226 x bekeken 1 reactie

Geld voor kas en kor

Henk Dokter
De innovatieve kracht van de landbouw is op Prinsjesdag van 2006 doorgedrongen tot de troonrede. ,,De regering ondersteunt de ambitie van de agrarische sector om toonaangevend te blijven in innovatie”, sprak Koningin Beatrix in de Ridderzaal.

En dat was het dan, wat de landbouw betreft. Dat is trouwens altijd zo in troonredes: er staat één zin in over de landbouw, meer niet.
De tekstsuggesties worden aangeleverd door de ministers, want u weet: Majesteit leest alleen maar voor. De tekst komt van het kabinet. Minister Veerman gooide het dit jaar op de innovatie. Het is niet alleen een bemoedigend woord voor het agrarisch volksdeel, het is ook boter bij de vis. En dat is bijna letterlijk zo. Want het zijn de visserij en vooral de glastuinders die in 2007 financiële stimulansen krijgen. De visserij wordt met 7 miljoen per jaar gestimuleerd ter invoering van de platvisvriendelijke pulskor. Voor de glastuinders ligt 3 jaar lang €35 miljoen klaar voor energiezuinige kassen.

De boeren vallen niet erg in de prijzen, valt mij op. Voor hen geen nieuwe maatregelen. Wel voortzetting van bestaande, zoals de investeringsregeling voor jonge boeren. Wel is er vanaf volgend jaar een fiscaal voordeeltje te behalen voor veehouders die een nieuwe stal bouwen die dier- en milieuvriendelijk is ingericht. Die komen in aanmerking voor investeringsaftrek (Mia) en Willekeurige afschrijving (Vamil). Of die stallen daaraan voldoen, valt straks af te lezen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Ik zoek nog uit wat dat inhoudt. Bij LNV konden ze me dat gistermiddag ook nog niet vertellen; men was er geloof ik al aan de Prinsjesdag-borrel.

Voor álle ondernemers zei de Koningin nog iets wat hen als muziek in de oren klinkt. In 2007 zullen de administratieve lasten met 25 procent zijn verminderd ten opzichte van 2002. Nu denk ik: ja, maar scheelt dat écht in de dagelijkse praktijk? Belangrijk vind ik dat ze daaraan toevoegde dat ondernemers dat ook zullen merken. Als Balkenende haar dat laat uitspreken moet het ook echt zo zijn, denk ik dan maar.

Voor de rest bevat de rijksbegroting 2007 voor de landbouw niet zoveel nieuws. Het kabinet heeft maatregelen genomen om dit jaar te voorkomen dat het nieuws zou uitlekken. Ik vermoed nu waarom dat is: er was niet veel om uit te lekken.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rene Leget

    Op zijn weblog spreekt Henk Dokter er zijn teleurstelling over uit dat er voor de land- en tuinbouw niet meer in het vat zit. Aangezien zijn lezers leven van de subsidies, is het niet zo verwonderlijk dat hij tot deze conclusie komt. Toch moet het eens afgelopen zijn om geld te blijven pompen in een bodemloze put. Door de sterke boerenlobby hebben boeren zich meer privileges verworven dan ondernemers die in andere sectoren werkzaam zijn. Zij moeten gewoon hun eigen broek ophouden, zonder subsidies. Nu de belangenbartiging door interne verdeeldheid binnen LTO Nederland op zijn gat ligt, is er niet veel meer te halen in Den Haag. Dat is nu wel duidelijk. Dat boeren en tuinders een steuntje in de rug krijgen als het gaat om innovatie of compensatie van de hoge gasprijzen, is logisch, maar met het verstrekken van allerlei overbodige subsidies moet nu eindelijk eens worden gestopt. Het kunstmatig in het leven houden van boeren en tuinders is zinloos. Dat is toch maar uitstel van executie. Het zou Henk Dokter sieren als hij dat eens zou durven schrijven. Of is hij soms bang voor abonneeverlies? R. Leget Bodegraven

Of registreer je om te kunnen reageren.