Redactieblog

200 x bekeken

Gasakkoord levert voorlopig niets op voor afnemers

Afnemers van gas, zoals glastuinders, zullen voorlopig nog niets merken van het akkoord dat is gesloten tussen de Noord-Europese toezichthouders van de Europese energiemarkt.

Dat zegt de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa. "Het is een hele goede stap naar een energiemarkt met meer marktwerking. Op termijn zal dit leiden tot meer spelers op de markt en meer concurrentie. Voor de afnemers zorgt dit voor meer concurrerende gasprijzen", aldus een woordvoerder van de NMa.

Naar verwachting zal het effect van het akkoord pas over enkele jaren merkbaar zijn voor de gasafnemers.

De toezichthouders van België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland, Zweden, Denemarken en Nederland hebben een overeenkomst gesloten voor verdere regionale samenwerking en afstemming op de Europese energiemarkt.

De overeenkomst vloeit voort uit het zogenoemde Gas Regional Initiative (GRI) van Ergeg, het platform van Europese toezichthouders voor gas en elektriciteit. Het zogeheten Memorandum is een aanloop naar de realisatie van een Noordwest-Europese gasmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.