Redactieblog

478 x bekeken 17 reacties

Taboe (2)

Waarom komen toeristen massaal naar boerencampings aan de kust? Voor zon, zee en ‘jeweetwel’. Boeren krijgen het s-woord niet over hun lippen, maar wat is er eigenlijk mis mee?

Ik wil er nog één taboe doorheen jassen en dan houd ik er voorlopig over op. Pas schreef ik een verhaal over het Zeeuwse Walcheren. Langs de kust houdt elke boerderij er wel een toeristische nevenactiviteit op na. Dat loopt als een trein. De toeristen komen er immers massaal naar toe. Om te fietsen, maar natuurlijk vooral om naar het strand te gaan. Een woordvoerder van de Vekabo vatte het als volgt samen: ‘Hier heb je zon, zee en seks en daar komen toeristen op af’.

De daaropvolgende dagen ging de telefoon daar onophoudelijk. Ook op de Boerderij-redactie kwamen reacties binnen. Dat van die zon en zee, dat klopte als een bus. Maar dat andere woord..? Nee hoor, niet in Zeeland en zéker niet op boerencampings. ,,Dat doen ze alleen in Renesse”, zei een gepikeerde campingboer die het s-woord er niet eens uitkreeg, maar bleef hangen in ‘u weet wel wat ik bedoel’. Het kwam erop neer dat hij bang was dat het imago van de boerencampings was aangetast. Dat elke boerencamping vanaf nu een soort Sodom en Gomorra zou zijn.

Maar dat valt toch wel mee? Van het één komt gewoon het ander: bij zonnig weer begeef je je naar het strand. Je hebt niet al te veel kleding aan, want je gaat ook nog de zee in. De warmte van de dag blus je ’s avonds met een fles lekkere rosé. Dan is het toch niet zo gek dat de caravans ’s avonds af en toe eens staan te schudden? Dat is geen Sodom en ook geen Gomorra. Dat is vakantie!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bram prins

  Dit vind ik een weinig verheffende discussie en zeker de Boerderij niet waardig. Margreet ik adviseer om je aandacht ergens anders aan te besteden. Je prikkelt nu op een onwaardige manier gevoelens van mensen

 • no-profile-image

  peter

  Het is te hopen dat de boeren campings nog enigszins gevrijwaard kunnen blijven van allerlei onreinheid. Men dient te beseffen dat allerlei vrije seks de vernietiging betekent van een geordende maatschappij.Daarom, om te beginnen een kruistocht tegen onzedelijke (bad)kleding op het platteland. De door vrije seks vergiftigde mens weet niet eens meer wat eerbaar is.

 • no-profile-image

  A. Slob

  Dat seks en vakantie in één adem genoemd wordt, laat zien, hoe de waarden en normen steeds meer afglijden. Geen seks hebben buiten het huwelijk is langzamerhand een uitzondering. Het zou ons passen de jeugd steeds meer te wijzen, op het unieke van de liefde tussen man en vrouw, en daarom vergooi jezelf niet aan de eerste de beste! Ans Slob

 • no-profile-image

  anja

  Hoi Ik denk dat Magreet gewoon de waarheid spreekt zoals het nu eenmaal is, en wat is er mis mee? Het is gewoon puur natuur, en wie zegt dat iedereen het met iedereen doet?

 • no-profile-image

  liesbeth klok

  Dit is geen discussie, wij zijn al 33 jaar getrouwd, hebben een gemengd bedrijf en gaan zeker nog wel de hooizolder op, wat is er lekkerder en leuker om van elkaar in de buitenlucht te genieten. Wij zijn al bijna met pensioen, dus seks is niet aan leeftijd en plaats gebonden. Als gastheer/vrouw moet je juist blij zijn dat er mensen op je erf komen die zich niet geremd voelen om te willen en kunnen doen wat ze thuis ook op het gebied van seks doen.

 • no-profile-image

  Rita van Ettikhoven

  Het is overbodig en onsmakelijk om de S erbij te halen. Je gaat naar een bepaalde plek op vakantie om van de omgeving te genieten en leuke dingen te doen. Waarom platvloers de S erbij halen? Als je daarvoor op vakantie gaat speciaal op een boerencamping ben je écht verkeerd bezig! Kortom zo'n vermelding bij een verder leuk artikel is onsmakelijk en niet terzake doende.

 • no-profile-image

  aart

  Ben het meer met de reacties eens dan met Margreet. Omdat iedereen er vrij over praat, moet iedereen er vrij over praten. Een kuddedier is er niks bij... Waarom niet gewoon regels van eerbaarheid aanhouden? Met normen en waarden bereik je wat mee, je bereikt niets door ze af te breken of nergens meer een taboe van te maken. Ik denk dat meer mensen hebben van: Mens, Margreet, Laat ons met rust (over taboe's.) Kuddedieren heb ik al in de wei of stal...

 • no-profile-image

  jan schutte

  Wat is er in vredesnaam mis met een beetje sex in de caravan?

 • no-profile-image

  john

  Here at the Canadian campings and roads you do see sometimes on the back of a camper "If you see this thing rocking don't come knocking"

 • no-profile-image

  marten

  Hé ja! Dat is het, volgens mij heb ik weer een gat in markt ontdekt! Het verhuren van de hooizolder als discreet liefde nest! En dan per uur verhuren. Kat in het bakkie! Als ze maar niet te veel “pret” vlekken achter laten, anders wordt ook zo’n bende. Misschien nog een condoomautomaat ergens ophangen. zou het lopen?

 • no-profile-image

  martijn

  Wat een gezeik allemaal over 1 zin als je zin hebt in seks dan doe je 't toch en als dat dan op een boeren camping is; so what. Als de rest er geen last van heeft vind ik het allang goed. En als je hier een weblog mee moet vullen ga dan iets nuttigs doen ja sorry hoor maar er zijn belangrijkere dingen.

 • no-profile-image

  peter

  Waarom is er sprake van onreinheid als het om sex gaat.. Het is een heel natuurlijk iets. Ook is sex voor de meeste mensen ontspanning net zoals op vakantie gaan.

 • no-profile-image

  henk

  ik heb het artikel ook gelezen. wij hebben zelf ook een vekabo camping en ken de woordvoerder een beetje die het heeft geschreven en ik dacht direct daar komt nog wat achteraan. maar goed ik vind dat het wel klopt en ook best moet kunnen. een warme zomer allemaal.

 • no-profile-image

  nicole

  Ja... ik zit dit allemaal eens te lezen, maar het lijkt wel alsof sommigen nog in de middeleeuwen leven! Sex is in mijn optiek niet smerig. Als je dat wel vindt, dan doe je iets niet goed! Als je sex hebt op vakantie in een tent of caravan dan is dat volgens mij heel normaal. Als je het geluid een beetje kunt temperen, dan is er in mijn optiek niets aan de hand.

 • no-profile-image

  ruud

  Nee, we moeten niet terug naar de Middeleeuwen, maar terug naar de Bijbel! En die leert, dat door de zondeval ook mede het driftleven ontregeld geworden is, Genesis 2:25; 3:7. Wanneer de hartstochten naar bijbelse maatstaven gereguleerd zouden worden, vormt zich een ideale maatschappij (Jozef en Maria, Matheus 1:19; Lucas 1:34). Ga maar na wat de gevolgen zijn bij de losgeslagen moraal, het hedendaagse hedonisme dat hoogtij viert: Echtscheidingen, kinderen die hun ouders niet kennen, abortussen = moord, corruptie en noem het allemaal maar op. Wat dat betreft geef ik Peter (bijdrage 26/5) gelijk. Maatschappij maak je borst maar nat, er komt nog veel meer rottigheid aan dan fietsen jatten en tasjesroof. Men gaat toch ook geen vuur aansteken midden in een huiskamer, maar in de kachel binnen beschermde wanden. Daarom dus: Seks alleen binnen de trouw van het huwelijk!

 • no-profile-image

  arie b.

  Volgens mij hebben die mensen die zo fel reageren een leesachterstand. Of ze willen het gewoon niet goed begrijpen. Mevrouw Welink rept met geen woord over seks buiten het huwelijk. Ze geeft alleen maar aan dat ook op vakantie (op de boerencamping, of in een hotelkamer, of waar dan ook) plaats is voor seks. Ondanks dat ik niet gelovig ben, hecht ik wel waarde aan de hoeksteen van de samenleving: het huwelijk.

 • no-profile-image

  arjan

  Ik vind allereerst dat een gerenomeerd vakblad als Boerderij zich niet hoort te verlagen over artikelen waar het S woord in voorkomt. Ook is het niet professioneel om zo'n luchtig standpunt in te nemen. Dit lijkt wel een artikel voor de Nieuwe Revu of Actueel. Houden jullie je maar mooi bij de landbouw.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.