Redactieblog

345 x bekeken 3 reacties

Zuipkeet verlost dorp van kots en urine

Het is zomer en dus wordt er gefeest op het platteland. Bij een goed feest hoort drank. Veel drank. En dus wordt er gezopen. En navenant gezeken en gekotst. Die troep wil je als dorpsbewoner niet in je voortuin of brievenbus. Wat dat betreft zijn zuipketen een zegen.

Deze week zat ik ’s avonds laat nog in de trein. Het was al schemerig en ik schatte de buitentemperatuur op nog een graadje of dertig. Langzaam tjoekend door het boerenlandschap, viel me de grote hoeveelheid feesttenten bij boerderijen op. Het is kennelijk partytime op het platteland. Het zag er wel gezellig uit. Gekleurde lampjes, rijen rokerige barbecues en de onvermijdelijke biervrachtwagen die de slang heeft uitgerold.

Even verderop was het feest al begonnen. Flarden muziek dwarrelden de trein in en hordes feestgangers liepen buiten te hossen en te springen. Wie zijn blaas moest legen, zocht een weidepaaltje want als feestende plattelander ga je natuurlijk niet naar een echte wc. Nog weer verderop – het was inmiddels alweer een uurtje later – zag ik de eerste dronkenlappen laveloos tegen een boomstam leunen. Even later zag ik ook de eerste kotsers voorovergebogen staan.

Ineens schoot me te binnen dat er zo’n heisa is over drankketen op het platteland. Die zouden niet brandveilig zijn, geen tapvergunning hebben en weet ik veel wat nog meer niet. Volgens mij zijn ze juist een zegen. Feesten is leuk, maar alleen voor wie het zelf doet. De mensen die in het dorp rondom de cafés wonen, hebben het dankzij die zuipketen vast een heel stuk rustiger. En schoner. Niets is zo smerig als ’s ochtends je krant uit de bus halen terwijl je je een weg door kots en urine moet banen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan ook jong Geweest

  Margreet, Op zich heb je wel gelijk, als er dan toch zoveel gezopen moet worden met alle gevolgen van dien, dan is het beter dat je het daar doet waar zo weinig mogelijk mensen er last van hebben. Maar je kunt je ook afvragen of het niet anders kan. Natuurlijk heb ik in mijn jonge jaren ook het nodige aan Bachus geofferd en het liep ook wel eens uit de hand maar het lijkt mij dat dat tegenwoordig meer regel dan uitzondering is. Het zou best eens wat minder kunnen en de jonglui zouden er waarschijnlijk meer plezier aan beleven, vooral de volgende dag. Wanneer men is aangewezen op de plaatselijk kroeg dan kan er toch iets meer sprake zijn van sociale controle en men zou er ook op aangesproken moeten worden als het werkelijk te gek wordt. Begrijp me goed ik ben geen zedeprediker maar het gaat vaak wel iets te ver. Andere oorzaak van deze zuipketen is natuurlijk de prijs van de drank in de horeca. Voor de prijs van 4 biertjes in een cafe koop je een heel krat en dat spreekt wel aan natuurlijk. Enfin nog veel plezier allemaal met de WK, ga nu ook even Ned-Ivoorkust kijken: gok op 3-1 Bedankt. Jan

 • no-profile-image

  cb

  Weer zo'n geweldig item. Ga zo door!

 • no-profile-image

  marten

  Ja toch niks mis mee, wel? Maar al dat kotsen en zo valt wel mee, teminste bij mij in de keet dan. Het urineeren gebeurt netjes in een oude grup of de mesthoop, en de dames kunnen in huis om het zittend te doen. En er zelden gekotst, we zijn dan ook wel wat gewend.

Of registreer je om te kunnen reageren.