Redactieblog

286 x bekeken 1 reactie

Vaccinatie verdeelt sector

De veehouderijsector is niet unaniem over verplicht of vrijwillig vaccineren tegen bluetongue.

De Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouderij (LWPS) pleit voor verplichte inenting.

De LWPS stelt wel eisen aan het vaccin. "Het mag niet leiden tot problemen zoals het verwerpen bij ooien", aldus voorzitter Erich Rhöse. "Bij verplichte vaccinatie heeft zowel de EU als de Nederlandse overheid toegezegd een bijdrage te leveren, dus de keuze is niet moeilijk", aldus Rhöse.

LTO Nederland neigt voorlopig naar vrijwillig vaccineren. "Wij hebben een onderzoek lopen bij de Wageningen Universiteit, waarvan we de resultaten afwachten. Daarnaast is van belang wat andere landen doen", aldus Siemjan Schenk van de vakgroep Rundveehouderij. "Als ik nu moet kiezen, ga ik voor vrijwillige vaccinatie. Zolang je er niet van overtuigd bent dat je het virus kunt uitroeien door middel van vaccinatie, moet je het niet verplichten."

LTO-collega Sjraar van Beek (schapen): "Als we vrijwillig gaan vaccineren, doen alle schapenhouders mee. Voor ons is er dus weinig verschil. Als Brussel bij verplichte vaccinatie meebetaalt, dan kiezen wij waarschijnlijk voor verplichte vaccinatie."

Melkveehoudersvakbond NMV pleit voorlopig voor vrijwillige inenting. "We kunnen niet voor een verplichte vaccinatie pleiten als we niet weten hoe het vaccin werkt", aldus voorzitter Peter ten Hoeve. De NMV laat de mogelijkheid voor een verplichte vaccinatie nog niet links liggen.

Lees ook LWPS: verplichten vaccineren bluetongue

Eén reactie

  • no-profile-image

    nvt

    inderdaad moeilijke kwestie, maar aangezien de meeste bedrijven een besmetting doorgemaakt hebben, is enten te laat. Immers de meeste dieren hebben reeds immuniteit opgebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.