Redactieblog

285 x bekeken

Britse ornitholoog: vogelpest verspreid via handelskanaal

Verspreiding van vogelpest via pluimveehandel is logischer dan verspreiding van het virus via trekvogels.

Dat zegt vogeldeskundige Chris Feare van de Britse universiteit Priceton in een interview in het ledenblad van de Vogelbescherming Nederland.

In het wild zijn nog nooit betrouwbare meldingen geweest van gezonde wilde vogels die drager zijn van het hoogpathogene vogelpestvirus H5N1, laat staan dat een trekkende vogel drager was van H5N1, zegt Feare. "Hoogpathogeen vogelpest maakt vogels erg ziek, zelfs laagpathogene stammen zorgen bijvoorbeeld bij kleine zwanen al voor verminderde conditie." Ondanks het toegenomen onderzoek om wilde vogels te bemonsteren zijn er nog geen levende wilde vogels met het virus aangetroffen.

De belangrijkste verspreiding van vogelpest van China naar Afrika en Europa vond volgens Feare plaats op momenten dat er geen grootschalige vogeltrek was. "Veel logischer is de link met routes van de pluimveehandel, maar uitgesloten is de verspreiding van vogelpest via wilde vogels niet." Viroloog Ab Osterhaus beaamt dit. "Hiermee is het ook terecht dat de minister van landbouw een ophokplicht instelt. Zo lang we nog niet zeker weten of het virus zich verspreid via trekvogels of via handelsroutes moeten we onze maatregelen nemen op basis van het voorzorgsprincipe."

Of registreer je om te kunnen reageren.