Redactieblog

310 x bekeken 4 reacties

Taboe (1)

Tjongejonge wat hebben boeren toch een lange tenen. Schrijf over hun omgang met dieren en de beer is los. Lees de reacties maar eens op mijn vorige weblog: ‘Welink weet niet waar ze het over heeft, Welink probeert de landbouw in een kwaad daglicht te zetten, Boerderij is een sensatieblad’.

En, heel opvallend: ‘Welink moet zich eens realiseren voor wie ze schrijft.’ Boeren dus.
Dat realiseer ik me heel goed, maar is dat een reden om niet eens kritisch te zijn? Kunnen boeren daar niet tegen? Kennelijk niet. Kennelijk willen ze graag naar de mond gepraat worden. Of zie ik ook dat verkeerd?

Hoe dan ook, het barst duidelijk nog van de taboes in agrarisch Nederland. Omgang met dieren is er maar één van. Echtscheiding is er nog zo één. Ik schreef er pas een verhaal over. Het blijkt dat ook in de landbouw één op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Dat vind ik geen sensatie, ik vind het triest. Scheiden is een lang en pijnlijk proces. Dat besluit neem je niet zomaar even op een zondagavond. Al is het misschien de beste oplossing, leuk is het nooit. Dat zal niemand mij horen zeggen.

En toch kreeg ik een aantal vinnige mailtjes over mijn verhaal. Eén van de reacties: ‘Bij burgers eindigt één op de drie huwelijken in een scheiding, maar boeren zijn niet zo.’ Een andere reactie: ‘Dat ook boeren soms scheiden, betekent nog niet dat je dat in Boerderij op moet schrijven.’

Kom op nou. Wat willen boeren en boerinnen dan lezen? Dat het allemaal zo gezellig is op de boerderij en dat de enige die dat af en toe verpest het ministerie van LNV is? Dat er verder nooit problemen zijn? Geen ruzies, geen echtscheidingen en alleen maar toffe schoonouders? Hou toch op. Dat zou pas sensatiezoekerij zijn. Gewoon omdat het niet waar is. Bennie Jolink zei ooit tegen me: ‘Boeren zijn net mensen.’
En zo is het.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  M. de Haan

  Jouw weblog is erg herkenbaar en gooit de dingen tenminste open. Ga zo door zou ik zeggen. En waarom zou je je als boer aangevallen moeten voelen? Bekijk het van de positieve kant en reflecteer het in je zelf en doe wel of niet iets met hetgeen waar je je zo druk om maakt {zonder daarbij in de verdediging te hoeven schieten}. Voelen boeren zich minderwaardig dat zij niet kritisch naar zichzelf durven te kijken?

 • no-profile-image

  Tine de Ruijter

  Hallo Margreet, ik lees jouw weblog met veel plezier! Heel goed dat je zaken uit het boerenleven prikkelend aan de orde stelt. Ik denk echter dat je alleen 'boze' reacties krijgt van ouderwetse conservatieve boeren met oogkleppen op die (uit eigen onzekerheid en kwetsbaarheid?) bang zijn voor veranderingen in de maatschappij en in hun eigen omgeving. De meerderheid, degenen die niet reageren, zijn het warschijnlijk helemaal met je eens of beseffen dat het goed is om eens anders tegen zaken aan te kijken. Bovendien is het per streek volgens mij heel verschillend hoe conservatief of modern men is. In het westen kennen de boeren volgens mij veel minder taboes dan in het oosten. (Met uitzondering van jou dan!) Ga lekker zo door met je weblog!

 • no-profile-image

  Wouter Hazeleger

  Ik denk dat je gelijk heb met het kritiek durven leveren op dingen die in de landbouw gebeuren. Er zijn inderdaad heel veel taboes. Maar ik vind dat jij soms wel heel erg generaliserend en ongenuanceerd kunt schrijven. Ik zelf heb daar niet zo'n moeite mee, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen daar wat moeite mee hebben.

 • no-profile-image

  jan vogels

  Kijk op zulke aangedikte(verzonnen) verhalen krijg je wel reacties, en daar is het Welink om te doen, het lult wat en het krijgt een reactie. Ik trap er ook in! Maar ik had ondertussen beter wat zinnigs kunnen doen! Welink verdient er haar geld mee! Maar wat dat dan ik een blad als boerderij moet? Of moet ik zeggen het past goed bij de rest van boerderij?

Of registreer je om te kunnen reageren.