Redactieblog

164 x bekeken 2 reacties

Brussel wil vaccin bluetongue goed verdelen

De Europese Commissie wil het bluetongue-vaccin, dat volgend jaar beschikbaar wordt, via een vaccinatiestrategie verdelen onder de lidstaten.

Hiermee wil de commissie voorkomen dat landen die het vaccin het eerste besteld hebben of landen die het meeste betalen voorrang krijgen bij de verspreiding van het vaccin.

Verschillende landen hebben al vaccin besteld en de veehouderijsector in Nederland heeft bij het ministerie van landbouw ook aangedrongen op het bestellen van vaccin, om niet achter het net te vissen.

De Europese Commissie waarschuwt dat er voor 2009 naar verwachting niet voldoende vaccin is om een massa-vaccinatie uit te voeren. "We willen een gemeenschappelijke aanpak om de ziekte aan te pakken", aldus een official.

De Europese commissie komt in januari bijeen om een vaccinatiestrategie op te stellen. Wanneer er wordt gekozen voor een verplichte vaccinatie betaalt de EU het vaccin en de helft van de uitvoeringskosten van het vaccinatieprogramma.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  GJ

  Ik heb zojuist op de site van Defra gelezen, dat Pirbright weer een MKZ viruslek heeft gehad. Dat daarom de licenties voor het produceren van vaccins, id. ook blauwtongvaccin is opgeschort. Merial kan dus geen vaccins leveren. Het lijkt wel sabotage tegen de de vee- en schapenhouderij.

 • no-profile-image

  gj

  De schapensector zal wel de pineut zijn.
  En geen vaccin toebedeeld krijgen.
  Hoe zo niet voldoendevaccin beschikbaar? Cq nog niet besteld?
  De Europese Commissie gooit er andermaal met de pet naar.

Of registreer je om te kunnen reageren.