Redactieblog

247 x bekeken

CIDC: opkomst bluetongue type 1 levert gevaar

De verspreiding van twee bluetonguetypen die in Europa actief zijn brengt grote risico’s met zich mee.

Dat zegt viroloog Piet van Rijn van het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole (CIDC) in Lelystad. "Het type 8 dat ook in Nederland actief is, verspreidt zich in Frankrijk in zuidelijke richting, terwijl het serotype 1 in Spanje noordwaarts gaat en ook ten noorden van de Pyreneeën in Frankrijk is vastgesteld."

"De verspreidingsgebieden van beide serotypen komen daarbij angstig dicht bij elkaar. Hierdoor bestaat het gevaar dat deze virussen genetisch materiaal kunnen gaan uitwisselen, waardoor er serotype 8 en/of serotype 1 ontstaat met veranderde eigenschappen", legt Van Rijn uit.

Met de verspreiding van serotype 1 lijkt ook de verantwoordelijke knuttensoort noordwaarts te trekken. Het grote risico van vermenging van genetisch materiaal tussen de beide serotypen is dat de knuttensoorten die bluetongue serotype 8 verspreiden ook serotype 1 gaan verspreiden en dat de knutten die bluetongue serotype 1 verspreiden ook serotype 8 gaan verspreiden.

"Dit veroorzaakt een gigantische uitbreiding van het mogelijke verspreidingsgebied van beide serotypen. Dan krijgen we nog grotere problemen; infecties met serotypen 8 én 1. En als dit gebeurt, laat het zien dat het einde nog niet in zicht is omdat er nog meer serotypen in Zuid-Europa actief zijn", aldus Van Rijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.