Redactieblog

186 x bekeken 1 reactie

Merkproduct of bulk

Onze melk is de grondstof voor vele producten. Gelukkig maar. De vraag naar alleen consumptiemelk zou de melkplas nooit kunnen verwerken.

Het is dus goed dat er kaas, poeder en boter is. En nog allerlei andere producten, waarin we de melk niet herkennen, maar die er wel is. Campina produceert in Veghel bij DMV International uit melk grondstoffen, die bijvoorbeeld pillen en poeders bij elkaar moeten houden.

Wat ik me afvraag is: doen we wel genoeg op dat terrein? We worden in de zuivel nog steeds geregeerd door bulkproducten. De markt bewijst dat. Het was kommer en kwel in de tijd dat de zuivel streefde naar het leveren van merkproducten. De melkprijs daalde en daalde.

Tot een opleving op de wereldmarkt de prijzen van poeder en boter sterk doet stijgen. Vertraagd gaan kaas en consumptiemelk mee omhoog. Dat merken we nu in de melkprijs. Wat met het maken van merkproducten niet lukte, lukt wel met bulk zoals poeder en boter.

Wat moet de conclusie zijn? Stoppen met de energie in merkproducten? Ons richten op bulk? Lijkt me niet verstandig. Bulk zal altijd marktgevoeliger blijven dan merkproducten en ingrediënten.

Beter is het om nu, terwijl de prijzen hoog zijn, het budget voor onderzoek naar speciale ingrediënten van melk te verhogen. Ons witte goud moet meer mogelijkheden in zich hebben. Het is aan de zuivelondernemingen dat er uit te halen. Dat gebeurt nu te weinig.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Dit artikel is mij uit het hart gegrepen.
  Maar praat u nu niet u zelf tegen?
  U en uw vrouw Hanna verfoeien het marktcomformestelsel van RFF.
  Hiermede zit RFF dicht tegen de particulier aan terwijl men toch een cooperatie is.
  Was het niet vaak zo dat een particulier vaak de melk tot meerwaarde wist te brengen?Het nadeel van een echte particulier is dat men zo weer afscheid nam van het produkt(o.a.Fristi) als men een zak geld zag.De aandelenconstructie van RFF is een prachtconstructie.Ik ben het zeker met u eens dat er meer uit de melk gehaald kan worden en het zou toch ook een geweldige uitdaging voor RFF zijn om alles gewoon in stand te houden met als uitzondering een plus op de marktconforme melkprijs.Een eurocent?Hiermee snoert men vele monden.

Of registreer je om te kunnen reageren.