209 x bekeken

Geen duurzaamheidseisen in SDE aan biomassa

Er worden geen explicitiete duurzaamheidseisen gesteld aan een subsidie uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE) voor biomassa.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken zegt dit wel te willen, maar niet te kunnen.

Gisterenavond werd er in de Tweede Kamer over de regeling gedebatteerd. Tweede-Kamerlid Paulus Jansen (SP) vindt dat er eisen in de regeling moeten worden opgenomen om te voorkomen dat producenten van biomassa die onvoldoende duurzaam is subsidie krijgen. Volgens Verhoeven is er voor dergelijke voorwaarden een certificeringssysteem nodig en dat is op dit moment niet voorhanden.

In datzelfde debat diende Halbe Zijlstra (VVD) een motie in waarin hij Van der Hoeven oproept de SDE-regeling voorlopig niet in werking te laten treden. Hij vindt dat de subsidie te veel gebruikt wordt voor bestaande technieken en kortetermijndoelstellingen. Volgens hem moet de regeling juist worden ingezet voor innovatie vormen van energie-opwekking. Van der Hoeven is niet van plan aan die oproep gehoor te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.