Redactieblog

286 x bekeken

Moderne boerin niet mans genoeg?

Volgens de LTO valt de moderne boerin buiten de boot bij echtscheiding, faillissement of overlijden. Dat is anders dan vroeger. Toen trouwden we, zoals Hanna en ik, in gemeenschap van goederen. Alles was en is van ons samen, in voor- en tegenspoed.

Nu is dat anders. Er wordt vaak buiten gemeenschap van goederen getrouwd. Dat is verstandiger. Wanneer Hanna en ik nu zouden trouwen, zouden we dat ook op huwelijkse voorwaarden doen.

Toch schijnt de vrouw er bekaaid af te komen. Komt er een debacle – bijvoorbeeld echtscheiding – dan blijkt dat er voor de vrouw te weinig is geregeld.

Ik begrijp dat niet. Moderne boerinnen zijn niet dom. Ze doen als regel ook de administratie van het bedrijf. Ze weten dus deksels goed hoeveel het bedrijf waard is. Ze weten ook dat als je buiten gemeenschap van goederen trouwt, er jaarlijks wat geregeld moet worden.

Dat doen ze dus niet. "Een beetje dom", zou Maxima wel zeggen. Want reken er maar op dat die haar financiële zaakjes goed geregeld heeft als er onverhoopt een kink in de Koninklijke huwelijkskabel zou komen.

Boerinnen zouden er een voorbeeld aan moeten nemen. Alles goed regelen als er nog geen wolkje aan de lucht is. Dan stemt de man graag in. Als het dan zwaar weer wordt in en om de echtelijke sponde is in ieder geval het financiële kostje gekocht. En daar heeft de boerin recht op. Dus boerinnen, aan de slag.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.