Redactieblog

310 x bekeken 2 reacties

'Zicht op brede weersverzekering'

De kans dat er een brede weersverzekering komt voor boeren en tuinders is aanzienlijk groter geworden.

Dat concludeert de projectgroep die met een weersverzekering bezig is aan de hand van de plannen die Eurocommissaris Fischer Boel vorige week presenteerde in de Health Check van het Europese landbouwbeleid.

De projectgroep voorziet dat Europa mogelijk wil meebetalen aan een brede weersverzekering. De projectgroep bestaat uit vertegenwoordigers van LTO Nederland, de akkerbouwvakbond NAV, fruitteeltorganisatie NFO en Bond van Boomkwekers (NBvB) in samenwerking met verzekeringsbedrijven waaronder AgriVer, Achmea, OFH en AquaPol.

De groep heeft de afgelopen maanden randvoorwaarden opgesteld voor een brede weersverzekering. De verzekering wil gaan werken met vaste premies en ook vaste uitkeringen, zodat deelnemers weten waar ze aan toe zijn.

De opzet van de brede weersverzekering is gericht op één verzekering voor alle plantaardige sectoren tegen schade als gevolg van extreme weersomstandigheden met hevige regenval, hagel, droogte, sneeuw en vorst. Vooralsnog blijven de hagelverzekeringen hier buiten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Akkerbouwer

  ik heb voor mezelf een soort "verzekering" bedacht tegen extreme regenval. Doormiddel van een goed werkende drainage, iedere drie jaar egaliseren en een keer of drie á vier maaikorven van de sloten heb ik de waterhuishouding aardig onder controle. Ik zie de kosten hiervoor als premie voor mijn eigen verzekering. Deze verzekering is één van de weinigen waar ik ieder jaar plezier van heb.

 • no-profile-image

  ton

  Prima die vaste premies en vaste uitkeringen, maar laat eerst maar eens exact geformuleerd worden wanneer sprake is van extreme weersomstandigheden waardoor tot uitkering wordt overgegaan. De huidige voorwaarde bij verzekering Aquapol dat minimaal 150 ha. aaneengesloten gebied getroffen moet zijn slaat nergens op omdat een wolkbreuk per definitie niet groter is dan 100 ha.(bron;KNMI). Collega's vergis u niet in de consequenties; als er een verzekering opgericht wordt is het verhalen van schade bij overheden niet meer aan de orde omdat een rechter zal bepalen dat de schade af te dekken valt en dus oveheden niet meer aansprakelijk zijn. Vandaar het belang van formuleren van heldere voorwaarden.
  Beter geen verzekering dan een slechte of ondoorzichtige.

Of registreer je om te kunnen reageren.