Redactieblog

172 x bekeken 2 reacties

Vaccin blauwtong in juni beschikbaar

Een vaccin tegen bluetongue serotype 8 is in juni volgend jaar beschikbaar.

Dat heeft het ministerie van landbouw gecommuniceerd naar vertegenwoordigers van de veehouderijsector.

De late beschikbaarheid baart de schapensector zorgen. "Dit is veel te laat. Als het pas in juni beschikbaar is, kun je pas half juni vaccineren. Dit jaar waren er al in juli zieke dieren. Als je dan pas in juni kunt vaccineren is het te laat. De dieren zijn dan nog onvoldoende beschermd", reageert Erich Rhöse van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouderij (LWPS).

Voorzitter Sjraar van Beek van de LTO vakgroep schapenhouderij voorziet dat juni wel laat is, maar niet té laat. "We weten uit ervaring dat de ziekte in de zomer opduikt. We moeten dan heel hard werken om alle dieren op tijd te behandelen."

Rhöse vindt dat het ministerie van landbouw niet snel genoeg is met het bestellen van vaccin. "Het argument dat er nog onduidelijkheid is over de financiering is geen excuus. Of er nu meegefinancierd wordt uit Brussel of niet, de schapensector wil vaccineren. De kosten van vaccineren is altijd lager dan de kosten van een bluetongue-uitbraak met dode dieren en alle dierenartskosten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  IN juni al, dat is snel

 • no-profile-image

  gj

  we zijn dus alweer door LNV belazerd.
  Die gaat weer duizenden schapen het leven kosten.
  LNV en die farmaceutische bedrijven spellen een rottig spelletje over de rug van al die blauwtong dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.