Redactieblog

651 x bekeken 1 reactie

GD: veel problemen vruchtbaarheid schapen

Veel schapenhouders kampen met vruchtbaarheidsproblemen bij schapen.

Dat constateert Piet Vellema van de diergezondheidsdienst GD. "We krijgen regelmatig telefoontjes van veehouders dat ooien terugkomen en dat rammen niet goed bevruchten." De verminderde vruchtbaarheid komt naar verwachting door een besmetting met blauwtong.

"Het is bekend dat rammen die bluetongue hebben bijna twee maanden niet of minder vruchtbaar zijn als gevolg van een koortspiek die bij bluetongue voor komt. Bij sperma-onderzoek tijdens de virulente periode blijkt de concentratie en beweeglijkheid van spermacellen lager door de toename van abnormale en dode spermacellen."

De GD adviseert om dekrammen die duidelijk ziek zijn geweest acht weken niet in te zetten als dekram. "De nadelige gevolgen van bluetongue wordt niet alleen zichtbaar bij het aantal terugkomers, maar kan bij de geboorteperiode ook zichtbaar worden door een lager aantal lammeren en de kans op lammeren met een afwijking", aldus Vellema.

Volgens de GD lijkt het dat oudere rammen eerder getroffen worden door bluetongue dan ooien. "Maar de verhouding tussen het aantal rammen en het aantal ooien op een bedrijf is zo scheef, dat het significant niet aantoonbaar is dat rammen eerder ziek worden."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Boudewijn

    Ik denk dat je met de beperkte gegevens uit de praktijk ook nog wel een heel eind kunt komen. Misschien wat meer gericht naar de praktijk luisteren?
    Mijn ervaring is wel heel opvallend, mag natuurlijk niet wetenschappelijk onderbouwd zijn, maat toch... Ik ben dit voorjaar met 35 fokrammen begonnen waarvan 15 texelaars. Ik heb 10 dooie texelaars en 1 van mijn eigen kruising die aan ouderdom is overleden. alle schapen liepen door elkaar verdeeld over twee groepen. De overige texelaar rammen zijn op een na ook ziek geweest. Mijn conclusie is duidelijk; texelaars - zeer gevoelig mijn kruislingen en ook bij de ooien zijn de blauwtongchrisis tot nu toe nog aardig door gekomen. Ik ga Maasduinenschapen houden!

Of registreer je om te kunnen reageren.