Redactieblog

203 x bekeken

FAO: meer investeren in ziektebestrijding noodzakelijk

Landen moeten meer investeren in toezicht op en controlemaatregelen tegen dierziekten. Dat zegt de wereldvoedsel- en gezondheidsorganisatie FAO.

"De recente uitbraak van bluetongue in Groot-Brittannië en bijvoorbeeld de opkomst van het West Nijl Virus en Knokkelkoorts wijst er opnieuw op dat dierziekten wereldwijd toenemen", aldus de FAO.

"We hadden nooit verwacht dat het bluetonguevirus in Europa op zo'n grote schaal zou voorkomen", aldus dierziektedeskundige Stephane de la Rocque.

Volgens de hoogste veterinair van de FAO, Joseph Domenech kan geen land claimen dat het veilig is op het gebied van dierziekten. "Ziekten die oorspronkelijk alleen in tropische landen voorkwamen, blijken zich nu wereldwijd te verspreiden", aldus Domenech.

De globalisering en mogelijk ook de klimaatveranderingen zorgen voor een gunstige omstandigheden voor de verspreiding van virussen, aldus de FAO. "De toenemende mobiliteit van virussen en de dragers van virussen is iets wat de internationale samenleving serieus moet noemen. Een vroege detectie van virussen en goed toezicht en controlemaatregelen zijn noodzakelijk", aldus Domenech.

Of registreer je om te kunnen reageren.