Redactieblog

299 x bekeken 15 reacties

Kunnen boeren wel stilzitten?

Tijdens mijn vakantie in het oosten van het land zaten we bij een melkveehouder op het erf. We keken zo ongeveer recht de koeienstal in en dat was bepaald niet saai. Die bewegende koeienbekken gaan nooit vervelen.

Tijdens mijn vakantie in het oosten van het land, viel me iets op. We zaten bij een melkveehouder op het erf. Mooie omgeving, mooi bedrijf, mooi erf. Vanuit ons vakantiehuis hadden we goed zicht op het bedrijf. We keken zo ongeveer recht de koeienstal in en dat was bepaald niet saai. Die bewegende koeienbekken gaan nooit vervelen.

De boer ging eveneens niet vervelen. De hele dag was hij bezig. Van vroeg tot laat. Met de trekker reed hij af en aan. Dan weer met een pak kuilvoer, dan weer met een bak mais, dan weer met grote dekkleden voor op de kuil. En als hij niet rondreed met de trekker, liep hij wel met een kruiwagen heen en weer. De ene keer zat daar een pasgeboren kalf in, de andere keer een grote zak smulmix en weer een andere keer vuil stro uit een schoongemakte kalverbox.

De boer was druk, dat zag je zo. Alleen tussen de middag zag je hem even een uurtje niet. Logisch. Maar daarna ging ie weer. Heen en weer en heen en weer. Mijn schoonmoeder zag al die bedrijvigheid eens aan en zei toen: ,,Ze zijn de hele dag druk, die boeren, en toch zie je niet echt dat ze opschieten.” Dat was niet onaardig bedoeld, helemaal niet. Dat was gewoon het idee dat ze erbij had.
Daarmee had ze wel een punt. Ineens moest ik denken aan een gesprek dat ik ooit had met een adviseur die zich bezig hield met de verdeling van arbeid op boerenbedrijven. Hij merkte dat boeren vaak vinden dat ze ontzettend druk zijn en nergens tijd voor hebben. Maar kunnen boeren eigenlijk wel stilzitten? Terugdenkend aan mijn vakantieboer: ik denk van niet.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joke

  De opmerking: "en toch zie je niet echt dat ze opschieten" valt een beetje verkeerd bij mij. Boeren is geen 40-urige werkweek en zorg voor dieren neemt ook tijd. Denkt u eens aan het (op) voeden van kinderen; je kunt ze te eten geven, en matiereel alles voor zorgen maar er komt heel wat meer bij kijken (en dus tijd) om het echt goed te doen. Ook koeien willen graag een schoon nest en een schoon voerbordje, en dat neemt tijd !!!!!

 • no-profile-image

  d. tielemans

  Natuurlijk wel. Met eigen ogen zie ik dat mijn man (melkveeboer) probeert om met zo weinig mogelijk moeite het hoog nodige doet. Wat hij doet moet als het enigzins kan, gemotoriseerd. Heeft zelden een kruiwagen, schop of riek in zijn hand. In zijn vrije tijd is hij bezig met natuurgidsen, weidevogelbescherming, is maatschappelijk geïntereseerd en surft erg graag op het internet rond. Ligt graag een uiltje te knappen op de bank voor de tv (ook overdag), maakt een praatje met deze en gene buurman. O ja, en met de koeien en het bedrijf gaat het ook goed.

 • no-profile-image

  rian

  Nou ik ken een boer die kan wel zitten als hij eindelijk eens niet werkt, maar als hij dan zit dan slaapt hij. Altijd en overal.

 • no-profile-image

  Luc Callemeyn - Boerenblog

  Wat flauw toch weer. Niet kunnen stilzitten, een hele dag over en weer "wandelen", en toch komt er niks uit de handen. Is dat het beeld dat je hebt van de boer? Verzorging van dieren doe je niet door ze te knuffelen of er zomaar op staan te kijken. Neen, er moet gewerkt worden. Kijk maar naar boeren die niet zo over en weer rennen, het erf wordt algauw een zootje. We hebben nu eenmaal geen bedrijf zoals een automobielconstructie waar alles aan de lopende band gaat, zoveel stuks per uur, alle onderdelen liggen voor het grijpen. Onze activiteiten liggen verspreid over het bedrijf, en er wordt inderdaad wat op en neer gewandeld en gefietst. Ook achter de koeien, ook voor veldcontrole, ook voor tochtigheidscontrole. Misschien zelfs met de handen op de rug, dan denkt de burger, wat heeft ie het goed en leuk. Hetzelfde als een boer 10-12 uur na elkaar aan het ploegen is met zijn blinkende tractor. Wat heeft hij het goed, die boer. Maar je komt wel met een gekraakte rug van die trekker 's avonds. Het hoort erbij. Het werk wordt gedaan, moet gedaan worden. U vindt niet echt dat we opschieten? Als u dat als stelling wil plaatsen moet u dat niet door uw schoonmoeder laten doen, plaatst u het zelf maar onder uw naam. Hoe schiet een redacteur op als ie een stukje schrijft? Hij denkt wat, hij schrijft wat, hij tikt wat, hij verbetert wat, stuurt het door, het duurt algauw een uur of twee-drie. En ik lees uw stukje hierboven in 35 seconden. En ik heb niet echt de indruk dat het me wat heeft bijgebracht. Zonde van de tijd?

 • no-profile-image

  roelie boerin uit zwartsluis

  Ga het werk dan maar eens zelf doen. Vanuit je vakantiestoel is het makkelijk reageren

 • no-profile-image

  grada

  Boeren kunnen hun werk niet organiseren en daarom kunnen ze niet stil zitten

 • no-profile-image

  ina

  Ik denk dat heel veel boeren inderdaad ook niet stil willen zitten, dit omdat er natuurlijk ook altijd wat te doen is en omdat je daar wel verantwoordelijk voor bent. Zeker wanneer je een neventak hebt, zoals een camping, moet je wel een goed beeld wegzetten van de agrariër dus zal het netjes moeten zijn. Je zult toch het imago van de boer en zijn bedrijf moeten promoten.

 • no-profile-image

  t.verhage

  Boeren doen niet alsof ze het druk hebben. Ze hebben het echt druk. Op een boerdrij is er altijd werk. Ik kan het weten, omdat ik er ervaring mee heb gehad. Maar meestal hebben ze er ook plezier in om hard te werken. Vraag maar eens aan een ambtenaar of hij ook zo'n plezier in zijn werk heeft. Boeren uit Nederland: blijf met plezier uw werk doen want dat is belangrijk.

 • no-profile-image

  els devries

  Hahaha, boeren en stilzitten... Mijn man is melkveehouder samen met zijn ouders en hij kan inderdaad slecht stilzitten. Veeverzorging kost veel tijd. Neem alleen het voeren, wij eten toch ook minimaal drie keer per dag? En het melken, twee, soms driemaal daags en met een robot heb je er ook genoeg werk van. Het landwerk werd eerder in de discussie ook al genoemd. Nee, het werk is er en moet simpelweg gedaan worden. Dat dit gepaard gaat met veel heen en weer geloop ligt waarschijnlijk aan de inrichting van het bedrijf. Wij hebben het voer redelijk dicht bij de staldeur liggen, maar toch moet die trekker vaak heen en weer. De kalfjes die geboren worden moeten een stukje verhuizen van de ene stal naar de andere... Ja, er wordt nogal wat heen en weer gewandeld (liefst niet met lege handen vanwege de efficientie) of gefietst, net wat handig is. Dat dat vanuit de luie vakantiestoel een mooi beeld is om naar te kijken is fijn. Maar dat daar onze melk, vlees en andere voedingsmiddelen vandaan komen moet niet vergeten worden. Met liefde, zorg en veel tijd gemaakt. En thuis stilzitten? Toch nog even in de stal kijken hoort er bij. Als het vee gezond is, is de boer pas rustig.

 • no-profile-image

  m.ros

  Ik krijg het gevoel dat de mensen die reageren op deze bijdrage het een beetje anders opvatten dan het bedoeld is. Als een buitenstaander naar een boer aan het werk kijkt komt het denk ik ook over dat hij de hele dag druk is en heen en weer loopt maar uiteindelijk niet veel opschiet. Helaas ben ik niet in de positie dat ik of mijn ouders een agrarisch bedrijf hebben, maar wel loop ik op het boerenerf rond ongeveer vanaf dat ik kan lopen (toch al zo'n jaar of 20 ondertussen!). Ik heb al jaren (naast mijn opleiding)met veel plezier gewerkt op verschillende veehouderij bedrijven. Ongeveer 2 jaar heb ik gewerkt op een melkveebedrijf met zo'n 200 melkkoeien. De hele dag was ik druk met vanalles en nog wat, afgezien van het koffiedrinken en middageten zat ik niet stil. Als ik aan het eind van de dag na zo'n 10-12 werken terugkeek naar wat ik allemaal had gedaan viel mij dat meestal tegen: "de koeien zijn gevoerd (totaal zo'n 350 dieren), de boxen en roosters zijn 2 keer schoongemaakt, er zijn 2 kalfjes geboren, en dat is het". Allemaal héél belangrijk werk, en je bent er de hele dag druk mee, maar je ziet op het eerste gezicht zo weinig resultaat! Wat betreft het stilzitten van de boer, de meesten kunnen als daar tijd en aanleiding voor is best stilzitten en genieten van andere dingen dan werken! Maar als het werk je lust en je leven is en je er gigantisch van genieten kunt, is werken een vorm van ontspanning en hobby, tenminste dat is het voor mij altijd geweest! Zeg nu zelf, wat is er mooier dan een koppel tevreden herkauwende koeien in een mooie, schone stal en een tank vol met melk!!!

 • no-profile-image

  leo

  2 x 2 uur melken per dag, 1,5 uur voeren, plus div andere dagelijkse dingen die MOETEN gebeuren is al gauw 6 uur per dag. Maal 365 dagen is dat bijna 2200 uur.............. Welke werknemer werkt zoveel uren?????? En dan heb ik het nog niet eens over de 500 uur die je per jaar met je trekker op het land maakt, en de wekelijkse kalfkoeien, reparaties, enz. enz. Burgermensen begrojpen een boer niet, en zullen het oon nooit begrijpen ook. Ze zien slechts je middagdutje...

 • no-profile-image

  roel withaar

  Naar aanleiding van deze reacties voelen zich toch veel ondernemers aangesproken.Waarom mag een boer het werk niet in 40-50 uur in de week kunnen rondzetten? Het druk voelen of altijd bezig zijn kan te maken hebben met teveel quotum per vak, Maar vaker of u als ondernemer wel efficient genoeg werkt. Waarom heeft de ene ondernemer zijn handen vol aan 300.000 kg quotum en kan een ander makkelijk 700.000 kg aan? Zonder de discussie aan te gaan over gebouwen en verkaveling. Ik denk dat je als ondernemer bij jij zelf te rade moet gaan hoe deel ik mijn werk in en houd ik nog tijd over voor andere leuke dingen. Het boerenvak is een leuk vak maar om 7 dagen in de week 24 uur per dag alleen met het bedrijf bezig te zijn

 • no-profile-image

  henk

  Ach die Margreet. Verstaat haar schrijfvak als geen ander en weet dus ook dat er af en toe eens wat olie op het vuur moet. En natuurlijk was het niet die fictieve schoonmoeder die zogenaamd alles zat te bekijken en bedacht dat boeren niet efficiënt werken. Nee natuurlijk niet!! Het is Margreet zelf die het zich afvroeg in al haar simpelheid, maar zich verschuilt achter die 'schoonmoeder'. Beetje flauw en laf natuurlijk. Vooral omdat iedereen weet dat het gevaarlijk is om te oordelen over andere bedrijfstakken ipv over je eigen wereldje. Nee; het voegt weinig nuttigs toe, Margreets oprisping. Het is alleen jammer dat dergelijke 'onschuldige uitingen' aangewend worden met de bedoeling om sensationele reacties terug te verwachten. Sensatie trekt lezers!... Nou Margreet, het is je gelukt. Maar voor sensatie hebben we al de Telegraaf, dus...

 • no-profile-image

  han

  Margreet je bent geslaagd met dit column. Nagenoeg iedereen reageert in bewoordingen van verdediging. Ik ben boer geweest en weet dus als geen ander dat de meeste boeren, ik inkluis, moeite hebben met niks doen. Heeft niets te maken met werk af of niet af, werk zal er altijd blijven voor iedereen en een boer (zelfstandig ondernemer) wil (moet) zijn werk perfectioneren. Dus altijd bezig.

 • no-profile-image

  bart v.

  Ik denk dat de reactie van de schoonmoeder niet te negatief moet bezien worden. Ik ben zelf veehouder en ja het is toch zo dat veel van ons dagelijks werk niet een direct zichtbaar resultaat oplevert. Tweemaal per dag de boxen en roosters proper maken dat zie je een paar uur later niet meer, maar als het niet gebeurt blijf je geen melk leveren. Omdat je koeien niet gezond blijven en omdat de voedselveiligheid in het gedrang komt, leg dat maar eens uit aan die schoonmoeder.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.