Redactieblog

274 x bekeken

Misschien toch geen korting

Komende maandag is er Landbouwraad in Brussel. Europese ministers van landbouw praten dan onder andere over mogelijke versoepelingen van de kortingsregels met betrekking tot de gecombineerde opgave en aanvraag toeslagrechten.

Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen verloopt de invoering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (toeslagrechten) stroef.

Een woordvoerder van de Europese Commissie vertelde mij dat een zestal landen, te weten Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en Hongarije, een verzoek hebben ingediend, waarin zij vragen om uitstel van de datum 15 mei. Als de Europese Commissie die landen uitstel verleent, dan gaat minister Veerman er bij de Commissie op aandringen dat de ‘laatkomers’ in Nederland ook niet worden beboet. Een goede zaak: gelijke monniken, gelijke kappen.

Of deze ‘versoepeling’ voor veel boeren in Nederland een geschenk uit de hemel is kan ik nog niet zeggen. Van de 93.000 boeren hebben er namelijk 23.000 de gecombineerde opgave te laat ingediend, maar deze boeren vragen niet allemaal premie aan, zoals varkenshouders.

Naast de gecombineerde opgave moest ook de aanvraag voor toeslagrechten uiterlijk 15 mei worden ingediend. Volgens Dienst Regelingen hebben ruim 80.000 van de 93.000 aangeschreven boeren deze aanvraag op tijd ingeleverd. Ook hier geldt dat dit niet betekent dat er 13.000 boeren gekort worden op de premie. In deze groep kunnen namelijk veel (ex)boeren zitten die geen toeslagrechten willen of kunnen aanvragen, omdat ze bijvoorbeeld gestopt zijn of geen grond hebben.

Hoeveel boeren uiteindelijk te maken krijgen met een korting op de premie door te late indiening van informatie bij Dienst Regelingen kan ik dus nu nog niet zeggen. Maandag weet ik meer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.