Redactieblog

456 x bekeken 44 reacties

Stichting Natuur en Milieu: stopt financieren landbouw

Stop met het financieren van Nederlandse boeren om hun inkomenspositie te verbeteren, maar zet Europees landbouwgeld gericht in voor natuur en landschap om juist groen boeren te stimuleren.

Dat zegt Stichting Natuur en Milieu tegen minister Verburg in reactie op de adviezen van het Milieu en Natuur Planbureau en de Raad voor het Landelijk gebied over de toekomst van het landbouwbeleid. "Subsidie is geld van de samenleving. Daar moeten dus wel maatschappelijke prestaties tegenover staan", zegt Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu.

"De overheid propageert het principe van de vervuiler betaalt. Het past in dat kader ook niet meer in het huidige tijdsbeeld een miljard subsidie te verstrekken aan een landbouw die voor circa twintig procent verantwoordelijk is voor alle klimaatvervuiling", aldus SNM.

"Zolang er geen duidelijke en scherpe vermindering van de milieuvervuiling in de landbouw plaatsvind, wil Natuur en Milieu dat de huidige subsidies in het kader van het GLB worden stopgezet en de gelden die vrijkomen worden benut voor herstel van de schade aan natuur en landschap", aldus de natuurorganisatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Ik heb een beter idee; stop het subsidieëren van alle natuur en milieuorganisatie's

 • no-profile-image

  sjeng

  keurmeester: hahahahahahaha
  zo, nu eens over de toeslagen. Ik heb de uitkeringen over 2006 bekeken, en dan alleen de uitkeringen voor de aanvraag oppervlakten (oude mcsharry)
  wat schetst mijn verbazing: nr 4 in volgorde van ontvangst: Vereniging behoud natuurmonumenten: ruim 161.000 euri, nr 8: Noord brabants landschap: 114.000 euri. Nr 15: gemeente tilburg. Wie ontvangt hier nu de landbouwsubsidies?
  Ik heb het nog niet eens over de andere uitkeringsregelingen van de overheid.
  Ze willen dat we beloond worden voor maatschappelijke prestaties: produceren onder kostprijs, dag en nacht werken voor voldoende voedsel voor dier en mens en dan toch door gaan. is dit geen maatschappelijke prestatie. Daarnaast moeten we ook nog opboksen tegen de dikke huid hebbende alles wetende ambenarij. Gestuurd door minderheden welke de hele dag niets te doen hebben en uit verveling werkende mensen op de wekker zitten.
  Opa brabant. je hebt gelijk. Niet alleen dat dit volk dit eens mag meemaken, maar er ook nog voor te zorgen als het zo ver is dat ze altijd achter in de rij staan en dus ook echt niets meer te vreten krijgen.

 • no-profile-image

  Harry Brouwer

  Het eeerste wat mij opvalt is dat er blijkbaar niet op persoonlijke titel geregeerd durft te worden.
  Het tweede wat mij opvalt is het misverstand dat mensen uit de natuur en mileu-hoek geen eigen bedrijf / landbouwbedrijf mogen beginnen. Daar kun je dan precies doen wat je wilt voor zover je je aan de regels houdt.
  Ten derde het subsidie- verhaal. Vrijwel allle organisaties zijn afhankelijk van subsidies, zo ook de natuur- en milieu organisaties. Hoe verantwoorden zij dan hun subsidies ? Brengen zij de natuur geen schade toe door goede grond af te graven of onder water te zetten ? Neemt de weidevogelstand niet af in natuurgebieden doordat er te weinig wordt bemest en het land te ruig ligt ? Hoe inheems en natuurlijk is een schotse hooglander ? De genoemde subsidies voor de landbouw zijn veelal niets anders dan compensatie voor vanuit de EU doorgevoerde prijsverlagingen. De consument en andere industrien hebben altijd van deze lage prijzen geprofiteerd. Afschaffen is prima, maar schaf dan tegelijk allerlei exportheffingen, quota en overige handelsbelemmeringen af. Accepteer bovendien dat er op enig moment bij de bakker even geen brood is, bij de slager even geen vlees en voor de kinderen geen melk. Het eitje bij het ontbijt of waar dan ook is er ook even niet. Voedselschaarste heet dat, maar daar hebben de natuur en milieu organisaties zelden of nooit een mening over. Wat dat is de schaduwzijde van hun ideeen. De boer heeft en had het lef om veel te werken, veel risico`s te lopen en tegenwind te trotseren en dat alles decennia lang voor lage of extreem lage prijzen. Hoeveel lef hebben de natuur en milieu organisaties ???

 • no-profile-image

  Jonas

  Kubelink ziet het groot, hem wens ik toch eens een hongerwinter toe, kijken of zijn verhaal dan nog opgaat!?

 • no-profile-image

  Roos

  Natuur en milieu doet maar een ding, het milieu verpesten. Het wordt eens tijd dat ze met de neus op de feiten gedrukt worden. Als je leest dat 40% van de wereld bevolking geen WC heeft kunnen ze maar beter daar hun neus in steken. Het is de hoogste tijd dat ze de hardwerkende boeren ook eens een boterham gunnen. Laat ze in godsnaam met rust anders hebben we over enkele jaren een hongersnood.

 • no-profile-image

  wilco

  Ik vond het tijd om ook eens mijn reactie te geven. De veehouderij krijgt de schuld van het broeikaseffect. Mest moet direct (in 1 werkgang) in gewerkt worden om de uitstoot te verminderen. Als dat nodig is kan ik daar best inkomen, maar als ze dan in ons oostelijk buurland verplicht langs snelwegen bovengronds moeten uitrijden en dit 24 uur moeten laten liggen, dan zie ik het nut er niet van. Wat blijkt: De ammoniak bindt de uitlaatgassen van de auto's en zo worden die schadelijke gassen verminderd. De oplossing! Nou hoorde ik gister dat ze bij vrachtauto's ammoniak aan de diesel toevoegen. Dan breekt bij mij echt de klomp. Waar zijn wij nou helemaal mee bezig????

 • no-profile-image

  Kubelink

  Alsof wij in ons piepkleine Nederlandje niet zonder landbouw kunnen?
  Wij zijn toch gewoon een door mensen verzonnen stipje op de wereldkaart. Voedselproductie en -consumptie is al lang een wereldwijd gebeuren. Stel dat wij Nederlanders in de toekomst ons geld enkel en alleen nog met handel zouden verdienen, dan hoeven er toch helemaal niet automatisch problemen te zijn met onze voedselvoorziening. Wij zijn dan gewoon gedwongen om ons voedsel uit het buitenland halen. Net als nu al voor een groot deel gebeurt. Wat is daar mis mee? Waarom kunnen we onze voedselproductie niet geheel aan het buitenland uitbesteden wanneer het daar beter en goedkoper te produceren is? Zijn we hier bang dat we de controle over ons voedsel verliezen, of zo? Dacht je dat een landje als Singapore zich zoveel zorgen maakte over hun afhankelijkheid van voedsel uit het buitenland, omdat het nog al eens onrustig is in Zuid-Oost Azië?
  Tuurlijk niet! Wat is immers nog 'buitenland' in deze moderne tijd van globalisering en supersnelle wereldhandel.
  De voedselproductie voor de wereldmarkt wordt bij ons, net als in de VS, volkomen gedicteerd door een selecte groep multinationals. Als zij vinden dat in West-Europa de productie voor de wereldmarkt niet meer rendabel is en in Oost-Europa wel, dan trekken ze hier gewoon de stekker eruit. En dat is nou net waar ze hier al mee bezig zijn. Het gaat hier alleen nog vrij langzaam om nog maximaal van de hoge EU-landbouwsubsidies te profiteren. Wanneer die flink omlaag gaan (en dat gaat waarschijnlijk zeer binnenkort gebeuren) dan zal het niet lang meer duren, of deze giganten bundelen hun krachten en doen een Mega-investering in het moderniseren van de landbouw in Oost-Europa. Daar waar de lonen immers een stuk lager liggen en waar veel grotere oppervlakten bewerkbaar land klaar liggen om intensiever gebruikt te worden. Denk bijv. aan de vlaktes die de communisten hebben achtergelaten. De 'Machine' verplaatst zich, het westen 'gebruikt' achter zich latend. Het gevolg zal zijn dat de meeste 'grote' boeren in Nederland in een ongekend kort tijdsbestek kapot zullen worden geconcureerd. Zij die tijdig zijn overgeschakeld van kwantiteit naar kwaliteit (dus van productie voor de wereldmarkt naar bijvoorbeeld het maken van streekeigen productien in combinatie met recreatie/natuur), zullen het hoofd waarschijnlijk een heel stuk langer boven water kunnen houden. Zeker gezien alle aanwijzingen dat de groei die de toeristische/recreatieve sector al jaren doormaakt nog verder door zal zetten. Nederland is klein, denk groot! En betekent absoluut niet automatisch doe groot in de landbouw! Dat maakt de markt zelf wel uit! Die zou dom zijn als ze voor het verstedelijkte West-Europa al lang niet wat anders in petto zou hebben.
  Of doe ik hier nou een te gewaagde uitspraak voor de behoudende boer?

 • no-profile-image

  sjeng

  typfout: nr 15 gemeente tilburg: 84000! euri

 • no-profile-image

  boer

  ik geloof dat hijgend hert een beetje last heeft van mond en klauwzeer, er komt niet veel zinnigs meer uit.
  en over monocultuur gesproken, wat heeft dat in godsnaam met spuiten te maken.
  alsof ze in het oostblok niet spuiten.
  daar heb je echt geen ambtenaar die de boeren gaat contoleren hoeveel kg werkzamestof bestrijdingsmiddelen ze spuiten.
  ze zijn daar blij dat ze wat te vreten hebben!!

 • no-profile-image

  Kubelink

  Goh Jonas uit Zevenhuizen,
  jij wenst mij een hongerwinter toe? Waar haal jij het lef vandaan om in onze huidige coöpreratieve samenleving (met NAVO, VN, EU, enzovoort) een vergelijking te maken met een tijd waarin een wrede dictatuur miljoenen mensen honger liet lijden, miljoenen onschuldige mensen liet vermoorden en er in Europa een verschrikkelijke oorlog woedde. Dat wens je mij toe? Had je het zelf meegemaakt dan weet ik wel zeker dat je het niet in je hoofd zou hebben gehaald om naar aanleiding van mijn verhaal ook maar aan zoiets te denken. Laat staan dat je zo'n verwerpelijke verwensing had durven te plaatsen.
  Maar oké, voor die idioten die denken dat we zo weer een hongerwinter kunnen krijgen als we de intensieve boer niet zijn zin geven, even dit stukje geschiedenis:
  Op 17 september 1944 werd door de Nederlandse regering in Londen een algemene spoorwegstaking afgekondigd, als protest tegen het gebruik van het spoorwegennet door de Duitsers voor het vervoeren van Joden naar de concentratiekampen, het wegvoeren van Nederlandse arbeidskrachten en kapitaalgoederen naar de Duitse industrie, en Duitse troepen en wapens door Nederland. De staking viel samen met Operatie Market Garden (de grootste geallieerde luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis, bij Arnhem). De Duitse bezettingsmacht blokkeerde als represaille alle voedseltransporten naar West-Nederland. Deze blokkade duurde 6 weken en veroorzaakte in het westen een catastrofale hongerramp. In die periode werd het zuiden van Nederland bevrijd. Toen de frontlijn dus dwars door Nederland liep (ruwweg langs de grote rivieren) konden er ook geen Limburgse kolen meer naar West-Nederland worden vervoerd. Doordat de rivieren dichtvroren en omdat vervoer over land ook niet meer mogelijk was, werd het Westen van alle mogelijke hulpgoederen, brandstoffen, kleding en medicamenten afgesneden. In het zicht van de bevrijding stierven door deze blokkade meer dan 20.000 Nederlanders de hongerdood.
  Iedereen die deze ellende nu gebruikt (lees: misbruikt) als argument voor het maar blijven subsidiëren van een niet duurzame (intensieve) landbouw moet zichzelf dus heel diep schamen. Ik dacht overigens dat deze site nog enigszins fatsoensgrenzen stelde aan reacties. De lat zal wel vrij hoog liggen.

 • no-profile-image

  Dorien

  Kubelink..Fatsoensgrenzen stellen aan reacties daar zou jij dan mee moeten beginnen als dit voor jouw zo belangrijk is en niet tegen anderen aan schoppen. Ga liever zelf de bosjes natuur onderhouden zoals Knor beschrijfd. Dan merk je zelf dat er wel wat meer bij komt kijken en doe je tenminste iets nuttigs, kun je s'avonds voldaan onder de wol kruipen.

 • no-profile-image

  R ter Horst

  Beste mensen het heeft helemaal geen zin om tegen elkaar aan te schoppen. Het voedselpakket wordt binnen 5 jaar dubbel zo duur en binnen 10 jaar 3 keer zo duur. Er is maar een klein groepje oogkleppers die landbouw niet als voedselvoorziening maar als vervuilers ziet. De oogkleppers zijn meestal niet zeer vermogend en zullen als eerste weer schreuwen om goedkope karbonaatjes. Vegetariers eten hamburgers uit soyaeiwit en smeren hun door gebreksziekten vergane vel in met smeerseltjes op basis van soyaolie niet wetende dat het restafval de soyaschroot naar de varkens koeien en kippen gaat.

  Groeten uit Ootmarsum

 • no-profile-image

  gewone hard werkende

  hijgend hert , hoe moet het dan!
  eerst maar een honger winter en dan praten we verder.
  In Nederland is het zo gek nog niet met de natuur en het landschap.
  jammer van die goede landbouwgrond die word verkwanseld aan de natuur.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Goedkoop produceren voor de wereldmarkt betekent monocultuur. Monocultuur betekent spuiten met gif. Snappez Vous.

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  Even het gemor van knor pareren.
  Knor verhuurt zijn houtopstand (hij noemt het een bosje), aan lustmoordenaars die alles wat beweegt "ausrotten".
  Daar ontvangt hij NOGMAALS 23.50 euro voor! Dat bloedgeld neemt onze held maar wat graag aan.
  Voor wat hoort wat is een onderdeel van, "het gemorrrr van knorrrr".

 • no-profile-image

  Arend

  Zeg keurmeester jij bent zeker keurmeester van al die ontevreden afgekeurde mopperende waors die altijd wat te zeiken hebben over de boeren.De prijzen die de boeren momenteel voor hun produkten krijgen zijn nog steeds zo hondsonbeschoft laag dat er nog wel het een en ander veranderen moet dus zit niet te klieren tel je zegeningen en ga die loonsverhoging die je elk jaar krijgt opmaken, is goed voor de economie.

 • no-profile-image

  Knor

  Even voor mijn vriend, bambi. Zoals al je leugens, zijn dit er ook weer een paar. Het jachtgeld is hier slechts €3, per hectare. Dat is dus € 1.50 voor mijn bosje ALS ik het zou gunnen aan jagers. Maar jij brengt me wel op het idee om al mijn grond toch maar te gunnen aan jagers, puur omdat jij dat niet leuk zult vinden. Ook krijg ik dan zo een leuke vergoeding voor het onderhoud van mijn bosje, 50 ha x 3 = 150 eurotjes voor een dag werken. Hoef ik die subsidie ook niet meer aan te vragen, scheelt weer een hoop papierwerk. Je hebt echt wat bereikt, joh. Enne…. het is eigenlijk een wal wat deel uit maakt van het coulisselandschap, welke door boeren onderhouden worden, omdat luie zwijnen zoals jij dat niet willen en zelfs kunnen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Dit artikel is een idee van STICHTING Natuur en Milieu. Waarin hun zeggen stop met subsidies. Nu staat er toevallig een stukje van de jaarrekening van deze stichting op internet:
  (http://www.natuurenmilieu.nl/pdf/0100_jaarverslag_2006_mei_2007_copy.pdf)
  en daarbij het volgende
  2006
  Beschikbaar uit fondsenwerving 2.617.962
  Subsidies overheden 3.134.959 Subsidies anderen 152.629
  Een Stichting die zelf het lef heeft om meer als 3 MILJOEN!!! subsidie aan te vragen. gaat hier over zeiken. Ik zie het maatschappelijk belang van deze stichting ook niet. Dus stoppen met subsidie geven. In 1945 hadden we deze stichting nog niet en daar is volgens mij niemand dood aan gegaan.

 • no-profile-image

  pietje politiek

  Opmerkelijk?
  Als de periode van volle pakhuizen met voedsel en gesubsidieerde producten liggen;hoor je nu zeggen door stichting natuur en miljeu(doordat geldverslindende systeem verlaten is)
  dat het huidige inkomens ondersteunende en minder overproductie systeem maar naar de prullemand moet;want dat beetje kostende bedrag aan inkomensondersteuning is natuur onvriendelijk;alsof het eerst bij grote multinationals terecht kwam in grotere bedragen toen was het waarschijnlijk wel natuur minend.waarschijnlijk hebben de stichting natuur en miljeu aandelen van grote vervuilende industrieen.
  aan rassenhaat heeft niemand wat.

 • no-profile-image

  boer

  kubelink zit toch niet zo te lullen, hebben wij het hier nederland eindelijk goed voor mekaar, ga je het weer afbreken.
  wat je in Nederland wegpest, krijg je in een ander land dubbel bij.
  dus wees blij dat de nederlandse boer zo goed voor het vee en het land zorgt.
  daar draait de economie op en dan heb jij dus ook een inkomen ( tenminste ik neem aan dat je werkt, want anders moet je gewoon de mond dichthouden)

 • no-profile-image

  Berend Botjeb

  Die corrupte volgevroten ambtenaren die dictatuurtje spelen over de rug en met geld van de agrarische sector,kunnen wel een hongerwintertje gebruiken.En dat @apos flauwekulgezeik van kubelink is ook om van te kotsen.Ga naar teletubbies kijken.

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  Werkt keurmeester misschien bij de telegraaf?
  Gisteravond rond tien uur plaatst u een inzending over oa. de uitroeing van prooivogels als sperwer havik enz. en wat lees ik vandaag in de telegraaf?
  Boeren zijn de grootste oorzaak van de uitroeing van oa. de door u genoemde dieren.
  Omwille van weidevogelsubsidie vergiftigen zij bewust de zgn. roofdieren.
  In een eerder artikel van u m.b.t. stier en boer, ook op deze site, gaf u een inzending van mij als tweede beste inzending, gepaste waardering.
  Uw inzending alhier legt pijnlijk nauwkeurig bloot wat er zoal mis is met de boerenboys en hun walgelijke wijze van denken.
  Jammer dat de enkele goedwillende boer meegewogen wordt op de schaal van goed en kwaad.
  ALS ZELFS DE OP ZICH EVENEENS VERWERPELIJKE KERK, ZICH VAN HET BOERSE GEDOE BEGINT AF TE KEREN....
  is het dan misschien tijd om eens na te gaan denken, of er misschien iets stuctureel fout zit in jullie gedachtengang?
  Gangbaar en goed staan kennelijk op gespannen voet.
  Ps. keurmeester uw waardering elders, voor het gemor van knor was okee, maar als ik zijn gescheld nu hier weer lees, dan zeg ik nee.
  Knor doet wat mij betreft buiten mededinging mee.
  Hij brengt de boerenstand in discrediet en dat willen de goedwillende boeren liever niet.
  Ook met deze inzending zal ik niet uw beste keus zijn....uw eigen inzending
  is de beste dit keer.
  Tenzij Ger uit Druten nog giet sputen.

 • no-profile-image

  Ach hijgend hert, is het u nog niet doorgedrongen, dat u slechts een solitaire oogklepper bent? U bent slechts een enkeling die meedoet in het verspreiden van onzin. Met name uw opmerking van de, in uw ogen verwerpelijke kerk, is niet terzake doende. Bent u dan zo gefrustreerd? Doe dan een oproep om in contact te komen met een goede psychiater.

 • no-profile-image

  mark

  ja,en dan goedkope producten invoeren uit landen waar ze niets doen aan natuur of zelfs oerwouden kappen waar dan goedkoop geproduceerd kan worden

 • no-profile-image

  dirk

  Word het niet de hoogste tijd om stichting natuur en milieu volledig droog te leggen van hun subsidie want wie is er betrokken bij deze club en hoeveel leden hebben ze eigenlijk Ze doen niets anders als tegen de landbouw aantrappen we kunnen het als landbouw nooit goed doen bij deze club En tot slot zou ik lto willen oproepen niet met deze club te onderhandelen Want ze komen de afspraken toch nier na

 • no-profile-image

  keurmeester

  Wat maken boeren hier en daar (buiten Nederland) wat kapot.
  Zij niet alleen hoor!.
  Maar als je boerkes hun gang laat gaan, dan zal er niet veel overblijven van al wat groeit en bloeit en ons allen zo boeit.
  Ik lees hier af en toe mee en moet tot mijn ontsteltenis constateren, dat boeren alleen grasland/bouwland alsmede koeien, kippen, eigen varkens en wat zij zoal meer wensen te produceren, als natuur in optima forma beschouwen.
  fazanten en hazen, havikken, sperwers, herten, al dan niet hijgend.....afknallen , "daarkunnen wij niks mee".
  Alles wat een koe niet vreet doodspuiten (vroeger met ddt).
  Wie hier eveneens meeleest, kan niet anders dan constateren dat de boerenwereld haar uiterste best doet om het negatieve imago in stand te houden.
  Tenzij de reacties op dit boerenforum niet maatgevend zijn voor "het wereldje", hou ik het er voorlopig op dat de boeren hun eigen graf graven.

 • no-profile-image

  oma

  Laat "alle land-en tuinbouwers "lekker hun eigen broek ophouden! Dat moeten andere medeburgers ook.Dus zonder susidies, Scheelt waarschijnlijk ook veel in de vervuiling van het milieu door deze bedrijfstak.

 • no-profile-image

  jac

  och omaatje toch, u begrijpt er niets van. waarschijnlijk beetje dement aan het worden.
  De ooit ingestelde landbouwsubsidie is niet voor de boeren, ook nooit geweest. Dit systeem is alleen maar ingevoerd om de burgers in europa te verzekeren van voedsel en ook ook nog zo goedkoop mogelijk. Dit is goed gelukt, boeren ontvangen nog soms een beetje geld uit Brussel maar dit is een schijntje bij wat de produktie en de extra gestelde eisen meer kosten. Als iedereen zijn eigen broek zou ophouden zoals de land en tuinbouw dit doet dan zou de belasting gehalveerd kunnen worden. Alle natuur, milieu en dierenorganisaties zouden al niet meer bestaan, studenten zouden hun eigen studie moeten bekostigen, geen zorgtoeslag, huursubsidie, steun aan de industrie, enz.
  Je mag de land en tuinbouw op je blote knieen bedanken dat ze nog altijd zorgen voor jou goedkope voedsel en het onderhoud van het platteland voor een uurloon, inkomen, waarvoor de meeste mensen nog niet uit hun bed zouden willen komen. Dat de meesten een tv, huis, auto, vakantie, nog een tv, digitale camera, en alle andere luxe kunt aanschaffen komt door dat u maar een paar procent van u inkomen kwijt bent aan voedsel en de rest allemaal kunt besteden aan luxe, met dank aan die paar procent van de bevolking die ondanks al de leugens en ander gezeik toch nog door gaat om u van een goed en goedkoop voedselpakket te voorzien.
  Oh ja, weet niet meer wie hier ergens over DDT sprak maar deze idioot weet ook niet waar hij/zij het over heeft: DDT gaat geen onkruid van kapot, DDT is niet giftig( mijn ouders en hun generatie zijn rond de oorlog ook allemaal bestrooid met DDT tegen luizen ed.)in de oorlog ook allemaal met DDT behandeld tegen lui, het is alleen verrekte persistent dus gelukkig al lang weg.

 • no-profile-image

  Arend

  Zeg Mirjam,als de landbouw zo vervuilend is zal jij wel gras uit je eigen tuin eten zeker?

 • no-profile-image

  Peeters

  Hey Jac je kunt het mensen uit de stad ook niet kwalijk nemen dat ze in hun eigen hokje (wereldje) leven. De meesten weten nog niet eens wat een koe of een varken is. Laat staan het verschil tussen onkruid of gewoon gras. En al helemaal te spreken over ddt. Al eerder is eens genoemd wat de uitkeringen van de werkelozen bedraagd, dit is nou hoog. En men wil goedkoop eten een dikke auto mooie nieuwe tv en alles er op en er aan. Maar wat men niet beseft is dat als de prijzen van het voedsel eens eerlijk verdeeld waren de boeren de kostprijs kregen dat ze in de winkel wat meer kwamen aan het lappen. Dat de meeste boeren onder het minimum loon werken en als iemand anders dat moest doen deze liever in werkeloos was. Schaf de subsies maar af dit heb ik al eens eerder aangehaald maar dat schaf ook maar eens wat meer af huursubsidie, uitkeringen, toeslag hier toeslag daar. Dan wordt het geen drie vakanties meer in een jaar maar eentje en op een camping 4 kilometer van huis. Moet eens opletten wat men dan gaat klagen en hun verzorginsstaatje weer snel terug wil.

 • no-profile-image

  Henny

  Beste mensen, als de welvaart daalt gaat men de boeren en tuinders wel weer waarderen. De subsidies mogen er van mij vandaag nog allemaal af. Een eerlijke prijs met doorberekening van extra milieu en welzijnskosten is veel beter en eerlijker. Nu is het gewoon rondpompen van geld. Moet je eens kijken wat dat gaat schelen in het aantal ambtenaren die elkaar allemaal moeten controleren, en zaken bedenken waardoor ze zichzelf denken onmisbaar te maken. Die vrijkomende ambtenaren kunnen dan allemaal weer de overall aan en aan de arbeid. Lijkt me toch echt beter voor onze economie.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Ja stelletje vegatarische oogkleppers geef nog s een reaktie,kunnen we weer lachen haha...toe maar.

 • no-profile-image

  Hijgend Hert heeft zijn reaktie verzonden om 20.32uur. Dit betekend dat hij de tekst tijdens het 8-uur journaal heeft zitten intikken. Dat is jammer wat nu heeft hij niet de beelden uit Bangladesh kunnen zien.

 • no-profile-image

  boer

  waarom zijn er dan zoveel contolerende instanties voor voedselveiligheid.
  als het toch niet uitmaakt hoe het produkt eruit ziet, dan kunnen wij ook wel goedkoper produceren, maarja de ambtenaren moeten ook eten, en dat doen ze van de hard werkende boer.

 • no-profile-image

  Knor

  Ik krijg subsidie voor het onderhoud van een bosje van 0,5 hectare. Hiervoor krijg ik maar liefst €23.50 per jaar. Ik ben er ongeveer 1 dag per jaar mee aan het werk om het bosje mooi te houden. Echt een goudmijntje die subsidie. Maar ik doe het graag, het landschap onderhouden en mooi houden, want al die idiote die tegen boeren zijn doen het ook niet. Ik heb nog nooit iemand van stichting natuur/milieu met eelt op hun handen gezien. Wel op hun tong van dat geneuzel dat boeren het weer niet goed doen. Bah !

 • no-profile-image

  Knor

  Ik krijg subsidie voor het onderhoud van een bosje van 0,5 hectare. Hiervoor krijg ik maar liefst €23.50 per jaar. Ik ben er ongeveer 1 dag per jaar mee aan het werk om het bosje mooi te houden. Echt een goudmijntje die subsidie. Maar ik doe het graag, het landschap onderhouden en mooi houden, want al die idiote die tegen boeren zijn, doen het ook niet. Ik heb nog nooit iemand van stichting natuur/milieu met eelt op hun handen gezien. Wel met eelt op hun tong van dat geneuzel over dat boeren het toch nooit goed doen.

 • no-profile-image

  Heej hijger, heb je 1-vandaag gezien jongen. Wat doen we ermee? Kapot schieten maar, zou't niet?

 • no-profile-image

  Opa

  Ik ben een opa van 85 jaar en de oorlog met die enorme hongersnood mee gemaakt. Ik mag hopen dat die mensen van natuur en miieu ook dat is mee mogen maken. Ik hoop dat mijn kinderen en klein kinderen dit bespaard mogen blijven. Mensen wordt eens wakker .het gaat bij die lieden niet om het milieu maar alles moet kapot!

 • no-profile-image

  Arend

  Nou zo denk ik er ook over Henny,tewerkstellen die ambtenaren.

 • no-profile-image

  annie

  Nog meer land naar natuur en milieu dan moeten ze het ook zelf onderhouden, maar dat vragen ze aan ons..... omdat ze het zelf niet doen. Goede landb.grond moet bij de boeren blijven, die kunnen er gewassen op verbouwen waardoor iedereen te eten heeft.

 • no-profile-image

  Wessel

  Zo te horen is Kubelink een echt man van de stad en heeft geen weet van wat er buiten de stad (in de volksmond platteland) afspeelt. Die landbouwsubsidie is wel degelijk maatschappelijk verantwoord, wie zorgt er hier voor het eten?. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 3 vrachtwagens voor agrarische doeleinden wordt gebruikt. Hoeveel mensen zijn hier in Nederland afhankelijk van de primarie sector en internationaal dan? Elk land in de wereld volgt toch de duurzame ontwikkelingen in Nederland?. Nee laten we stoppen en alles importeren met behulp van boten en vliegtuigen want dat is duurzaam, ja goed idee lekker ver fruit en groenten met veel bestijdingsmiddelen erover hmmmm.
  Lang leve het geiten wollen sokken volk dat het eerlijk nederlandse boer zo moeilijk maakt. En het wordt steeds erger met die mafkezen.

 • no-profile-image

  Wessel

  Zo te horen is Kubelink een echt man van de stad en heeft geen weet van wat er buiten de stad (in de volksmond platteland) afspeelt. Die landbouwsubsidie is wel degelijk maatschappelijk verantwoord, wie zorgt er hier voor het eten?. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 3 vrachtwagens voor agrarische doeleinden wordt gebruikt. Hoeveel mensen zijn hier in Nederland afhankelijk van de primarie sector en internationaal dan? Elk land in de wereld volgt toch de duurzame ontwikkelingen in Nederland?. Nee laten we stoppen en alles importeren met behulp van boten en vliegtuigen want dat is duurzaam, ja goed idee lekker ver fruit en groenten met veel bestijdingsmiddelen erover hmmmm.
  Lang leve het geiten wollen sokken volk dat het eerlijk nederlandse boer zo moeilijk maakt. En het wordt steeds erger met die mafkezen.

 • no-profile-image

  Arend

  Het is vandaag een historische dag.Voor het eerst van mijn leven ben ik het met Patrick eens.Vriend je hebt gelijk!Gewoon opdoeken die nutteloze stichting en de centen schenken aan een ECHT goed doel.

 • no-profile-image

  Beste Oma en keurmeester geef nog eens een reaktie op de hier ingezonden reakties van vandaag. Toe dan!

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.