Redactieblog

273 x bekeken 1 reactie

Mozaïekbeheer helpt gruttokuiken niet

Een afwisselend landschap van gemaaide en ongemaaide stukken land, het zogeheten mozaïekbeheer, geeft gruttokuikens geen extra overlevingskansen.

Dat blijkt uit onderzoek van Alterra van de Wageningen UR. Voorheen werd er altijd van uitgegaan dat mozaïekbeheer een positief effect zou hebben op de gruttostand, omdat er altijd stukken grasland zijn waar de kuikens veilig kunnen lopen.

Uit proeven blijkt nu dat vooral het intensieve gebruik van grasland en de rijkelijke bemesting van mozaïekgrasland het probleem vormen. Toename van het aantal kuikens bleef achter. In het korte gras bleken de kuikens te makkelijk een prooi voor roofdieren en bovendien waren er te weinig insecten die als voer konden fungeren.

Onderzoekers adviseren om intensief gebruikte landbouwgronden uit de lijst te schrappen voor 'mogelijk kuikenland'. Meer kruidenrijke graslanden, vooral als deze licht bemest worden, bieden meer perspectief.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Thom de Groot

  Al tientallen jaren wordt er onderzoek gedaan naar de achteruitgang van de weidevogel populatie de oorzaak is zo duidelijk als een klontje. Moderne landbouw heeft weinig speelruimte voor weidevogels. De maatschappij vraagt om een zo goedkoop mogelijk voedselpakket, de grond is duur en de kosten rijzen de pan uit ( denk aan pachtprijs verhogingen etc) De meeste boeren kunnen niet anders dan alles uit hun dure grond te halen. Er moet eerst een inventarisatie worden gemaakt welke gebieden en bedrijven geschikt zijn voor weidevogelbeheer, deze zullen dan financieel volledig gecompenceerd moeten worden in hun bedrijfsverliezen.
  Momenteel passen biologische bedrijven al behoorlijk in de combinatie met natuur en weidevogel beheer. Ook zullen percelen die vanouds ideale broedgebieden waren moeten worden behouden voor ons nageslacht, dus niet bij verkoop of ruilverkaveling er grote machine's de boel laten egaliseren en draineren. Er valt nog veel te redden, maar momenteel is er te veel draaikonterij door de overheid en verschillende andere instanties en worden er geen knopen doorgehakt.

  Thom de Groot
  Grou

Of registreer je om te kunnen reageren.