Redactieblog

169 x bekeken

Protocol bluetongue is vereenvoudigd

De regelgeving voor het vervoer van vee en dierlijke producten als gevolg van de bluetonguebesmettingen is vereenvoudigd.

Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in Den Haag. In Europa zijn nu nog twee gebieden: het beschermingsgebied, een zone van 100 kilometer rondom besmette bedrijven, en een bluetonguevrije zone. Het toezichtsgebied, een zone van 50 kilometer rondom het beschermingsgebied, is opgeheven.

Volgens het laatste protocol was alleen in Frankrijk nog een toezichtsgebied. Vee mag vanuit Nederland naar andere beschermingsgebieden geëxporteerd worden als de dieren geen klinische verschijnselen van bluetongue vertonen. Verder bloedonderzoek is niet meer nodig.

Ook de export van eicellen, sperma en embryo’s binnen het beschermingsgebied is vrijgegeven. De export van vee naar bluetonguevrije gebieden mag alleen onder voorwaarden. Dieren moeten serologisch bluetonguevrij zijn en zowel voor als tijdens het transport met insecticiden zijn behandeld.

Sperma mag geëxporteerd worden naar het bluetonguevrije gebied als het sperma gewonnen is bij stieren die serologisch negatief zijn op bluetongue, of bij stieren die buiten het besmette gebied staan. Ook mag er worden geëxporteerd als het sperma is gewonnen voor 1 mei 2006. Dit geldt ook voor embryo’s en eicellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.