Redactieblog

264 x bekeken 1 reactie

Fusie een 'moetje'?

Als één ding duidelijk wordt bij de fusie tussen Friesland en Campina dan is het wel dit: je moet bobo's nooit geloven.

Hoe vaak er ook werd aangedrongen op een samengaan van Friesland en Campina, altijd werd gezegd dat het niet nodig was. Op de ledenvergaderingen van vorige maand zelfs nog.

De coöperaties voerden dezelfde producten, waren groot genoeg, dus een fusie had geen enkele zin. Het was alleen meer van hetzelfde. Bovendien zou de NMa onoverkomenlijke bezwaren hebben.

Welnu, plotsklaps blijkt daar niets van te kloppen. Het is allemaal voordeel en wat belangrijk wordt genoemd: de fusie vindt plaats vanuit kracht en niet vanuit zwakte.

Dat hebben we eerder gehoord. Toen onze Coberco fuseerde met Friesland werd ook gezegd dat het een fusie uit kracht was. Het resultaat? Een coöperatie, op grote afstand van de boeren, die niet verder kwam dan een marktconforme melkprijs, die altijd zo'n beetje een gemiddelde was. Plus dikke winsten, die vooral in de zak van de oud-boeren vloeiden.

De grote vraag is of het nu kracht is, die de heren bestuurders aanzetten tot fusren. Volgens mij is het ook angst en wellicht zwakte. Niet voor niets keerden honderden leden de coöperaties de rug toe. Niet voor niets vinden de leden dat de hogere melkprijs veel te laat kwam. Daar sprak geen kracht uit. Deze fusie kan dus ook best eens een 'moetje' zijn.

Blijft over dat wij er als leden niets over hebben te zeggen. Dat hadden we bij de fusie van Coberco met Friesland niet en straks ook niet. Dat voelt niet goed, maar is wel de werkelijkheid.

Eén reactie

  • no-profile-image

    v

    Geloof die Boboos NIET,kijk maar naar Vion die kan ook bij lange na niet mee komen met de varkens prijs. Maar ze beloofden wel koeien met gouden horens!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.