208 x bekeken 2 reacties

Lubbers maakt vaart

Henk Dokter
Als er iets is wat wel kunt overlaten aan Ruud Lubbers dan is het vaart maken en doorpakken. Verstandige zet dus van Hare Majesteit om de minister van Staat en oud-premier in te schakelen voor het aaneen lijmen van de scherven van het kabinet.

Vandaag spreekt hij meteen met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en van de Tweede-Kamerfracties. Zijn opdracht is een kabinet te vormen dat in het najaar verkiezingen uitschrijft maar tussentijds wel volwaardig is, en dus meer moet doen dan alleen lopende zaken afwikkelen. Het moet om te beginnen de begroting voor 2007 opstellen, plus andere maatregelen nemen die geen uitstel gedogen.

Omdat een gelijmd kabinet D66 nu tegenover zich heeft, moet Lubbers steun zoeken bij andere fracties. Het gesprek met fractievoorzitter Van As van de LPF is daarom doorslaggevend. Die heeft tevoren al gezegd dat zijn fractie die steun wil verlenen. Maar de LPF doet dat niet onvoorwaardelijk, en zal voorstellen van geval tot geval beoordelen, luidt het advies aan de Koningin.

Lubbers zal nu in kaart moeten brengen wat hij bij welke dossiers van LPF mag verwachten. Met de landbouwonderwerpen zit dat wel goed. De LPF bezorgt CDA en VVD meestal een meerderheid als D66 het weer eens oneens is met landbouwvoorstellen van het kabinet. Deze ‘landbouwcoalitie’ van CDA, VVD, LPF (plus ook vaak de SGP) die in de voorgaande kabinetten Balkende is ontstaan, lijkt dus nu te worden verbreed naar veel meer politieke onderwerpen.

Daarmee gaat de formatie in een richting die LTO-voorzitter Bart Jan Constandse afgelopen vrijdag via een persverklaring heeft bepleit: snel verder met een volwaardig kabinet dat belangrijke landbouwonderwerpen afwikkelt. Gek genoeg verscheen later die vrijdag een vergelijkbaar persbericht van de ZLTO waarin voorzitter Antoon Vermeer zo ongeveer hetzelfde vroeg. Waarom was dat nodig? Vond ZLTO de verklaring van de landelijke voorzitter niet goed genoeg (terwijl ik die zeer adequaat en doeltreffend zou willen noemen). Of hadden de ZLTO en zijn voorzitter er behoefte aan om zich te profileren? Deze twee verklaringen maken niet echt de indruk van eenheid binnen LTO. Ik hoop er nog achter te komen waarom dit zo is gelopen. Ik heb nog even gekeken wat voor verklaringen LLTB en LTO Noord op hun websites hebben staan, maar dat is niets. Die zijn zo wijs om de landelijke voorzitter niet voor de voeten te lopen.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Henk Horvers

    De reden dat dit kabinet gevallen is ligt bij de wijze hoe wij in Nederland met azielzoekers omgaan. De kamer heeft zich gestoord aan hoe Rita Verdonk(VVD)de zaak van haar liberale collega Hirchi Ali gemeend heeft vorm te geven. De kamer was geschokt dat het onderdruk zetten van mensen die in een afhankelijkheidspositie verkeren in een ontwikkeld land als het onze beslist niet kan. Dit kabinet moet gewoon opstappen. Het heeft zijn crediet verspeeld. Bvendien zijn er honderduizzend andere vluchtelingen die net zo behandeld worden. Er oorverdovend over zwijgen past ons niet. Ik ben geen argrarier maar ik zou willen zeggen dat dat wat wij verliezen als dit kabinet zitten blijft niet in geld meer is uit te drukken. We verspelen ons geweten!

  • no-profile-image

    Han van Riel

    Geachte Henk Horvers, U spreekt over krediet verspelen en aanzien verspelen in het buitenland. Ik proef uit uw verhaal, dat u meer vertrouwen hebt in mensen die aan de lopende rekening denken, dan in mensen die aan het geweten en aan de gemaakte wetten denken. Ik ben de mening toegedaan dat het de hoogste tijd wordt in Nederland dat we de waarden en daaruit gedistilleerde normen weer eens goed gaan waarderen. Het feit of hier in dit geval nu sprake is geweest van politiek of niet. minister Verdonk heeft de wet die door de Kamerleden eens is goed gekeurd toegepast, hoe ellendig ook. Als er een "club" rond loopt met boter op zijn hoofd is dat de Tweede Kamer, zij is veverantwoordelijk voor de "geloofsbrieven" van haar leden. Was zoals ze met 1 mond beweerden de "leugen" van mevr. Ali algemeen bekend, dan hadden ze bij haar benoeming moeten in grijpen en niet wachten tot de bom zou barsten. Het feit dat de regering valt over deze leugen is te veel eer voor de persoon in kwestie. Van mij mag deze regering dus rustig de verkorte rit uitzitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.