Redactieblog

228 x bekeken

Eerste bluetongue-geval in Zwitserland

In Zwitserland is de eerste besmetting met blauwtong vastgesteld.

Dat meldt het Budesambt für Veterinärwesen van Zwitersland. Het virus werd aangetroffen op een rundveebedrijf in het kanton Basel. Op het bedrijf zijn zes van de negentien runderen besmet met bluetongue van het serotype 8.

Rondom het bedrijf wordt maandag een beschermingsgebied ingesteld van 20 kilometer. Levende herkauwers mogen het gebied niet uit, behalve wanneer de dieren direct naar het slachthuis worden vervoerd.

Binnen het beschermingsgebied gelden geen beperkingen voor het vervoer van vee. In de 20-kilometerzone wordt geadviseerd herkauwers een uur voor de schemering op te stallen, ter bescherming tegen de knutten.

De Zwitserse overheid verwacht dat er binnenkort meer besmettingen met bluetongue zullen komen. Het land ligt al enkele weken in het zogeheten toezichtsgebied (150-kilometerzone) voor bluetongue serotype 8, op basis van besmettingen in Duitsland.

Zwitserland is na Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Engeland en Denemarken het achtste land waar bluetongue van dit serotype is vastgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.