Redactieblog

306 x bekeken

Vakantie: gaan we bungeejumpen of salsadansen?

Afgelopen weekend was de vakantiebeurs. Een kennis van mij had er even rondgeneusd en geconstateerd dat het er ramdruk was.

Hele volkstammen hadden verlekkerd in de catalogi staan snuffelen en droomden zich een exotische reis. Salsadansen in Cuba, bungeejumpen in the Grand Canyon, zebra’s tellen in Kenya… Alles kan. Luxe hotels zijn niet avontuurlijk genoeg, je komt pas echt los van je dagelijkse beslommeringen in een lemen hut zonder sanitair en stromend water. Terug naar de basis, zoiets.

Zouden er ook boeren op die beurs hebben rondgelopen? Het lijkt me sterk. Niet dat boeren niet op vakantie gaan, maar ik ben er nog nooit één tegengekomen die ‘terug wilde naar zijn basis om eens lekker te onthaasten’. Een weekje weg met de tent in eigen land, is vaak al leuk genoeg. Bovendien is het bedrijf dan nog bereikbaar, mocht er echt iets aan de hand zijn.

Waarom zou je ook weg? Boeren wonen meestal prachtig, wat moet je dan op de Malediven? Vakantie helpt wel om even los te komen van het dagelijkse ritme, maar dat moet je wel kunnen. Wie gewend is elke dag vroeg op te staan, leert dat niet in een week tijd af. En nog zoiets: wat doe je overdag als je niet hoeft te melken, varkensvoeren of aardappels sorteren? De opgewekte boer die ik daarnaar vroeg, vond het maar een rare vraag. Niks bungeejumpen of salsadansen. Hij ging doen waar zijn interesse lag: fietsen en onderweg lekker boerenbedrijven kijken. En na een week gauw weer naar huis.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.