Redactieblog

422 x bekeken 2 reacties

Nieuwe runderziekte kan langzaam verspreiden

De nieuwe runderziekte parafilariose, die deze zomer voor het eerst in Nederland is opgedoken, kan ook in Nederland langzaam verspreiden.

Dat zegt rundveedierenarts Linda van Wuijckhuise van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Parafilariose is een parasitaire ziekte bij runderen die wordt verspreid door vliegen die al in Nederland voorkwamen. De ziekte uit zich door bultjes in de huid met bloederige uitvloeiing bij de schouder, romp en hals van een dier.

De ziekte is aangetroffen bij twee stieren die zijn geïmporteerd uit Frankrijk. Dieren die besmet zijn met de worm Parafilaria bovicola worden niet ernstig ziek. ”Het veroorzaakt vooral economische schade doordat delen van het vlees worden afgekeurd zijn en omdat er schade aan de huid ontstaat”, aldus Van Wuijckhuise.

”Doordat de vliegen die de ziekte verspreiden gewoon in Nederland voorkomen, kan de ziekte zich in Nederland verspreiden. Of dit na de vondst van de twee besmette dieren deze zomer al gebeurd is, is nog niet te zeggen”, vertelt Van Wuijckhuise. ”De periode tussen de besmetting en het ontstaan van klinische verschijnselen is acht maanden. Dat is erg lang. We kunnen dus pas volgend jaar zien of de ziekte zich verspreid heeft.” De ziekte zal zich door de langzame cyclus minder snel verspreiden dan bijvoorbeeld bluetongue.

Het treffen van overheidsmaatregelen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen is lastig. ”Het is geen besmettelijke dierziekte die op de internationale lijst van dierziekten staat. De ziekte is dus niet bestrijdingsplichtig. De sector zal zelf extra allert moeten zijn.”

De ziekte komt in Europa alleen in Frankrijk, Roemenië en Zweden met regelmaat voor.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  nu dus vooral niets gaan doen is het beleid.
  Strakt in 2008 als de ziekte alom toeslaat gaan roepen dat er geen vaccinatie /preventie is toegestaan.
  En daarop terugkomen in 2009. Zie blauwtong historie.

 • no-profile-image

  wim

  dat er nog geen kamervragen door de pvdd zijn gesteld verbaast me. Dit is ook weer zo een ziekte die in hun ogen weer is veroorzaakt daar de intensieve veehouderij, immers alles wordt veroorzaakt door de intensieve veehouderij volgens de pvdd. Of is hun tijd om?

Of registreer je om te kunnen reageren.