Redactieblog

446 x bekeken 4 reacties

Duister

Op 27 oktober is het de Nacht van de Nacht.

Dat is een initiatief van Natuur en Milieu en de Provinciale Landschappen om aandacht te vragen voor het teveel aan nachtelijke verlichting, hetgeen leidt tot energieverspilling, ontregeling van de natuur, aantasting van de gezondheid en verstoring van het nachtelijk landschap.

Op een record aantal plekken in Nederland gaat het licht uit. Markante gebouwen als de Euromast, Martinitoren, de Tweede Kamer en het Ministerie van VWS doven hun verlichting. Voor het eerst in de geschiedenis gaat verlichting uit bij alle twaalf Ikea vestigingen, het Eindhovense hoofdkantoor van Philips Nederland, tientallen locaties van energiebedrijven en twee elektriciteitscentrales.

Ook de Gemeente Aalten doet mee en dooft het schijnwerpertje bij de Helenakerk in het centrum. Een mooi initiatief. Maar in diezelfde nacht floepen in het buitengebied van Aalten honderden schijnwerpers aan om boerderijen te verlichten. GLTO heeft namelijk een lichtroute georganiseerd. Langs deze 36 kilometer lange route worden allerlei agrarische tafereeltjes uitgelicht en belangstellenden kunnen daar met de auto langsrijden. De gemeente zegt dat het toeval is, dat de twee evenementen in hetzelfde weekend worden georganiseerd. Ik geloof niet in toeval.

Twee conclusies zijn mogelijk. De eerste: GLTO en de organiserende boeren in Aalten staan zover af van de maatschappij dat zij geen benul hebben van wat daar leeft en wat daar gaande is. Het zijn sufferds.

De tweede: GLTO en de organiserende boeren in Aalten weten heel goed wat er in de maatschappij leeft en wat daar gaande is, maar trekken zich daar geen fluit van aan. Het zijn schurken.

Men mag kiezen: sufferds of schurken? Maar het is nog niet te laat. De lichtroute kan nog worden afgeblazen. Het is altijd nog beter om een sufferd te zijn dan als een schurk verder te moeten. Ik ben benieuwd of de GLTO alsnog het licht zal zien of dat men in duisternis blijft tasten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jac

  is inderdaad niet goed gepland van een van beide. Maar om nou de GLTO uit te maken voor schurken of sukkels is echt belachelijk, veel gebru(i)l zou ik zeggen.
  u conclusie dat GLTO niet weet of wil weten wat er zich in de maatschappij afspeelt is onnozel. u gaat er van uit dat iets wat door de milliuelobby georganiseerd wordt, of waar zij belang aan hechten, automatisch is wat de maatschppij bezig houdt. Erg arrogant zou ik denken, zij willen wel iedereen hun gelijk door de strot duwen maar dat wil nog niet zeggen dat het ook zo is.
  Nog iets, ja van die volle maan da klopt. Wie zijn hier nou de sukkels? of gewoon bang in het donker kan ook misschien.

 • no-profile-image

  Gerrit Assink

  Een heel aantal mensen zijn ,grensoverschrijdend , bezig geweest om een leuke route te maken , leuke presentatie in licht goed voor het imago van de landbouw , soms zelfs onderstreept met tekst borden.

  Zowel van Schurken als Sufferds kan in mij ogen geen sprake zijn , een media hype omtrent een donker avondje ontgaat dezen gelukking .
  Naast de twee genoemde groepen met een S wil ik er 1 bij noemen , de Schijnheiligen ,..... ene Willem Bruil die zitting heeft in de raad van toezicht van de Rabobank in Aalten .
  En laat nou net die bank ook 1 van de sponsoren zijn van deze mooie route !!
  Willem , even niet opgelet tijdens de laatste toezicht vergadering ???

 • no-profile-image

  lieuwe

  En wie plakt de maan af. Natuur en Milieu staan schijnbaar zover van de natuur dat ze niet in de gaten hebben dat het dit weekeinde volle maan is. Alleen bij nieuwe maan kun je ervaren wat het is om in het pikkedonker je weg te zoeken. Dus niet zeuren over een lampje meer of minder.

 • no-profile-image

  liny

  Nacht van de nachten vind ik prima.Een keer een nacht alles donker in de stad, maar laat het platteland asjeblieft met rust en bemoei je daar niet mee. De grote stad heeft wel vele tientallen keer meer licht, dan het platteland. Daar weten ze wel wat duisternis is. Dus die nacht in de steden alle straatverlichting en neonreklame maar uit.
  Dan weet je waar je over praat.

Of registreer je om te kunnen reageren.