266 x bekeken 7 reacties

LNV heeft nu de werkgevers als vijand

Henk Dokter
Het ministerie van LNV heeft er weer een belager bij. Na Wouter Bos zijn nu ook VNO-NCW en MKB-Nederland uit op afschaffing van het landbouwministerie.

Het staat in het verkiezingsmanifest dat de beide werkgeversorganisaties eerder deze week hebben uitgebracht. Het heet 'Nederland kan winnen' en bevat 93 aanbevelingen aan de politieke partijen die bezig zijn met het samenstellen van hun programma's voor de Tweede-Kamerverkiezingen op 22 november.

Ik vind het grappig om te zien dat de twee werkgeversorganisaties in het zelfde kamp zitten als de socialistische voorman. Bos en de werkgevers vinden dat Nederland beter af is met een beperkt aantal kerndepartementen. Dus moet er één ministerie komen voor economie en arbeidsmarkt en daar kunnen de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
Economische Zaken, LNV en delen van Financiën in op gaan. Ook voor de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken, VROM en Verkeer en Waterstaat liggen de plannen klaar.

Voor LTO is dit standpunt van de beide collega-organisaties een klap in het gezicht. De landbouwtop van Nederland toog onlangs nog naar Bos om de fractievoorzitter van de PvdA af te brengen van diens snode plannen LNV op te doeken zodra hij de baas is in Nederland. En nu willen de grote ondernemers en de middenstanders het zelfde! Bart Jan Constandse reageert dan ook knap aangebrand. Hij heeft met zijn collega Bernard Wientjes van VNO-NCW contact gehad, vertelde hij mij, maar het mocht niet baten. ,,We denken er verschillend over”, vertelde Constandse mij. Hij heeft nu het nakijken.

Het geeft mij te denken hoe weinig invloed LTO heeft op de beide andere organisaties, waarmee ze samen in de zelfde werkgeverskoepel zitten. De LTO-voorzitter kan - vind ik - uitstekend beargumenteren waarom de taken die LNV uitvoert het beste door en binnen één ministerie vervuld kunnen worden, maar op zijn collega-voorzitters heeft dat geen indruk gemaakt. Daartegenover zijn de argumenten voor afschaffing van ministeries van een verpletterend simplisme: met minder ministeries zijn er minder ambtenaren en krijg je vanzelf minder regels, en dat willen VNO-NCW en MKB. LTO trouwens ook.

Ik verwacht niet dat veel politieke partijen dit al te naïeve idee in hun verkiezingsprogramma opnemen. Zelfs de PvdA niet.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Fan van Woutertje ben ik zeker niet, maar als minlnv wordt opgeheven zal ik er geen traan om laten. Daar zitten te veel mensen dr eigen stoel warm te houden. De bezem door het ministerie!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Betty Kools

  Veel minder zetels, als de Politiek zich minder met het bedrijfsleven kan bemoeien gaat het beter, want de plaatselijke politiek snapt ook al niets van het bedrijfsleven.

 • no-profile-image

  S. Burgstra

  Wie gaat de landbouw vertegenwoordigen in Brussel bij afschaffing van LNV? De laatste jaren heeft Veerman uitstekend werk gedaan. Als LNV opgaat in een veel groter ministerie zal de landbouw niet de aandacht krijgen die ze nodig heeft en ook verdient. Dus niet afschaffen, misschien wel nadenken over een betere samenwerking met VNO-NCW.

 • no-profile-image

  mark

  ik ben ook zeker geen fan van wouter bos, hij weet ook niet wat goed is voor onze landbouw.. en van de LTO weten we al jaren dat die ook niet veel uit kunnen richten, maar zodra er weer geld bij de boeren vandaan moet komen, dan staan ze wel vooraan om de kas te spekken..

 • no-profile-image

  Henk

  Nederland heeft nog steeds een grote agrarische export. Als het ministerie van LNV wordt opgeheven, wordt dit minder belangrijk volgens meerdere landen van de Europese Unie.

 • no-profile-image

  A de Feyter

  Jammer dat het nu zo gaat, maar met een LTO tot na Doornbos zonder ruggegraat kon het ook niet anders. Daarnaast een kabinet o.l v. Balkenende, met een zeer goede minister van LNV, Veerman, die op geen enkele manier medewerking kreeg van Balkenende, is het over en uit. Jammer net nu er een goede voorman is met de heer Constantse is het wel erg. Maar ja fouten uit het verleden komen wel op het bordje van de BOER, met alle conseqenties van dien.

 • no-profile-image

  Rieneke

  Ook een pluim voor Veerman, maar wat doet Woutertje eigenlijks? Zijn zetels gereed maken? Op deze manier zeker niet....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.