299 x bekeken 4 reacties

Kerk in Aktie bezorgd over schaalvergroting

Kerk in Actie maakt zich zorgen over de schaalvergroting in de agrarische sector.

Volgens programmamanager Arie van der Plas moeten boeren tegen steeds lagere prijzen produceren, waardoor het moeilijker voor hen wordt het hoofd boven water te houden.

Hij zegt dat naar aanleiding van de steunbetuiging van Kerk in Actie aan het burgerinitiatief van Milieudefensie. Gisteren plaatste Van der Plas samen met zeven andere maatschappelijke organisaties een advertentie in landelijke dagbladen waarin zij de doelstellingen van het initiatief onderschrijven.

"Consumenten zouden een redelijke prijs moeten betalen voor agrarische producten", zegt Van der Plas. "Daardoor wordt het voor boeren mogelijk duurzamer te produceren. Bovendien hebben wij grote bezwaren tegen het feit dat ten bate van de lage prijzen in de bio-industrie in Latijns-Amerika en Azië bossen worden gekapt voor sojaplantages."

Dat Kerk in Aktie zijn steun uitspreekt voor het burgeriniatief wil niet zeggen dat de organisatie achter alle doelstellingen van Milieudefensie staat. "Wij willen hier enkel een duidelijk signaal mee afgeven."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  moeder aarde

  De Kerk is in nood want de gezinnen zijn niet meer groot.
  De oorzaak van alle ellende in de wereld, is uiteindelijk terug te voeren tot de overbevolking van Nederland en de rest van de wereld.
  Surf snel naar www.overbevolking .nl
  , dan snapt ook gij het wel.

 • no-profile-image

  Roelof

  In Azië en Latijns-Amerika worden bossen gekapt om te voldoen aan het alsmaar stijgende ethanol-gebruik, evenals men in Nederland goede veevoeding laat verrotten om daar energie uit te winnen.

 • no-profile-image

  j kemphaan

  Iedereen mag vinden wat ie vind, maar ik blijf het vreemd en gevaarlijk vinden dat een organisatie als kerk in actie deze uitlatingen doet.

 • no-profile-image

  Riky Schut-Hakvoort

  Kerkinactie keert zich terecht tegen schaalvergroting. Het is een interesante ontwikkeling dat kerken stelling nemen in een land waar de gemiddelde bedrijven gezinsbedrijven zijn. Het overheidsbeleid dat op dit moment op kwaliteit en duurzaamheid is gericht, vergeet dat op 52 plaatsen in Nederland aanvragen liggen voor megabedrijven voor vooral intensieve veehouderij. De ontwikkelingen waren de laatste jaren gericht op inkrimping en opkoop van stallen. En nu gaat de trein weer terug in de richting van extra dierrechten aan grote bedrijven die de mest zogenaamd op alternatieve wijze afzetten of verbranden.
  Dit alles druist in tegen boeren op menselijke maat, behoud van gezinsbedrijven, productiebeheersing en kansen voor de derde wereldlanden om hun eigen recht op voedselsouvereiniteit te bepalen. Zij willen niet door onze enorme overproductie van vlees
  ( export) van vlees gevoed worden.
  Het proces van grootschaligheid moet gestopt worden. Met behulp van de kerken zal het een beetje meer lukken! Laten we hopen op een politiek en overheid die zich richt op behoud van gezinsbedrijven hier en wereldwijd.
  R.Schut-Hakvoort
  boerin

Of registreer je om te kunnen reageren.