209 x bekeken 1 reactie

Boetemarge voor iedereen

Henk Dokter
Zijn vakantie op zijn boerderij in Frankrijk heeft minister Veerman even onderbroken om een brief te tekenen waarin staat binnen welke marge boeren nog vrijuit gaan bij het overtreden van de bemestingsnormen. Het is dus vijf procent geworden.

Ik hoorde dat percentage al ,,in het veld rondzingen’’ maar dat wordt dus nu officieel bevestigd in een brief aan de Tweede Kamer. De marge van vijf procent moet akkerbouwers aanmoedigen deze nazomer nog zoveel mogelijk dierlijke mest te gebruiken. Veerman wil de terughoudendheid van akkerbouwers bij het gebruik van dierlijke mest wegnemen door soepelheid bij de handhaving toe te staan. De minister had al eerder aangekondigd niet meteen bij de eerste kilo te veel klaar te staan met boetes en kortingen, want bij de akkerbouwers zit de schrik er natuurlijk goed in. Dat beetje extra geld dat met de mest meekomt is wel aardig, maar daar ga toch de inkomenstoeslag niet voor op het spel zetten, en kunstmest is wel zo makkelijk. De akkerbouwsector heeft nu met precisie aangereikt gekregen waar de grenzen liggen.

De soepele beoordeling van overschrijding is bedoeld voor akkerbouwers. Toen het bericht gisteren aan het eind van de dag binnenkwam dacht ik wel meteen: hoe wordt akkerbouwer in dit kader precies gedefinieerd? Want is een varkenshouder met land waarop hij mest uitrijdt op dat moment niet ook akkerbouwer? En waarom zou de soepelheid die geldt voor bemesting op bouwland niet evengoed mogen gelden voor veehouders die hun grasland bemesten. Meteen die vraag voorgelegd aan LNV en vanmiddag ontving ik het antwoord: hoewel bedoeld voor akkerbouwers is het een generieke handhavingsmaatregel, van toepassing op iedereen die dierlijke mest aanwendt.

Het lijkt me ook moeilijk anders kunnen. Want je creëert rechtsongelijkheid tussen verschillende gebruikers van mest die allemaal onder de zelfde mestwetgeving zouden vallen. In feite worden de bemestingsnormen dus gewoon met 5 procent verruimd.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    klaas tippe

    het had zo'n nuttige instantie kunnen zijn ze dachten alleen van regelgeving te kunnen leven

Of registreer je om te kunnen reageren.