tonnen".

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  Zo zie je het maar, er is tenminste 1 partij blij met de blauwtong ellende.
  Goed voor de omzet!
  Die ellende was al in 2006 te voorzien, men had toen reeds een vaccin moeten laten produceren. En in 2007 in moeten zetten.
  De Rendac zal de "specialisten, deskundigen, adviseurs en dat hele ratjetoe" van LNV, GD en LTO inmiddels toch wel kerstpakketten hebben gestuurd?

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Ik weet niet wat apos betekent, maar dit had ik niet in mijn reactie gezet. Hoe het er dan in komt is mij een raadsel, wellicht dat de redactie er even naar kan kijken?

 • no-profile-image

  gj

  Als ik terugzie op de MKZ behandeling in 2001. De huidige aanpak van de 2007 MKZ en de blauwtong van 2006 en 2007.
  Boudewijn, zou het dan ook niet de verborgen agenda zijn van LNV.
  "Hoe minder houders en dieren" hoe beter het ons uitkomt?

 • no-profile-image

  Cor de Vliegher

  Als je leest dat er zoveel meer dieren gestorven zijn van de blauwtong ramp is het niet te geloven dat ZLTO, lTO niets onder neemt met de Minister. Afgelopen winter geen vorst gekregen, dat het in 2007 prijs zou zijn.
  Moet de sector dat nu allemaal over zich laten gaan, waar zijn ons sector voormannen nu.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Ik wou dat ik maar 3 % uitval had dit jaar, dan viel het allemaal wel mee. Ik heb in ieder geval een veelvoud van dat aan schade geleden dit jaar. Of ik daarmee een uitspringend resultaat heb weet ik niet, maar kan het getal van die 3 % nauwelijks geloven. Eén ding is wel duidelijk en dat is dat individuele gevallen dit jaar klappen hebben gekregen die het einde van hun bedrijf betekent. Als wij als sector enkel naar die schamele 3 % blijven kijken , dan voorspel ik dat we ooit allemaal individueel een keer aan de beurt zullen komen. Wat doet de minister daar aan? Niets? Wel handig, want dan zal er uiteindelijk een handjevol collega's overblijven die in het geheel ook geen stem meer hebben.

 • no-profile-image

  gj

  Nou ja! Met de geuzennaam "Boudewijn"
  dan ben je kennelijk pas een echte vent!
  Dan ben je niet meer anoniem, je hebt er sommigen bij die zich zelf geloven.
  Die geuzennaam mag je van mijn part gebruiken maar respecteer ook die van iemand anders.
  Ik ben gewoon schapenhouder. Heb deze herfst veel schade geleden door blauwtong. Van het ambtenaren spul moet ik dus niet veel meer hebben. Ik heb zojuist in het vakblad "Het Schaap" het standpunt cq de mening gelezen van heer Vellema, opperhoofd GD.
  "indien er te weinig vaccin is alleen koeien enten" de schapen worden dus aan hun lot overgelaten.
  Voor de GD gaat dus ook al weer het gezegde op "wiens brood men eet... "

 • no-profile-image

  Kuiper

  Volgens de GD gaan er alleen aan BVD al 50.000 nuka's dood per jaar. En Rendac voert in 2006 maar 56.000 kadavers aan. Gaan alle dieren dood aan BVD of zijn nuka's geen kadavers.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  G. J.
  Weer een anonieme ambtenaar? Ik wil best er op reageren hoor, maar wees een vent en maak je kenbaar. Ik weet zeker dat er geheime agenda's zijn. Maar dat is niet waar ik op doelde. Ik doel op het niet verborgen beleid wat gericht is op algemene cijfers en waardoor de individuele boer die overmatig zwaar getroffen wordt de dupe van wordt om plaats te maken voor iemand met frisse moed. Let wel frisse moed zal over enkele jaren ook voor deze collega een keer opbreken.
  Ik heb in al die jaren dat ik schapen houdt al erg veel collegae het bijltje er bij neer zien leggen. Opvolgers binnen de familie ? die hebben het wel geleerd.
  Voor hun gaat dit wijs genoeg aan hun deur voorbij.
  Nee koud saneren, dat is het motto.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  G.J. Collega Ik denk dat wij het wel met elkaar eens kunnen zijn, maar waarom ik nu een geuzennaam toegewezen moet krijgen is mij een raadsel? er zijn nog velen die G.J. heten in het Noorden des lands. Boudewijn kent Iedereen hier hoor. Ook een schapenboer. Misschien ben ik de enige wel met die naam. Daar hoef ik me niet voor te schame toch?
  Als het werkelijk zo is dat ons de entstof wordt geweigerd door het economisch belang, dan wordt het inderdaad eens tijd dat we als sector met de vuist op tafel gaan slaan, of misschien wel op de franse manier. De transport van buitenlandse producten blokkeren. Dan blijkt er namelijk in Europa ineens een tekort aan schapenvlees te zijn.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.