Redactieblog

225 x bekeken

Deskundigen zien geen link tussen Crohn en para-TBC

Nederlandse onderzoekers zijn niet onder de indruk van het Britse onderzoek waarin een nieuwe link tussen de tuberculose-bacterie MAP in koemelk en de ziekte van Crohn wordt gelegd.

Uit het onderzoek blijkt dat de bacterie een molecuul aanmaakt waardoor witte bloedcellen de e-coli-bacterie niet aanvallen in het darmstelsel, waardoor de Ziekte van Crohn kan ontstaan.

Roel Coutinho, directeur van het RIVM, legt uit: "Het gaat hier om een wetenschappelijke discussie die al jaren gaande is. We zien nog geen aanleiding om de zaak opnieuw te bekijken. Een aantal jaar geleden hebben we onderzoek gedaan naar de verschillende theorieën en deze op een rij gezet. Het bewijs dat koemelk de ziekte van Crohn bij mensen kan veroorzaken is tot op heden te gering."

Fred van Zijderveld van het CIDC Lelystad benadrukt dat het resultaat van het onderzoek erg speculatief is. "Het onderzoek is in een laboratorium-omgeving gedaan en niet een ‘gewone’ situatie. Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de link tussen para-TB en Ziekte van Crohn en de link is nog steeds niet bewezen. Het is echter ook niet ontkracht."

De Nederlandse Zuivelorganisatie reageert dat er in Nederlandse melk veel minder Para-tuberculose-bacteriën zitten dan in de melk in het onderzoek. "Het onderzoek is gedaan met veel hogere concentraties bacteriën dan wat in werkelijkheid voor komt bij koeien die besmet zijn met Para-TB. Bovendien wordt alle melk in de Nederlandse Zuivel gepasteuriseerd, waardoor de zuivel volledig veilig is", aldus een woordvoerder van de NZO.

Of registreer je om te kunnen reageren.