536 x bekeken 16 reacties

Bos heeft landbouw vergeten

Henk Dokter
Zoals voorspeld worden de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer een vervroegd verkiezingsdebat tussen de fractievoorzitters Bos, Verhagen en Rutte. Bos, die als eerste vanochtend van wal stak, had het meteen al flink aan de stok met Verhagen.

Het (voltallige) kabinet zit er haast voor spek en bonen bij, hoewel de beschouwingen over het regeringsbeleid horen te gaan, en niet over elkaars verkiezingsprogramma’s.

Verraste Bos?
Nee, hij nam het als herboren socialist op voor laagste inkomens.

Dus nam hij het ook op voor de boeren, van wie de inkomens notoir laag zijn?
Nee, hij zweeg daarover.

Dat is voor de PvdA misschien maar beter ook, want het verkiezingsprogramma van die partij heeft niets gunstigs te melden voor de directe bedrijfstoeslagen, waarvan bekend is dat ze voor veel boeren een onmisbare inkomenscomponent zijn. ,,Het Europese landbouwbeleid wordt met kracht verder hervormd. Er moet een einde komen aan de inkomens- en exportsubsidies en aan de genereuze opkoopregelingen van overproductie.” Zou Bos wel weet hebben van dit a-sociale paragraafje in zijn verkiezingsprogramma?

Duikeling van landbouwwoordvoerder

Ik vraag me af waarom de op zich te prijzen zorg voor de lage inkomens ophoudt zodra het boeren betreft. Heeft de PvdA de landbouw nu definitief opgegeven? De landbouwwoordvoerder, Harm Evert Waalkens, is onverkiesbaar geduikeld op plaats 51 van de concept-kandidatenlijst. Een rauwe degradatie, want bij de vorige verkiezingen stond hij op plaats 39.. Nu kan Waalkens in de ogen van zijn eigen partij niet zo’n heel best Kamerlid zijn, dat is nog geen reden om de belangrijkste landbouwwoordvoerder onverkiesbaar te plaatsen. Zeker, er staan ‘rode ingenieurs’ op de lijst: Staf Depla (21) en Jeroen Dijsselbloem (23), opgeleid in Wageningen en werkzaam geweest bij het NAJK (Depla) en bij LNV (Dijsselbloem). Geen van beide heeft zich als Kamerlid ooit nog met landbouw beziggehouden. Ze zijn zelfs geen lid van de vaste landbouwcommissie van de Tweede Kamer. Hun ambities gaan niet meer naar de landbouw uit. Door niet één kandidaat met gedegen ervaring en kennis verkiesbaar op de kandidatenlijst te zetten, laat de PvdA wel erg merken de landbouw rechts te laten liggen. Sicco Mansholt draait zich om in zijn graf.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul jansen lintelo

  sicco heeft zich al zovaak omgedraaid dat hij wellicht anderhalve meter dieper ligt.

 • no-profile-image

  mathijs

  En weer zijn de boeren de l*l. Ze werken onderhand onder het minimum en ze krijgen nog een schop na ook. Misschien moeten ze in Den Haag realiseren dat boeren verantwoordelijk zijn voor 10% van de economie en 8% voor de werkgelegenheid hier.

 • no-profile-image

  melle minnema

  Boeren van groot, groter, grootst stemmen toch VVD. Die met meer "maatgevoel" kunnen nog prima bij de PvdA terecht.

 • no-profile-image

  Michel

  ff een reactie als aanvulling op mathijs. Uit nieuw onderzoekt is gebeleken dat er maar liefst 20% meer werlkozen erbij komen als ze (lees PvdA)de landbouw wil afschaffen. 20 % van de werkbevolking (lees PvdA aanhangers)is dus direct/indirect afhankelijk van de landbouw. Wordt het dus niet eens tijd dat PvdA ons een veer in de kont steekt.

 • no-profile-image

  Tijs

  Het is jammer dat mensen niet een beetje meer wardering hebben voor het feit, dat de eieren het melk en het vlees de laaste 50 jaar goedkoop is gebleven. zodat ze genoeg geld overhouden om leuke dingen te doen, waar de boeren in slechte jaren geen geld voor hebben

 • no-profile-image

  Jan

  Van Wouter hoeven we het niet te verwachten, maar zeg nou zelf. Wat heeft Veerman de landbouw gebracht, enkel meer regels en met deze mestwet ook nog veel meer kosten. Hoe Veerman reageerde op bluetongue had ik wel van Brinkhorst verwacht, maar zeker niet van hem. Nee volgens mij heeft de hele Nederlandse politiek de handen van de landbouw afgetrokken.

 • no-profile-image

  Anita

  Jullie hebben allemaal niet goed het programma doorgelezen. De PvdA gaat voor de Biologische landbouw. Nederland kan met miljarden extra subsidie niet opboksen tegen de grote landbouwlanden zoals Argentinië, Brazilië, Amerika en Canada bijvoorbeeld. Dat is dweilen me de kraan open. Waar we wel goed in mee kunnen komen is met de kwalitatief hoge en innovatieve landbouw. Daar zullen dus in de toekomst de subsidies en het geld naar toe gaan. Iedereen dus om naar de kleinschalige hoge kwaliteitslandbouw! Dat is de toekomst. Biologosche landbouw. Boeren die vernieuwing voorstaan en niet alléén voor schaalvergroting gaan hebben de toekomst in Nederland. De boeren dus met 40-50 tot 100 ha grond en een biologische of biodynamisch bedrijf. Snel ombouwen dus dan kunnen jullie er nog van meeprofiteren. Biologica en de al eerder genoemde Harm Evert Waalkens kan jullie wel advies geven hoe je dat aanpakt. Stem nu maar op de PvdA, want dat is nog steeds de partij voor de kleine man en is tegenwoordig christelijker dan het CDA.

 • no-profile-image

  Mees

  Wouter ziet alleen dat zijn patatje en zijn broodje duurder zijn geworden, en denkt dat deze verhoging in de portemonnaie van de boer terecht is gekomen. maar verder kan hij het niet bevatten hij weet niet beter. Had je dan iets beters van hun verwacht?

 • no-profile-image

  telg

  Wat moet je toch met zo'n vegetarier in het kabinet. Het is toch niet normaal dat er ook maar iemand die wat met landbouw te maken heeft op Wouter Bos gaat stemmen. En die Harm Evert Waalkens is ook al niet te vertrouwen. Ten tijde van de varkenspest heeft hij een hele slechte indruk achtergelaten. Volgens hem moet iedereen biologisch gaan boeren nou dan heb je wat.

 • no-profile-image

  Dirk

  De enige die echt een beetje op komt voor boeren en tegelijk realistisch is, is die van de VVD. Oplaat, Geert Jan van voren geloof ik. CDA is veel roepen weinig doen. Oplaat is eerlijk en komt dingen na. Volgens mij staat hij wel weer hoog bij de VVD.

 • no-profile-image

  gerrit

  ...ach ik neem het Wouter niet kwalijk... ut jochie weet nu éénmaal niet beter. Niemand neemt hem serieus.. dusse

 • no-profile-image

  Hamp Westland

  Niet slim van alle politici om de landbouw wederom af te schilderen als een branche die het van de inkomensteun moet hebben. Maar ze vergeten wel dat ze er iedere dag van eten en drinken, dit kan maar niet genoeg benadrukt worden. Hier is maar één oplossing voor: de agrarische sector de krachten laten bundelen door het oprichten van de NIEUWE BOERENPARTIJ. Ik zou me hiervoor persoonlijk, en dan ben ik nog niet eens boer, willen inzetten.

 • no-profile-image

  corrie

  De PvdA is er allen voor de burger en niet voor de boer. Dat wij al decennia voor eerlijk voedsel zorgen ontgaat Woutertje Bos. Jammer dat hij vegatariërs is. Nou moet hij ook gemanipileerd voedsel uit Amerika eten, zou dat zijn geest hebben aan getast???

 • no-profile-image

  chris

  Ja, de boeren, wie zijn dat nu? Ik denk dat wij een doorn in het oog zijn voor de politiek, maar zoals hier al meer verteld is wat moeten we eten als ze er niet meer zijn? Ik denk dat het tijd wordt dat de boeren maar eens eisen gaan stellen en niet meer als arme sloebers toekijken en afwachten wat het volgende regeltje zal zijn om het nog moeilijker te maken om iets te verdienen. Als de burgers maar kunnen eten dan is het goed, maar wat gebeurt er met diegene die voor het eten zorgt?

 • no-profile-image

  chris

  ik heb nog een advies voor Anita. De biologische landbouw werkt ook niet. Niemand koopt het namelijk. Dit is al eens ooit bewezen toen stond een cameraploeg van een tv programma buiten een winkel en vroegen ze aan mensen wat ze kochten biologisch of anders. 8 van de 10 zeiden biologisch, maar vervolgens in de winkel met verborgen camera kochten ze toch gewoon wat het goedkoopste was en dat was niet biologisch. Het is duurder en ziet er niet zo smakelijk uit. Probeer maar eens eerlijk voor jezelf te zijn en kijk dan wat jezelf kiest. gr., chris

 • no-profile-image

  chris

  Dus boeren: stem maar CDA, dan gebeurt er nog iets, maar laat die communisten van rood niet winnen want dan is het helemaal gedaan met de boer.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.