Redactieblog

384 x bekeken 3 reacties

Brussel verleent uitstel aanvraag toeslagrechten

Gisteren heeft de Europese Commissie uitstel verleend voor de aanvraag voor toeslagrechten. Zes landen, te weten Polen, Frankrijk, Hongarije, Groot-Brittannië, Italië en Spanje hadden hiervoor een verzoek ingediend.

Polen en Frankrijk hebben een maand uitstel gekregen. Boeren hoeven dus niet voor 15 mei, maar voor 15 juni de aanvraag in te dienen. Hongaarse boeren moeten uiterlijk 31 mei aangeven welke toeslagrechten zij willen verzilveren.

Groot-Brittannië had eind vorige week pas de motivatie voor uitstel ingediend bij de Europese Commissie. Italië en Spanje hadden de aanvraag onvoldoende gemotiveerd. Wanneer alle (benodigde) stukken beoordeeld zijn door de Commissie krijgen ook deze landen hoogstwaarschijnlijk uitstel, laat een woordvoerder van de Commissie weten.

De Europese Commissie doet water bij de wijn, omdat boeren niet de oorzaak zijn van de vertraagde aanvraag in deze landen. Het ministerie van LNV onderzoekt nu de argumenten van de Europese Commissie over het verleende uitstel, om te zien of ze ook van toepassing zijn voor Nederland. In de loop van volgende week kan het ministerie zeggen of ze ook om uitstel vraagt.

Voor alle duidelijkheid: boeren moesten voor 15mei twee zaken inleveren, namelijk de aanvraag toeslagrechten én de Gecombineerde opgave. Bij de aanvraag geven boeren aan dat ze toeslagrechten willen hebben. In de Gecombineerde opgave moesten ze aangeven welke toeslagrechten ze willen laten uitbetalen (verzilveren). Een woordvoerder van LNV laat mij weten dat het ministerie nu bekijkt of het mogelijk is om voor beide zaken uitstel aan te vragen bij de Commissie. Dit lijkt me ook meer dan logisch, want van een grote groep boeren, ongeveer 10.000, kan Dienst Regelingen de toeslagrechten moeilijk vaststellen. Het gaat om bedrijven waar de huidige situatie niet in verband kan worden gebracht met de referentieperiode 2000-’02, bijvoorbeeld uiteengevallen maatschappen.

Kortom, niet alle boeren kónden een juiste en complete aanvraag indienen bij DR voor 15 mei.

Update 24 mei 8:00 uur

Gistermiddag liep mijn collega de directeur van Dienst Regelingen, Peter Draaisma, tegen het lijf op een jubileum. Daar vertelde Draaisma dat Nederland zeker om uitstel gaat vragen voor het indienen van de aanvraag toeslagrechten en de Gecombineerde opgave. Nederland moet nog wel aantonen waarom uitstel gerechtvaardigd is. Draaisma vertelde wel dat de uiterste inleverdatum van 15 mei hooguit enkele dagen vooruit wordt geschoven. Voor alle boeren die net te laat waren met het indienen van de aanvraag en opgave, toch een hele opluchting. Ze ontlopen daarmee maximaal vier procent korting op de premie per werkdag.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zeus

  Het gaat nog veel verder. Draaisma doet voorkomen of bij het LNV-loket alles prima in orde is, dat is het helaas niet. Het team wat uitvoering geeft aan de opgave, laat behoorlijke steken vallen. Ook dit is bekend, wordt weinig tot niets mee gedaan. Wanneer u gekort wordt, teken onmiddelijk bezwaar aan. Een overbezet LNV loket, een website welke niet (goed)functioneert en vragen welke onbeantwoord blijven. Om maar iets te noemen.

 • no-profile-image

  L. Benders

  Voorlopers werden in E.U. verband nog nooit beloond. In tegendeel ook dit jaar worden andere landen die doen alsof ze niks fatsoenlijk kunnen weer met fluwelen handschoenen aangepakt. De een 14 dagen uitstel de ander een maand en weer een ander krijgt een korting op zijn superheffing. En wij maar gekort worden op onze subsidies om wat voor onnozele reden dan ook. Een voorbeeld in 2004 hoefden bedrijven zonder maispremie pas voor 31 mei hun Opgave Oppervlakte in te leveren, ging je daar in 2005 ook vanuit dan kan je dat zo maar tot 16 % van je melkpremie kosten en dan het ministerie maar reclame maken dat er afgelopen jaar nauwelijks bedrijven gekort zijn.

 • no-profile-image

  P Onderwater

  Ik wil uitstel tot 31 mei want als groenten- kweker kan ik niet alles tegelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.